fbpx

Zveřejněno: 19. 8. 2017

Vodní park nazvaný Morganin inspirační ostrov (Morgan´s Inspiration Island) se nachází ve městě San Antonio v Texasu. Oficiálně byl otevřen 17. června 2017. Jedná se o první park na světě určen speciálně pro osoby se zdravotním postižením. Nejen proto nabízí řadu zajímavostí.

"Naším cílem je poskytnout skvělý zážitek pro návštěvníky v bezpečném, pohodlném a nepříliš přeplněném prostředí," říká zakladatel parku Gordon Hartman, který spolupracoval s lékaři, rodiči, učiteli, terapeuty a opatrovateli, aby vytvořil místo určené pro lidi se všemi druhy postižení.

Zábava bez bariér

Vodní park nabízí například náramky, které umožní rodičům okamžitě lokalizovat své děti. Dále v něm hosté najdou lehké voděodolné invalidní vozíky vytvořené ve spolupráci s University of Pittsburgh, které si rodiny mohou zapůjčit zcela zdarma. "Takzvané PneuChairs jsou poháněny stlačeným vzduchem a trvá pouhých deset minut, než se zcela dobijí," komentuje tuto pomůcku Hartman. Samozřejmostí jsou v parku také vyškolení ošetřovatelé.

Každá část parku je přístupná vozíčkářům a dětem se speciálními potřebami. Park také může měnit teplotu vody pro ty, kteří jsou citliví na chlad. Některé části jsou navíc udržovány poloprázdné pro ty, kteří mají paniku z davů. "Morganin inspirační ostrov zaručuje dětem se zdravotním postižením místo, kde si mohou hrát zcela bez bariér,“ dodává Gordon Hartman.

Tropicky motivovaný park zahrnuje šest hlavních atrakcí, které se nacházejí kolem sedmipatrového majáku. Lidé mohou například projíždět džunglí na loďce a užít si celou řadu dalších aktivit.

Rodinná spolupráce

"Ultra přístupný" park navrhl Gordon Hartman spolu se svou 23letou dcerou Morgan, která je zdravotně postižená. "Rozhodli jsme se pojmenovat park po Morgan, protože právě ona byla katalyzátorem každého projektu, kterým jsme se snažili pomoci komunitě tělesně postižených," říká Hartman.

Morganin inspirační ostrov je umístěn vedle svého sesterského zábavního parku Morgan´s Wonderland, jenž byl otevřen v roce 2010. Oba jsou součástí dlouhého seznamu úspěšných projektů, které má na svědomí rodinná nadace Gordona Hartmana.

Hartman doufá, že tento park bude inspirovat lidi s postižením i bez něj, "včetně osob na invalidních vozících, lidí se sluchovým a zrakovým postižením, a dokonce i ty, kteří jsou na ventilátorech, aby si i oni mohli užít zábavu". Všichni lidé s jakýmkoliv postižením mají navíc vstup zcela zdarma.

foto: BoredPanda, zdroj: BoredPanda

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...