fbpx

Jen v USA končí každoročně na skládkách 22 tisíc tun plastových kartáčků

Zveřejněno: 10. 3. 2018

Každý rok skončí na amerických skládkách přes 22 tisíc tun plastových kartáčků. Přitom je tu ekologická alternativa plastu: zubní kartáček z bambusu, který snadno pořídíte na internetu a ve specializovaných obchodech za méně než 100 korun.

Většina z nás k čištění zubů běžně využívá spotřební plastový kartáček, který za pár korun seženeme v každém supermarketu. Když se opotřebuje, hodíme ho do nejbližšího koše. Kartáčky se přidávají k tunám plastového odpadu, který každý rok putuje do světových moří a oceánů.

Firmy budou muset přijít s bioplastickým řešením. Podívejte se například na zákaz mikroplastů a na množství plastů v oceánech.
Není to dobré pro ryby, není to dobré pro nás.

Zubní hygiena je sice důležitá, ale musíme kvůli ní znečišťovat ovzduší, moře a životní krajinu? Přesně takovou otázku si položil podnikatel Eric Hudson. Po měsících konzultací s dentisty, vědci a inženýry spatřil světlo světa zubní kartáček Preserve. Jeho rukojeť je vyrobená z recyklovaného plastu (z vyřazených zubních kartáčků a kelímků od jogurtu), štětiny z nylonu. „Hodně velkých značek nám říká, že mezi zákazníky nevidí jakoukoli motivaci pořizovat si recyklované zubní kartáčky. Nám na tom ale nezáleží; hlavní pro nás je odlehčit ekologickou stopu produktu,“ říká Hudson.

shutterstock 589419554

Kvůli zubní hygieně zamořujeme planetu plastovými kartáčky, na trh se pomalu dostávají bambusové

Od roku 2008 iniciativa zachránila již více než 500 tun plastu ze skládek. K pokrytí nákladů na sběr uzavřela firma sponzorskou smlouvu s výrobcem dětských pokrmů Plum Organics a jogurtovou značkou Stonyfield Farm.

Kartáček ale pořád není dokonalý – jeho štětiny se recyklovat nedají. I když firma hledá biodegradabilní variantu, její vědci pořád ještě nenašli řešení. Zatím využívá panenský nylon, který je mezi odborníky považován za „výběrové štětiny“.

Návrat k přírodě

„Při výrobě plastových zubních kartáčků vznikají toxiny a uhlíková stopa. A co je ještě horší, nerozloží se,“ vysvětluje zubní lékař Noel Abdayem. Naštěstí je tu další varianta – biologicky odbouratelné zubní kartáčky. Místo abyste se obtěžovali s recyklací (což i v případě Preserve dělá jenom 10–20 % spotřebitelů), stačí vám hodit kartáček na kompost.

Řada zubních kartáčků je vyráběna z bambusu, který je pevný, rychle roste a snadno se rozkládá. Příkladem takového kartáčku je i Bam Brush. Podle firmy BamBrushes je jejich kartáček stoprocentně rozložitelný, celý vyrobený z čerstvě sklizeného bambusu, odolný (vydrží až 3 měsíce) a je doručený v recyklovatelném balení. Jeho štětiny jsou vyrobené z rychle se rozkládajícího nylonu.

Další z možností je vydat se retro-cestou a začít využívat kartáčky z prasečích štětin tak jako v časech před příchodem nylonu. Jedna německá firma takový produkt nabízí: kartáček má rukojeť z bukového dřeva.

Výhled do budoucna

James Cowles, generální ředitel ekologicky zaměřené firmy Save Some Green, se domnívá, že budoucnost spočívá v plastech vyrobených z kompostovaných rostlin. „Poptávka se dostává do takové fáze, kdy firmy budou muset přijít s bioplastickým řešením. Podívejte se například na zákaz mikroplastů a na množství plastů v oceánech. Není to dobré pro ryby, není to dobré pro nás,“ myslí si Cowles.

Čtěte také:

Moře plastů zaplavuje oceány. Odpad by pokryl celou Francii
Sedm způsobů, jak může technické konopí zachránit svět
Bude do roku 2050 v oceánu víc plastů než ryb?

Podobný názor má i Rachelle Straussová, zakladatelka Zero Waste Week (Týdne bez odpadu). Podle ní je posun k plně recyklovatelným nebo biologicky odbouratelným materiálům na trhu už dlouho očekávaný. „Brzy nám ho nabídnou i velké firmy jako Oral B, Colgate-Palmolive, Crest a další. Ti, kdo se už rozhodli kupovat ekologické výrobky, preferují biologicky odbouratelné možnosti,“ říká Straussová. „Přesto si nejsem jistá, jestli je běžný konzument připraven používat bambusový kartáček.“

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...