fbpx

Zveřejněno: 30. 11. 2017

Je perlivá voda nebezpečná? Podle nové studie oxid uhličitý obsažený v sycených vodách zvyšuje hladinu hormonu, který způsobuje pocit hladu. Pití perlivých vod (i neslazených) proto posiluje chuť k jídlu a může být příčinou nárůstu hmotnosti.

Šumivá voda je v dnešní době skoro posedlostí. Všichni milujeme jemně perlivé pití, které má, na rozdíl od obyčejné vody, alespoň nějakou chuť. Podle Keri Glassman, R. D., zakladatelky portálu Nutritious Life, není na popíjení perlivých nápojů nic špatného. Nesmějí ovšem obsahovat cukr ani umělé sladidlo.

Po šumivých nápojích se ale tloustne

Alarmující titulky četných článků typu „Perlivé nápoje hatí každou snahu o redukci hmotnosti“ se s tvrzením Keri Glassman příliš neshodují, podobně jako autoři studie, která byla nedávno zveřejněna v americkém časopise Journal of Obesity Research & Clinical Practice. Vědci zjistili, že oxid uhličitý, který zapříčiňuje ony oblíbené bublinky, zvyšuje hladinu hormonu jménem ghelin. Právě ten je zodpovědný za pocit hladu. Důsledkem zvýšení jeho hladiny tedy máte větší chuť k jídlu, a pokud je vyslyšena, podporuje nárůst hmotnosti.

hlad shutterstock 478859008

Po perlivé vodě můžete mít větší hlad.

Ghelin a cukr? Největší zlo!

Podle nové studie tedy neochucené šumivé nápoje nejsou zdaleka tak neškodné, jak tvrdí Keri Glassman. A ochucené nápoje obohacené bublinkami jsou na tom ještě daleko hůř. Pokud se totiž podle výzkumníků zvýšená hladina ghelinu vlivem oxidu uhličitého spojí s přidaným cukrem (který se v ochucených perlivých nápojích vyskytuje v poměrně hojném množství), vzniká kombinace přímo vražedná pro jakékoliv snažení o redukci hmotnosti. Jinými slovy – zdravá strava a pravidelný pohyb vám nepomohou, pokud budete všechno zapíjet Colou, malinovkou, či jiným podobně sladkým favoritem.

Záleží na tom, jak se cítíte

Pokud jsme vám teď vzali veškeré iluze a vy při představě, že se budete muset vzdát svého oblíbeného pití, pomalu propadáte panice, uklidněte se. Podle další malé studie, která byla provedena na krysách a mužích (nikoliv na ženách), ovlivňuje účinek šumivých vod na organismus i skutečnost, jak se po jejich požití cítíte. Pokud vám jejich příjem nedělá žádné potíže, údajně se jich nemusíte vzdávat. Objeví-li se ale nějaké nepříjemné vedlejší účinky, tělo zřejmě signalizuje, že něco není tak, jak má být. „Některé lidi bublinky nafukují a oni potom trpí plynatostí nebo zácpou,“ říká Glassman. Pokud na sobě tyto příznaky objevíte, zkuste omezit spotřebu sycených vod a pozorujte, zda se na vašem stavu něco změnilo.

domaci limonada shutterstock 212192482

Nejlepším řešením, jak se vyhnout škodlivým látkám v minerálkách, je dochucovat si vodu ovocem, ať už perlivou nebo obyčejnou.

Co je to vlastně „přírodní příchuť“?

Další záležitostí, kolem které se v souvislosti s perlivými vodami točí otázky, je pojem „přírodní příchuť“. Jsou-li dané nápoje neslazené a bez kalorií, odkud tato příchuť pochází? „To bohužel netušíme,“ říká Glassman. K tomu, že by se mohlo jednat o ryze přírodní aroma, se ale staví poněkud skepticky. Proto je podle ní nejlepší nakrájet si do neochucené sodovky čerstvé ovoce a vyrobit si vlastní zdravou verzi ochuceného perlivého nápoje, oslazeného skutečně přírodním jednoduchým cukrem přímo z ovoce.

Zkoumejte etikety

Pokud se přes to všechno nechcete vzdát svého milovaného perlivého pití s přírodní příchutí, o němž jste přesvědčení, že neobsahuje nic špatného, radí Glassman pořádně prozkoumat seznam ingrediencí. Ujistěte se, že nápoj neobsahuje přidaný cukr ani umělé sladidlo a že má nízkou kalorickou hodnotu. Všímejte si i obsahu sodíku, vápníku a hořčíku v minerálních vodách. První jmenovaný umí pořádně nafouknout, další dva naopak představují významné a dobře vstřebatelné zdroje minerálů.

foto: Shutterstock, zdroj: Nutrious Life

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...