fbpx

Zveřejněno: 23. 7. 2017

Kokosový olej je známý tím, že se používá pro starověkou ajurvédskou metodu oil pulling, díky níž detoxikujete ústa a čistíte i bělíte zuby. Tato bílá „superpotravina“ má však ještě mnohé další zdravotní benefity. Tento lahodný tuk může například pomoci v boji s nadváhou a dokonce zlepšuje psychiku.

Kokosový olej byl v minulosti démonizován právě kvůli vysokému obsahu nasycených tuků. Nejnovější studie ale ukazují, že tyto látky jsou ve většině případů neškodné a na vznik srdečních chorob nemají žádný vliv.

Nejedná se totiž o stejný typ nezdravých tuků, jako jsou například v sýru nebo steaku. Matné kyseliny obsažené v této pochoutce mají střední délku řetězce, slouží tedy tělu jako rychlý zdroj energie nebo se mění na tzv. ketony, které mohou léčit mozkové poruchy, jako je epilepsie či Alzheimerova choroba.

Navíc je dokázáno, že národy, které jedí velké množství kokosového oleje, jsou zdravější. V západním světě je přitom tento tuk stále ještě poněkud exotickou potravinou. V exotičtějších zemích je ale součástí jídelníčku mnoha generací. Takovým příkladem je populace Tokelauanů žijících v jižním Pacifiku, kteří jsou největšími konzumenty nasycených tuků na světě, a přitom se těší skvělému zdraví. Stejně na tom jsou například Kitavané, obyvatelé Papui Nové Guiney.

shutterstock 135807377

Kokosový olej pomůže tělu, kůži i vlasům

Boj s nadváhou

Zatímco mnoho lidí si myslí, že obezita je otázkou počtu kalorií, jsou i odnborníci, kteří tvrdí, že nejdůležitější je jejich zdroj. Je prokázáno, že triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT) obsažené v kokosovém oleji mohou ve srovnání s ostatními tuky zvýšit množství spálených kalorií. Podle jedné studie 15 až 30 gramů MTC zvyšuje energetické výdaje za 24 hodin o 5 %, což je asi 120 kalorií denně.

Dalším zajímavým rysem kokosového oleje je fakt, že díky ketonům pomáhá snižovat chuť k jídlu. V jedné studii muži, kteří konzumovali co nejvyšší množství MCT, v průměru spotřebovali o 256 kalorií za den méně než ostatní. Také druhý výzkum potvrdil, že muži, kteří měli vyšší příjem MCT u snídaně, snědli méně během oběda. Pokud se výsledky těchto menších studií potvrdí, může to znamenat dramatický posun v dietním stravování.

Proti virům i epilepsii

Kokosový olej je také bohatý na kyselinu laurovou, která při štěpení tvoří monolauriny, jež zabíjí škodlivé mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry a houby, například velmi nebezpečný patogen stafylokoka nebo kvasinky candidy.

V současnosti se studuje také vliv tzv. ketogenní stravy (pokrmy s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů) na různé poruchy. Nejznámější je použití této diety u dětských pacientů s epilepsií, kteří byli vůči jiným lékům rezistentní. Tato léčba slaví úspěchy, neboť dokáže snížit rychlost záchvatů.

Zvýšení "dobrého" cholesterolu

Kokosový olej obsahuje zdravé nasycené tuky, které přispívají k navýšení pozitivního HDL cholesterolu v těle, ale také pomáhají přeměnit ten "špatný" (LDL) do méně škodlivé formy.

Jak již víme z jiných článků, kokosový tuk se také využívá pro kosmetické účely. Studie například ukazují, že olej pomáhá hydratovat suchou kůži a také chrání vlasy před škodlivým ultrafialovým zářením.

Podle jednoho výzkumu dokáže blokovat asi 20 % slunečních paprsků. Hojně využívaná je také v úvodu zmiňovaná metoda „oil puding“, která ničí škodlivé bakterie v ústech a zlepšuje zdraví zubů.

Proti Alzheimerově chorobě

Výzkumníci se také domnívají, že ketony mohou být alternativním zdrojem energie při poruchách mozkových buněk, a mohou tak snížit příznaky Alzeheimerovy choroby. V jedné studii z roku 2006 vedla spotřeba MCT k okamžitému zlepšení funkcí mozku u pacientů s mírnější formou tohoto onemocnění.

Jestliže chcete využít všech těchto výše zmíněných výhod kokosového oleje, nezapomeňte, že je nutné používat ten organický, nikoli rafinovaný.

foto: Shutterstock, zdroj: Draxe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...