fbpx

Kalendárium: Světový den tapas. Viva la Fiesta! 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tapas, takové to české „něco k pití“. Na rozdíl od lehce fádní české nabídky tyčinek, brambůrků, arašídů nebo v lepším případě mandlí jsou ale španělské tapas mnohem rozmanitější a atraktivnější. A Španělé jsou na ně patřičně hrdí.

Zveřejněno: 16. 6. 2023

Tapas jsou malé porce jídla, podávané převážně k alkoholickým nápojům. Před jídlem, mezi jídly, po jídle – na sousto něčeho chutného je v požitkářském Španělsku vhodná chvíle kdykoliv. Spíše než konkrétní pokrm ale slovo „tapas“ označuje styl, jakým je podáván. Od talířků se sýrem a olivami nebo vyšperkovaných jednohubek pro jednoho až po velké talíře, ze kterých si každý u stolu uzobává podle libosti.

Tapas nejsou zdaleka jen způsobem, jak uspokojit chuťové buňky. Tapas jsou ikona, kolem které se vyvinula celá kultura. Něco jako české víkendy s návštěvou několika vinných sklípků, na kterých ale domorodec zpravidla nepotřebuje průvodce – cestovní kanceláře nabízí turistům zájezdy, zaměřené hlavně na návštěvy míst, kde „ochutnají ty nejikoničtější španělské pokrmy a poznají gastronomickou kulturu měst“.

Legendy o vášni

Jak vlastně tapas přišly na svět, není úplně jasné, ale existuje o tom hromada legend a teorií. Některé z těch nejpopulárnějších jsou tyto:

  • Tapas „vynalezl“ ve 13. století král Alfons X. Kastilský. Kvůli nemoci mu felčaři doporučili pravidelně popíjet víno, čehož se Alfonso rád a zodpovědně držel. Nicméně účinky těžkého vína nebyly vždy ku prospěchu Alfonsova zdraví a schopnosti činit královská rozhodnutí, a proto se k jejich zmírnění rozhodl s vínem konzumovat také malé porce jídla. Fungovalo to a Alfons prý byl svým vynálezem tak ohromen, že po svém uzdravení nařídil, aby jídlo společně s vínem podávaly všechny krčmy v Kastilii.

m shutterstock 1470095630

Tapas bar. (zdroj: Shutterstock)


  • Středověcí španělští vozkové měli stejnou zálibu ve víně jako Alfons X. Kastilský, ale příliš se v jeho konzumaci neomezovali. Výsledkem bylo množství nehod koňských povozů, velké škody na majetku vrchnosti a tolik uhynulých zvířat, že bylo přijato preventivní opatření: každý korbel vína nebo piva musel být opatřen víčkem a podáván s trochou sýra nebo šunky. Vozka měl zákaz víčko odstranit, dokud sýr nebo šunku nesnědl. Jestli to fungovalo a jak, už historické prameny neuvádí.
  • Sevillská šlechta si v 17. století často objednávala víno a další nápoje v okolních obchodech s potravinami. Jejich majitelé nádoby s nápoji přikrývali plátky sýra nebo šunky, aby je chránili před prachem a hmyzem.
  • Tapas se objevily po španělské občanské válce ve 20. století, kdy jídlo bylo prostě luxus a lidé se museli spokojit s malými a ještě menšími porcemi.
  • Tapas jsou vynálezem barmanů, kteří zákazníkům nabízeli slané pochutiny, aby pak žíznivým hostům prodali více pití. (Nemysleli jste si, že ty korbáčky nebo uzené mandličky jsou na stolečku v baru jen jako pozornost podniku, že ne?)

Tapas para siempre

Světový den tapas vyhlásila španělská agentura Turespaña na podporu a propagaci španělské kultury a gastronomie. Slaví se každoročně třetí čtvrtek v červnu jak ve Španělsku, tak v desítkách dalších zemí po celém světě. Včetně Česka. Však se dnes podívejte do své oblíbené španělské restaurace nebo baru – ale pozor, jak známo, s jídlem roste chuť, a v případě tapas nejspíš také žízeň. Que lo pases bien!

Související…

Kalendárium: Dnes je Světový den dárců krve. Jaké výhody na ně čekají?
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...