fbpx

Zveřejněno: 18. 5. 2017

Podle nedávno provedeného výzkumu se Švédsko objevilo na prvním místě v žebříčku o nejlepší zemi pro ženy. Toto království nabízí něžnému pohlaví nejlepší podmínky z hlediska zdravotní péče, kariéry nebo rodiny. Česká republika se podle studie umístila na 23. pozici. Které země obsadily další příčky?

Studie se zúčastnilo na devět tisíc žen a v potaz byla brána řada kritérií od ekonomické stránky až po kvalitu života. Nejlepší země pro ženy dosáhly nejvyšších hodnot v těchto pěti atributech: lidská práva, rovnost pohlaví i příjmů, bezpečnost a dlouhodobá perspektiva žen v jejich profesích.

Proč patří Švédsku první pozice

Rovnost pohlaví tvoří ve Švédském království jeden ze základních stavebních kamenů. Dokonce zde mají ministerstvo pro rovnost žen a mužů. Dávky sociálního zabezpečení se vyplácejí podle individuálních potřeb. Švédská ministryně Asy Regner říká: „Orientujeme se na pracující jedince bez ohledu na pohlaví.” Co se týče platů, ten se odvíjí od vykonané práce a nezáleží na tom, jestli jste muž či žena.

Pokud plánujete založení rodiny, měli byste vědět, že rodiče ve Švédsku si mohou vybrat až 480 dní dovolené do 8 let věku dítěte a je jim vypláceno 80 % jejich platu. Devadesát dnů je určeno výhradně otcům. Snadněji tak zkombinujete soukromý a pracovní život.

zeme pro zeny shutterstock 562731340

Skandinávští obyvatelé zaujímají nejprogresivnější postoj k rovnosti žen a mužů ve světě.

Deset nejlepších zemí pro ženy

„Naše data zachytila globální zájem o sociální a geopolitické změny, které vnášejí nejistotu a zmatek mezi národy,“ říká John Gerzema, výkonný ředitel společnosti BAV Consulting, která výzkum prováděla. „Nové žebříčky odrážejí touhu lidí obnovit smysl pro pořádek tím, že ‚odměňují' národy, které vnímají jako stabilní a diplomatické.“ Které země se objevily na prvních deseti místech z celkových osmdesáti hodnocených?

10. Nový Zéland
9. Rakousko
8. Austrálie
7. Švýcarsko
6. Finsko
5. Kanada
4. Nizozemsko
3. Norsko
2. Dánsko
1. Švédsko

Švédsko se pravidelně objevuje v podobných anketách. Například v roce 2016 bylo Švédské království jmenováno organizací Save the Children nejlepší zemí pro dívky. V roce 2015 YouGov, přední světová online společnost pro výzkum trhu, odhalila, že tito skandinávští obyvatelé zaujímají nejprogresivnější postoj k rovnosti žen a mužů ve světě.

zeme pro zeny shutterstock 367336784

Toužíte po stejném platu jako mají muži? Přestěhujte se do Švédska.

Co spojuje nejlepší země

Nejlepší země pro ženy mají čtyři věci společné. Švédsko, Nizozemsko a Norsko poskytují alespoň 50 týdnů mateřské dovolené, bezplatnou prenatální péči, cenově dostupnou péči o děti a přinejmenším 40% zastoupení žen v parlamentu. Je na čase, aby je začaly následovat i další státy.

A které jsou nejhůře hodnocené země z celkových 80? Jsou jimi Tunisko a Bolívie.

 

Čtěte také:

Všechno je to v očích: Muži a ženy opravdu vidí věci jinak

Ženy v práci. Proč máme stále menší platy než muži

Mateřská není vězení. Nevzdávejte se toho, co máte rádi! 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Tree Hugger

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...