fbpx

Zveřejněno: 14. 9. 2017

„Tam, kde se stává lněné semínko součástí běžné stravy, naleznete i zdraví,“ poznamenal kdysi Mahatma Gándhí. Pro své blahodárné účinky na lidský organismus je tato superpotravina pěstována dokonce už celých pět tisíc let. Ale vyzkoušeli jste už lněný extrapanenský olej? A víte, na co se používá? 

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a aktivních lignanů dělá z lněného extrapanenského oleje jen stěží nahraditelnou složku naší stravy. Tento životabudič předchází kardiovaskulárním onemocněním, přispívá ke zvýšení imunity a pomáhá při prevenci rakoviny. Ačkoliv byly jeho léčivé vlastnosti už mnohokrát potvrzeny, můžeme i zde najít jeden háček.

lneny olej shutterstock 405695974

Testy prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny jsou ve lněném oleji obsaženy z více než 50 %.

Lžou nám výrobci? 

Aby bylo užívání oleje účinné a zdravotně nezávadné, musí se konzumovat opravdu čerstvý. Expirační lhůtu by tedy měli dodržovat nejen spotřebitelé, ale především výrobci a distributoři. Na našem trhu však můžeme na obalech výrobků vidět zcela odlišnou dobu trvanlivosti, od tří měsíců až do jednoho roku. Firma Bohemia Olej chtěla své oleje označit pravdivou informací, tak nelenila a provedla rozsáhlé testy. Žádný prodejce samozřejmě nechce mít rychle se kazící zboží, často se tedy orientuje podle konkurence, kterou zároveň touží předběhnout. Dobu spotřeby pak označí o kousíček delší, než jak uvádí ostatní. Tento systém může vést k závažnému pochybení, přesně jako u lněného oleje, který není poživatelný příliš dlouho. 

Proti menstruačním bolestem i rakovině

Čerstvě vylisovaný lněný olej má nepřekonatelné vlastnosti. Díky obsahu fytoestrogenů je vhodný pro ženy k vyladění hormonálních funkcí. Používá se například po vysazení antikoncepce, aby tělo znovu obnovilo vlastní výrobu hormonů, po menopauze pro zachování zdraví kostí, nebo ke zmírnění premenstruačních obtíží. Funguje i jako antioxidant a je významným spojencem při léčbě rakoviny. 

menstruacni bolesti shutterstock 514478833

Lněný olej zmírňuje menstruační bolesti a snižuje zánět v těle.

Pozor na datum spotřeby! 

Platí to ovšem pouze o lněném oleji, který je pečlivě skladován v temné lahvi, po otevření v chladu lednice, a to pouhé tři měsíce od okamžiku vylisování. V testech se prokázalo, že pokud zůstane olej v pokojové teplotě, snižuje se tato doba pouze na dva měsíce. Pak nastává oxidační proces rozkladu nenasycených mastných kyselin na žluklé trans mastné kyseliny, které jsou pro tělo cizí a škodlivé. Způsobují přesný opak požadovaných výsledků. Tělo je zbytečně vystaveno oxidačnímu stresu a buňky si musí poradit s dávkou toxického materiálu, který ukládají do „bezpečí“ do tukových buněk v těle.

Lněnému oleji se nevyhýbejte, ale najděte dodavatele, který přistupuje ke své produkci zodpovědně a respektuje zákony přírody. Jen tak může prodávat dary, které lidskému tělu slouží a prospívají, nikoliv jej ničí. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...