fbpx

Zveřejněno: 16. 9. 2017

Již naši předkové tvrdili, že datle mají významné léčebné vlastnosti a především těhotné ženy by je měly zařadit do svého jídelníčku, neboť usnadňují porod. Výsledky vědecké studie tyto informace potvrdily. Jaké výhody vám tedy přinese jejich konzumace?

Vědci se rozhodli provést studii, ve které chtěli prokázat pozitivní účinky datlí u těhotných žen. Průzkum trval po dobu jedenácti měsíců a podíleli se na něm výzkumníci z Jordánské univerzity vědy a technologie. Zúčastnily se jej těhotné ženy, které byly rozděleny do dvou skupin. 69 žen konzumovalo šest datlí denně po dobu čtyř týdnů, zbylých 45 žen nekonzumovalo žádné datle. Nebyl mezi nimi žádný významný věkový rozdíl.

datle shutterstock 319028258

V islámské historii se traduje, že Maryam, matka Eesy, dostávala datle během těhotenství a porodu. Pokud se ptáte, kdo jsou Maryam a Eesa, v křesťanské tradici je známe jako Pannu Marii a Ježíše.

Výsledky studie

Ženy, které konzumovaly datle denně, měly významně větší zprůchodnění děložního hrdla (3,52 cm vs. 2,02 cm), méně poškozené membrány (83 % vs. 60 %), menší potřebu léků (28 % vs. 47 %) i kratší porod (510 min vs. 906 min). Zárověň u nich byla prokázána větší šance, že přivedou dítě na svět přirozenou cestou (96 % vs. 79 %). 

Zdroj přirozeného cukru

„Konzumace datlí v posledních čtyřech týdnech před porodem výrazně snižuje potřebu uměle vyvolaného porodu,“ uvedli vědci tohoto výzkumu. S množstvím to však nepřehánějte a dodržujte pravidelné denní dávky. Pokud máte nějaké obavy týkající se výživy, poraďte se se svým lékařem. Datle se vyznačují svou sladkou chutí a obsahují přirozený cukr. To byste měly mít na vědomí, abyste nepřekročily vaši denní míru příjmu cukru.

tehotenstvi shutterstock 520159816

Výsledky výzkumu potvrdily, že šest datlí denně zaručí kratší porod a menší potřebu léků.

Nutriční hodnota datlí

Datle jsou dále neuvěřitelně výživné a skutečnost, že sušené plody se dají snadno skladovat, z nich činí perfektní každodenní svačinku. Konzumace 100 gramů datlí obsahuje zdravou dávku vitamínů a minerálů, jako je vláknina, draslík, měď, mangan, hořčík nebo vitamin B6. Na vitaminy jsou však bohatší čerstvé datle.    

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...