fbpx

Zveřejněno: 3. 9. 2017

Muffiny s ovocem a zeleninou jsou skvělé. Velikostí jsou ideální jako svačinka. Jeden, dva, v mém případě, tři se krásně vejdou do kabelky. O víkendu jsem experimentovala a vytvořila jsem nový recept. Tak trošku jsem Petra donutila jej vyzkoušet. Muffiny se moc povedly. Byly vláčné, sladké a samozřejmě krásně voňavé. Hrozně nám chutnaly. Nakonec jsme jich zvládli za víkend sníst 24. Já vím, je to dost...

840x 0 100 0
Co je na lahodné muffiny potřeba:

(13 větších muffinů)

Na těsto
150 ml olivového oleje
130 ml javorového sirupu nebo jiného sirupu
2 vajíčka
100 g petržele (1 ks středně velké petržele)
100 g řepy (½ menší řepy)
1 středně velké jablko
35–50 g mandlí či jiných ořechů (2 menší hrsti)
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku bez lepku
100 g pohankové mouky
50 g mandlové mouky
1 lžička skořice shopping_cart
1 lžička citronové kúry
½ lžičky nového koření
6 datlí na ozdobu

Postup:

Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 175°C. Připravíme si 13 formiček na středně velké muffiny. Používáme silikonové formičky, které není potřeba mazat. Ve středně velké míse si metlou pořádně rozmícháme 150 ml olivového oleje, 130 ml javorového sirupu a 2 vajíčka.

Oloupeme si 1 menší petržel, 1/2 řepy a 1 jablko. Petržel a řepu si nastrouháme najemno a pouze polovinu jablka nahrubo. Druhá polovina jablka přijde na ozdobení. Přesypeme nastrouhanou petržel, řepu a jablko do misky, ve které jsme si už rozmíchali vajíčka, sirup a olej. Dále přisypeme 2 hrsti nasekaných mandlí. Vše promícháme.

Ve druhé menší misce si rozděláme sypkou směs. Smícháme 100 g pohankové mouky, 50 g mandlové mouky, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku kypřícího prášku a ochutíme 1 lžičkou skořice, 1 lžičkou citrónové kúry a ½ lžičkou nového koření. Citrónu ani skořice se nebojíme a dáváme docela vrchovatou lžičku. Sypkou směs důkladně promícháme a přesypeme do mísy ostatními ingrediencemi.

Na závěr plníme košíčky lžící cca 3 mm pod okraj. Zdobíme slabými plátky jablka a půlkou měkké datle. Platky jablka nesmí příliš vyčuhovat, jinak by se okraj mohl spálit. Vhodné je plátky lehce šikmo zapíchnout. Pečeme 25–30 min na 175 °C.

foto: PG Foodies, Shutterstock, zdroj: PG Foodies

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...