fbpx

Málokterý autor písní se může pochlubit kariérou trvající šest desetiletí, v jejímž závěru zájem o jeho tvorbu opět vystřelil vzhůru. Burt Bacharach dokázal obojí

Zveřejněno: 12. 5. 2023

Bacharach, žák Bohuslava Martinů, se stal mistrem a ikonou easy listening popu. Svou pověst „Playboye Západu,“ jak se mu v 60. letech 20. století přezdívalo, chtěl původně pěstovat také s pomocí zpěvu svých autorských písní. Přestože ale byl obdařen vzhledem, kterému ženy rády podléhaly (byl celkem čtyřikrát ženatý), zpěv mezi jeho přednosti nepatřil. Tvořil proto výjimečné klasiky pro řadu jiných umělců.

Desítky nesmrtelných hitů

Se svým hudebním partnerem, textařem Halem Davidem, se v 60. letech 20. století prosadil mezi předními autory popových skladeb především díky sérii hitů pro Dionne Warwick, se kterou Bacharacha pojilo dlouholeté přátelství.  V řadě jeho veleúspěšných písní bude každý nepochybně znát minimálně I Say a Little Prayer, v originále nazpívaný Arethou Franklin, v české verzi pak Ilonou Csákovou.

Tom Jones prý nikdy neměl příliš v oblibě What's New, Pussycat?, na Oscara nominovanou znělku ze stejnojmenného filmu z roku 1965, ale uznával její popularitu. Píseň Wishin' and Hopin' vynesla v roce 1964 Dusty Springfield na šesté místo v hitparádě USA – těsně předtím, než se v Británii dostala na třetí místo s Bacharachovou a Davidovou písní I Just Don't Know What To Do With Myself.

shutterstock 158552387

Burt Bacharach v Los Angeles v roce 2013. (zdroj: Shutterstock)


Herb Alpert se dostal na vrchol amerického žebříčku s baladou This Guy's in Love With You, Jackie DeShannon si vedla podobně s písní What the World Needs Now Is Love a BJ Thomas zabodoval s hitem, který snad zná i poslední návštěvník nádražky Na Růžku: Raindrops Keep Fallin' on My Head z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid.

Elvis Costello o Burtu Bacharachovi řekl: „Je to jeden z mála skladatelů populární hudby, kteří mají svůj vlastní jazyk. Silně upřednostňují určité harmonie a intervaly a vy si dříve či později uvědomíte, že tyto věci prostě patří k nim. Je to jejich styl.“

Burt Bacharach zemřel 8. února 2023 ve věku 94 let ve svém domě v Los Angeles.

Související…

Kalendárium: Sněz všechno, co chceš! Dnes slavíme den svobody v jídle
Daniel Dorazil

foto: ITV, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...