fbpx

Zveřejněno: 4. 10. 2017

Léčivé účinky kořene Maca a jeho vliv na plodnost znali už staří Inkové. Dnes toto výjimečné „superjídlo“ známé také jako peruánský ženšen zažívá velký návrat. V čem je tato lahodná bylinka speciální a jak ji můžete zařadit do svého jídelníčku? 

Kořen Maca (česky řeřicha peruánská) byl odpradávna velmi oceňován jako plodina, která podporuje reprodukční schopnosti. Španělé, kteří se v Andách objevili v 15. století, se od Inků velmi rychle naučili tuto bylinu konzumovat a o jejích pozitivních účincích na lidský organismus psali dokonce do svých kronik. V současnosti zažívá comeback jako superpotravina se širokým spektrem využití. 

Úprava hormonální rovnováhy i navýšení libida

Maca obsahuje druhy alkaloidů, které se nevyskytují v žádné jiné plodině. Tyto látky byly příznačně pojmenovány jako macaina 1, 2, 3 a 4 a pozitivně působí na žlázy s vnitřní sekrecí. Podle některých vědců ovlivňují i hypothalamus, což je vlastně jakýsi manažer, jehož úkolem je sladit funkce celého organismu, včetně hormonální rovnováhy a správné reakce těla na vnější podněty. Nejvíce se však Maca proslavila svým blahodárným vlivem na ženské i mužské sexuální zdraví. Kromě čistě afrodiziakálních účinků má také příznivý vliv na plodnost, potenci, menstruační problémy či obtíže při menopauze.

shutterstock 482082562

Kořen můžete sehnat v kapslích nebo v prášku.

Pro sportovce i proti stárnutí

Tato peruánská bylinka vám však pomůže i v dalších oblastech. Má vysoký obsah vápníku a některých dalších důležitých látek, jako je například vitamin C, B6 a B2, které přispívají ke správnému fungování imunitního a nervového systému. Její účinky jistě ocení i sportovci, neboť pomáhá k lepší vytrvalosti a udržení svalové hmoty, zabraňuje také vzniku osteoporózy. Prospěje i jedincům, kteří touží zhubnout, trpí depresemi nebo pocity strachu. Několik studií potvrdilo, že může působit i jako analgetikum a zpomalovat stárnutí. 

Slavný návrat

Ve 20. století povědomí o této plodině téměř vymizelo a za její znovuzrození se až relativně nedávno zasloužila peruánská bioložka Gloria Chacon de Popovici, PhD, která řadou výzkumů doložila její léčivé schopnosti. Dnes Macu prodává mnoho firem zaměřených na superfoods. Pokud zvolíte prášek, jednoduše přidejte 5 g do vašeho smoothie, džusu nebo vody (250-350 ml) a zamíchejte. Koupit si můžete i kapsle, u nichž se doporučuje jedna tobolka denně, nejlépe s jídlem. A pokud upřednostňujete něco speciálního, vyzkoušejte například produkty společnosti Iswari, která nabízí nejen čistý prášek z kořene Macy, ale i řadu dalších produktů s jejím obsahem, jako například smyslný nápoj Macaccino z nepraženého kakaa, snídaňové směsi anebo veganský proteinový nápoj s příznačným názvem Maca Power.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...