fbpx

Zveřejněno: 27. 6. 2017

Mnoho lidí věří, že vztahy na dálku jsou dříve či později odsouzeny k zániku. Nedávné výzkumy však ukazují, že naopak podporují smysluplnější komunikaci, prohlubují důvěru i zdravou nezávislost partnerů a mohou tak být „zdravější“ než ty klasické.   

Výzkum Cornellovy univerzity z roku 2013 boří mýty o vztazích na dálku. Vědci zkoumali 63 geograficky odloučených párů z hlediska vzájemné interakce a komunikace a došli k závěru, že jsou jejich partnerství nejen dlouhodobě udržitelná, ale také často kvalitnější než ta tradiční. Proč tomu tak je?

Nutnost smysluplněji komunikovat

Když se s partnerem setkáváte pravidelně, berete jako samozřejmost, že s ním můžete komunikovat, a fyzická intimita často trumfne emocionální. Například blogerka Grace Buchele Mineta píše: „S někým jsem strávila i měsíce, aniž bychom spolu opravdu mluvili.“ Avšak vztah se svým současným manželem posiluje podle ní právě velká vzdálenost – ona je z Texasu, on z Japonska.

Pro páry, které žijí odděleně, je nejdůležitějším prostředkem k budování intimity právě komunikace, a když už spolu hovoří, pak mnohem smysluplněji.

Ve studii z roku 2013 profesoři L. Crystal Jiang a Jeffrey T. Hancock zjistili, že komunikace na dálku vytváří pevnější pouta. „Partneři, kteří jsou od sebe vzdálení, se více snaží v oblasti komunikace a intimity a jejich snahy se vyplácí,“ říká Dr. Jiang. Také studie university v Queenu zjistila, že „čím vzdálenější si partneři byli, tím lépe si vedli v oblasti respektu, intimity a komunikace.“

vztah na dalku shutterstock 469632170

Když jsou od sebe partneři odloučeni, snaží se co nejvíce komunikovat, a tak vzniká emocionální intimita.

Díky stýskání romantika vzkvétá

Nuda může být častou příčinou krachu vztahu. Pro páry udržující vztah na dálku je však pravidlem neobyčejnost, neboť každá společně strávená chvíle je výjimečná. Tito partneři také častěji mluví o sexu, což podle Karen Blair, psycholožky z university v Utahu, vede k pocitu větší intimity.

Když někoho vidíte jen jednou za měsíc, dává smysl se trochu víc snažit. Navíc mnoho z těchto párů ani přesně neví, kdy se opět uvidí. Kristen P. Mark, ředitelka laboratoře propagující sexuální zdraví na univerzitě v Kentucky, zdůrazňuje: „Samozřejmě, že vám partner chybí a chcete ho zase co nejdříve vidět, ale právě ta bolest je tím, co podporuje touhu a vášeň ve vztahu a pomáhá mu vzkvétat.“

Nemusí řešit „hlouposti,“ jen důležité věci

V klasickém vztahu způsobují většinu hádek každodenní maličkosti. Například problémy s nedostatkem pozornosti nebo řešení úklidu jsou jedněmi z nejčastějších. Naopak lidé ve vztahu na dálku tyto věci nemusí nebo nechtějí řešit a vzácné společné chvíle si užívají. Ve skutečnosti, to, co „běžní“ partneři mohou považovat za nudné, například vyprávění o zážitcích z předchozího dne, není pro odloučené partnery jen prostředkem k zabití nudy, ale naopak možností, jak dát druhému možnost nahlédnout do všech aspektů svého života.

vztah na dalku shutterstock 400437904

Když jste si tolik vzácní, nevyhledáváte hádky kvůli maličkostem.

Vzdálenost prohlubuje důvěru

„Ve vztahu na dálku jsem neměla na výběr. I když jsem si chtěla přítele občas prověřit, nemohla jsem,“ říká Mineta. Studie z roku 2013 ukázala, že vztahy na dálku zahrnují stejnou důvěru jako ty geograficky blízké, neboť partneři nemají jinou možnost než jednoduše věřit.

Podpora nezávislosti

Občas, když jsme ve vztahu, máme tendenci s druhým splynout a vytvořit téměř neoddělitelnou jednotku. Vztahy na dálku však nutí partnery žít i svůj vlastní život. Možná se cítí osaměle, na druhé straně se díky vzdálenosti stávají silnějšími a sebevědomějšími bytostmi, schopnými udržovat zdravý a nezávislý vztah. Jak vysvětluje Barton Goldsmith, psychoterapeut a bloger Psychology Today: „Nejdravější cesta, jak působit na ostatní, je být opravdu nezávislý. To se stane, když jsou dva lidé, oba silní individualisté, na sebe napojeni, ale bez sebeobětování či kompromisů vlastních hodnot.“

 

foto: Shutterstock, zdroj: Mic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...