Z médií to někdy vypadá, že mezi námi žijí samí krásní, štíhlí a zdraví lidé, ale statistiky jsou bohužel neúprosné. Nadváhou u nás trpí 63,2 procent mužů a 48,2 procenta žen. Předběhli jsme tak i naše západní sousedy. V Německu je obézních podle Českého statistického úřadu 58,5 procent mužů a 43,2 procenta žen. Jak je možné, že jsme se vykrmili k takto alarmujícím výsledkům?

Podle českých a německých výzkumníků ještě není vše ztraceno. Problém s nadváhou totiž v obou zemích trápí nejméně tu nejmladší populaci. Německá společnost pro výživu eviduje čím dál méně obézních prvňáků. V Čechách je pak mezi 15 a 24 lety 8,7 procent žen a 19,1 procent mužů s nadváhou, což je velmi dobrý výsledek v porovnání se staršími generacemi.

Teenageři a mladí dospělí mají ze všech věkových skupin v ČR také nejvíce pohybu. Mezi 15 a 24 lety pravidelně sportuje 34,9 procent mužů a 13,9 procent žen. Zajímavé je, že muži vyhledávají aktivitu výrazně více než ženy, přesto jsou v tomto mladém věku tlustší. Podle Markéty Brožové z Contours fitness ale pohyb někdy nestačí. „Pokud necvičím ani se jinak nehýbu, vlivem zdravé stravy mohu mít štíhlou postavu, která ale nebude zpevněná, což v závěru stejně nevypadá pěkně. A to samé platí i naopak. Pokud budu denně cvičit, ale neupravím stravu, mohu mít třeba dobrou fyzickou kondici, dostatek svalové hmoty, ale s váhou dolů nepůjdu. Zpevněná postava zkrátka pod vrstvou tuku stejně nebude vidět,“ vysvětluje.

Je paradoxní, že v době, kdy toho o zdravém životním stylu víme více než kdy v minulosti, trápí přebytečná kila víc jak polovinu populace.

Jak se stravujeme

Podle Isabelle Kellerové z Německé společnosti pro výživu pohybu v posledních desetiletích drasticky ubylo. Němci podle výzkumů sice rádi konzumují jídlo z rychlého občerstvení, zároveň ale přijímají i více ovoce a zeleniny. „Zaměříme-li se čistě na váhu, nezáleží jen na tom, co ve výživě převažuje. Nejdůležitější je rovnováha mezi energetickou hodnotou jídla, které přijmeme, a energií, kterou poté během dne vydáme,“ dodává k tomu Kellerová.

Fakt, že pouhá konzumace ovoce a zeleniny ještě štíhlou postavu nezaručí, potvrzuje i česká statistika. Podle ČSÚ jsou nejtlustší muži ve věku 55 až 64 let a přitom jsou to právě oni, kdo konzumuje i nejvíce zeleniny. Pohybová aktivita ale u mužů v průběhu života neustále klesá na rozdíl od žen, z nichž po třicátém pátém roce života pravidelně sportuje něco nad pět procent.

Muži vyhledávají aktivitu výrazně více než ženy, přesto jsou v tomto mladém věku tlustší.

Naděje do budoucna?

Je paradoxní, že v době, kdy toho o zdravém životním stylu víme více než kdy v minulosti, trápí přebytečná kila víc jak polovinu populace. Podle Markéty Brožové je vysvětlení poměrně prosté. O zásadách zdravého životního stylu sice víme, ale často se jimi neřídíme.

Každý z nás funguje v nějakém svém stereotypu, který není lehké změnit. Pokud x let ráno nesnídám, bude pro mě zpočátku těžké, abych to denně vydržela. Když například vstávám 30 minut před odchodem do práce, je pravděpodobné, že už tam snídani nevměstnám. Chci-li začít, je potřeba se nad svými stereotypy nejprve zamyslet a naplánovat si, jak to v reálu budu dělat. Je sice hezké říct si, že od pondělí začnu snídat, ale často je to imaginární pondělí, někdy v nedohlednu. Pokud chci skutečně začít, měla bych vědět, co chci snídat, předem si to nakoupit a také vstát s takovým předstihem, abych stihla přípravu i samotnou snídani. A podobně je to se vším,“ vysvětluje.

Jak se ale zvyšuje povědomí o tom, co je a co není pro naše tělo vhodné, stoupá s tím podle ní i počet lidí, kteří se svou váhou skutečně chtějí něco dělat. „Myslím, že lidé se o zdravý životní styl určitě zajímají více a více. Často se u nás setkáváme s klientkami, které jsou ve středním věku i starší, nikdy necvičily a najednou přijdou s tím, že je to asi potřeba a chtěly by začít. Dříve si lidé neuvědomovali, že sladkosti jsou nezdravé, a není to tak dávno, kdy se za škodlivé nepovažovaly dokonce ani cigarety a kouření bylo velkým trendem. Dnes již víme, co je zdravé a co ne, což je velmi pozitivní. Dalším krokem bude, že tyto nezdravé věci vyřadíme ze svých návyků,“ dodává.

Čtěte také: 

Konečně pravda o tabletách na hubnutí. Víme, kdy (ne)fungují a proč.

Čtyři způsoby jak přelstít vaše tělo, aby začalo hubnout

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

foto: Shutterstock