fbpx

Zveřejněno: 12. 5. 2017

Ať už jste alergičtí na laktózu či živočišné mléko nepijete z jiných důvodů, vždy je vám k dispozici rostlinná alternativa. A že jsou tato mléka příliš drahá? Vyrobte si svá vlastní.

Domácí mléko z hnědé rýže, ovesných vloček, máku či kokosu – to už nemusí být jen sen ze supermarketů. Příprava doma vám zabere pár minut a můžete si užívat vlastní zdravý nápoj bez přidaného cukru.

Mléko z hnědé rýže

Budete potřebovat (porce na 1 litr):

1/3 hrnku hnědé rýže (můžete použít i bílou rýži)
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
1 lžíce mleté skořice

Postup:

Vložte rýži do hrnce a zalijte 450 ml vody. Přiveďte k varu a nechte povařit pod pokličkou asi 45 minut, dokud není rýže měkká, ale ne rozvařená. Průběžně promíchejte a ujistěte se, že je v nádobě dost vody. Vychladlou rýži poté smíchejte se třemi lžícemi vody, skořicí a javorovým sirupem nebo medem a rozmixujte dohladka. Následně sceďte přes jemné sítko, abyste před servírováním odstranili zbloudilé větší kusy.

rostlinne mleko shutterstock 286768757

Ovesnou kaši ke snídani si teď budete moci připravit z ovesného mléka.

Ovesné mléko

Budete potřebovat (porce na 1 litr):

1 hrnek ovesných vloček
1–2 lžíce medu podle chuti

Postup:

Vločky namočte asi na 30 minut do studené vody, poté je propláchněte a nechte okapat. Následně zalijte třemi hrnky čerstvé vody a rozmixujte, dokud není směs krémová. Rozmixované ovesné vločky sceďte přes jemné sítko (můžete si pomáhat dřevěnou lžící). Pokud chcete, přidejte do mléka sladidlo a znovu rozmixujte.

Makové mléko

Budete potřebovat:

1 hrnek mletého máku
Sladidlo dle vlastního výběru

Postup:

Mák zalijte asi 1 litrem vody a nechte odstát 3 hodiny při pokojové teplotě, občas promíchejte. Poté směs pořádně rozmixujte a sceďte. Můžete dosladit dle chuti. Zbylá semena můžete vyhodit, neobsahují žádné živiny.

rostlinne mleko shutterstock 628071185

Stejným způsobem jako mléko makové můžete připravit i to sezamové.

Kokosové mléko

Budete potřebovat:

1 hrnek strouhaného sušeného kokosu
Sladidlo podle vlastního výběru

Postup:

Kokos můžete před výrobou namočit, ale není to nutné. V mixéru ho smíchejte se dvěma až čtyřmi hrnky teplé vody a rozmixujte, přeceďte, případně doslaďte a můžete pít. Zbytek kokosu lze použít na kaši nebo do pečení.

Čtěte také:

DIY: Vyrobte si domácí sýr podle Ashera

Umíte vybírat ty správné mléčné produkty?

Tip na jarní polévku? Ta z chřestu!

foto: Shutterstock, zdroj: Lahodně s Ellou, Ella Woodward

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...