fbpx

Kalendárium: Bosá chůze prospívá psychice i zdraví. Oslavte dnes Den bez ponožek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ponožky nosili už staří Řekové. Vzhledem k tomu, že bosá chůze má ale spoustu zdravotních benefitů, není od věci je občas, ideálně i s botami, odložit. Dnes k tomu máte ideální příležitost

Zveřejněno: 8. 5. 2023

Dnes se celosvětově slaví Mezinárodní den bez ponožek. Ono, buďme upřímní, ponožky mohou být pěkně otravné, zejména v teplém jarním či letním dni. Den bez ponožek je ta pravá chvíle na to vytáhnout sandály či žabky. A i kdyby zrovna počasí nepřálo, osvoboďte své nohy alespoň na chvíli a vnímejte chladnou podlahu, čerstvá a měkká stébla trávy nebo lesní zem. Nejenže vás to zklidní, ale bosá chůze má i prokazatelné zdravotní benefity, například ulevuje od bolesti či zlepšuje kvalitu spánku. Jako bonus si můžete po dlouhé zimě dopřát i pedikúru a připravit své nohy na jarní a letní outfity.

Dnes na státní svátek si zkrátka dejte pauzu – a nejen od nošení ponožek. Udělejte si alespoň chvilku na sebe sama a na to, abyste skutečně vnímali svět, který vás obklopuje.

Historické okénko o nošení ponožek

Nejstarší písemná zpráva o ponožkách pochází z osmého století před naším letopočtem, kdy staří Řekové nosili ponožky vyrobené z matných zvířecích chlupů. Římané si zase nohy omotávali kůží nebo tkanými látkami a kolem druhého století našeho letopočtu začali látky sešívat. V pátém století našeho letopočtu pak nosili ponožky svatí lidé v Evropě jako symbol čistoty. Jednalo se o kus látky spirálovitě omotaný kolem nohy.

Nejenže vás zklidní, bosá chůze má i prokazatelné zdravotní benefity, například ulevuje od bolesti či zlepšuje kvalitu spánku. Jako bonus si můžete po dlouhé zimě dopřát i pedikúru a připravit své nohy na jarní a letní outfity.

Ve středověku se z ponožek stala pestrobarevná látka, a protože neměly pružný pásek, přes jejich horní část se dávaly podvazky, aby nespadly. Když se zkrátily kalhoty, začaly se ponožky prodlužovat a zdražovat. Kolem roku 1000 n. l. se stal tento kus oděvu symbolem bohatství. Chudí lidé stále nosili jen návleky na nohy.

V roce 1589 vynalezl William Lee pletací stroj, díky čemuž se ponožky pletly šestkrát rychleji než dříve. Díky tomu se konečně začaly vyrábět ponožky i pro nižší vrstvy. Ty se pletly z vlny, zatímco ponožky pro šlechtu byly z barevného hedvábí.

Jakmile se ponožky prosadily jako každodenní oděv, lidé je začali nosit většinu času.

Související…

Kalendárium: Osvoboďte se a oslavte Den bez kalhot!
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Nationalday.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...