fbpx

Kalendárium: Před 65 lety byl do kin uveden Hitchcockův film Vertigo 2 fotografie
zdroj: IMDB

Je smrt přitažlivá nebo přitažlivost smrtící? Spoiler alert

Zveřejněno: 9. 5. 2023

Mysteriózní Hitchcockův film nebyl zpočátku (premiéru měl 9. května 1958) kritickým ani komerčním hitem, Hitchcock sám ho v roce 1962 označil za propadák. V anketě kritiků, kterou jednou za deset let pořádá časopis Sight and Sound, bylo ale Vertigo v roce 1982 vyhodnoceno jako sedmý nejlepší film všech dob. V roce 1992 se vyšplhalo na čtvrté místo, v roce 2002 bylo druhé za Občanem Kanem a v roce 2012 mistrovské dílo Orsona Wellese předstihlo a obsadilo první příčku.

Proč se jeho pověst vyšplhala do tak závratných výšin? Jedním ze zřejmých důvodů je, že z filmu čiší jedovatý cynismus. Dvě ženy zemřou stejným způsobem, hrdinův zdravý rozum je na cucky a nic nenasvědčuje tomu, že by viník měl být potrestán. Je vám jasné, proč to diváky, kteří měli náladu na další dobrodružnou příhodu s Jimmym Stewartem, v roce 1958 frustrovalo.

Nesmrtelná klasika

V adaptaci francouzského románu The Living and The Dead Pierra Boileaua a Thomase Narcejaca, k němuž napsali scénář Alec Coppel a Samuel A. Taylor, James Stewart hraje roli Johna „Scottieho“ Fergusona, policejního detektiva ze San Franciska, který odchází do důchodu s bolavými zády a těžkým případem akrofobie. Protože nemá nic lepšího na práci, přijme nabídku od kamaráda z vysoké školy, loďařského magnáta Gavina Elstera. Jeho úkolem je dohlížet na Elsterovu manželku Madeleine (Kim Novak), ne proto, že by snad měla milostný poměr, ale proto, že se chová podivně: každou chvíli se její vlastní osobnost vytrácí a nahrazuje ji osobnost Carlotty Valdesové, její příbuzné, která před sto lety spáchala sebevraždu.

vertigo1

Scottie tajemné ženě propadá za hranici příčetnosti. (zdroj: IMDB)


Scottie postupně kouzlu tajemné ženy propadá. Ve chvíli, kdy Madeleine skáče ze zvonice a svůj utrápený život tak končí, stojí Scottie opodál – nedokáže svou akrofobii překonat. Měsíce se topí ve výčitkách a smutku, a když potom spatří prodavačku Judy, která vypadá jako Madeleine, naváže s ní vztah a postupně ji donutí měnit svůj vzhled tak, že je k nerozeznání od ženy, kterou miloval a ztratil. Zvrat spočívá v tom, že „Madeleine“, která Scottieho okouzlila, byla celou dobu Judy, kterou Elster stylizoval v rámci plánu na vraždu své skutečné ženy. A osoba, kterou Scottie viděl padat z věže, byla skutečná Madeleine, nikoli falešná.

Vertigo v novém kabátě

Společnost Paramount v březnu 2023 oznámila, že se chystá natočit remake Hitchcockovy klasiky, pravděpodobně s Robertem Downey Jr. v hlavní roli. Kdo bude hrát jeho ženský protějšek, zatím není známo, stejně jako to, kdo bude sedět v režisérském křesle. Podle serveru Movieweb je „točit Hitchcockův film bez Hitchcocka stejné, jako točit Avengers bez Ironmana“.

Filmoví fanoušci se tak dělí na dva tábory: ty, kteří věří, že klasika by měla zůstat klasikou, a ty, kteří lační po dalším psychothrilleru, kterými se Hitchcock proslavil. Jedno je však jisté: jakmile bude oznámeno datum premiéry, oba tábory budou stát frontu na lístky ruku v ruce.

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...