fbpx

Zveřejněno: 14. 11. 2017

V médiích jsme se v posledních dnech a týdnech mohli dozvědět, že náš prezident trpí rakovinou či že podstoupil amputaci nohy. Jedinou diagnózou, kterou Hrad nevyvrátil, je však cukrovka. Slaví dnes prezident Světový den diabetu? To nevíme, víme však, že cukrovka je jednou z civilizačních chorob, u které je třeba léčit příčinu, nikoliv následek. Podobný přístup by prospěl i v jiných sférách, například v politice. Dle posledních zahraničních výzkumů se dá cukrovka účinně léčit nízkosacharidovou stravou. Jak to funguje?

Výraz diabezita vznikl sloučením nemocí, které jdou ruku v ruce a vzájemně se ovlivňují – diabetu (cukrovka 2. typu) a obezity. A není divu, že k nim má v dnešní době tolik lidí sklony. Jídlo útočí na naše smysly opravdu rafinovaně, potravin je nepřeberné množství, jídlo nás obklopuje naprosto všude. Produkty jsou navíc podpořeny marketingem, který nás vybízí, přesvědčuje, že když danou potravinu sníme, budeme se cítit šťastnější.

shutterstock 173429666

Sladké jídlo a marketing na nás útočí. A to doslova všude

Cukrovkáři se musí přirozeně více hlídat a nepodléhat všem pokušením. Ale i když dodržují všechna doporučení týkající se „vyvážené“ stravy, která je podle zastaralých postupů plná sacharidů, hodnoty krevního cukru jim neklesají a nehubnou. Čím to?

„Organismus cukrovkáře je stejně jako organismus zdravého člověka unikátní a jako takový potřebuje individuální přístup ke stravování. Jídelníček se musí přizpůsobit tak, aby řešil problém, a ne zažitým pravidlům, která berou všechny diabetiky stejným metrem,“ říká výživový poradce programu Cambridge Weight Plan Ing. Lukáš Vrána. „Štítná žláza a slinivka, která je zodpovědná za produkci, nadprodukci nebo naopak nízkou produkci inzulinu, nereaguje na zavedené postupy u všech stejně,“ dodává.

Nízkosacharidková dieta (LCHF) jako lék na cukrovku?

V zahraničí se stává nízkosacharidová neboli vysoko (zdravě) tuková strava účinnou zbraní v boji s diabetem i obezitou. Díky individuálnímu nastavení diety se daří v dlouhodobém horizontu držet u diabetiků obou typů výkyvy glykémií pod kontrolou. V mnoha případech se nízkosacharidovou dietou dosáhne snížení až úplné absence nutnosti podávání inzulínu a léků u diabetiků 2. typu. U diabetiků 1. typu může dojít ke snížení dávek krátkého i dlouhého inzulinu.

Při cukrovce, jak už český název diabetu sám o sobě předesílá, by se člověk měl vyhnout cukru a právě s tím může pomoci nízkosacharidová „dieta“. V uvozovkách je proto, že přejdete-li na nízkosacharidovou stravu, můžete jíst z doporučených potravin, co chcete a kdy chcete až do pocitu nasycení. Živočichové také nemají výživové poradce a ví, kdy jíst a kdy přestat.

shutterstock 209727331

Zvířata ví, kdy, co a v jakém množství jíst. A to i bez výživového poradce

Nízkosacharidová strava neboli LCHF (low carb high fat) je způsob, jak najít cestu zpět ke svému přirozenému instinktu. A jak jsme na tom s tímto přístupem u nás? Jen pár osvícených doktorů o této metodě ví, natož aby ji svým pacientům doporučovali. A většina laiků se ani neptá – a není divu, většina publikací týkajících se této revoluční metody léčby nebyla ani přeložena do českého jazyka. Že by inzulínové lobby?

Co jíst a co nejíst? Toť otázka, na kterou by nám odpověděli naši předci

Dříve neexistovaly čisté škroby bohaté na sacharidy, jako chleba, těstoviny, rýže nebo brambory. Ty jsou výdobytkem posledních 5–10 tisíc let, kdy se začalo rozvíjet zemědělství. Člověk se živil sběrem bobulí, toho, co mu příroda nabídla, a lovem zvěře a ryb. Vše 100% raw a bio. Právě na rychlý rozvoj zemědělství a změnu jídelníčku neměl lidský organismus šanci se adaptovat. A jelikož pokrok nezastavíme, před 200 lety přišly s průmyslovou revolucí fabriky na zpracování velkého množství čistého cukru a bílé mouky, tedy rychle stravitelných jednoduchých sacharidů.

V 80. letech se rozhodovalo, zda za záporáka stravování označit cukr nebo tuky. Někdo si zřejmě hodil korunou, padl orel a „zvítězily“ tuky. Když však přijímáte méně tuku a jíte sacharidy, neustále cítíte pocit hladu – sacharidy se totiž rychleji spálí a prudce klesne hladina krevního cukru. V důsledku toho se lidé přejídají, vyhýbají se tukům, které dodávají tělu potřebné živiny, a současná doba se tak vyznačuje největší epidemií diabezity v historii lidstva. Nízkosacharidová strava by tak pomohla k lepšímu zdraví a zkrocení zlé cukrovky nejen Miloši Zemanovi, ale všem, kdo trpí nadváhou nebo diabetem.

foto: Shutterstock, zdroj: Beztíže

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...