fbpx

Kalendarium 24. dubna: Den New Kids on the Block 2 fotografie
New Kids on the Block v dobách své největší slávy. (zdroj: People)

Že jste o nich nikdy neslyšeli? Pokud vám ještě nebylo 40, tak vám odpouštíme

Zveřejněno: 24. 4. 2023

N K.O.T.B. byli v době svého vzniku v roce 1984 v hudebním průmyslu zcela novým prvkem. Myšlenka popové skupiny, složené výhradně z chlapců-teenagerů, se ale ukázala jako trefa do černého a producent Maurice Starr (vlastním jménem Larry Curtis Johnson) s ní v americkém Bostonu udělal bez nadsázky díru do světa.

První boyband vůbec

Starrova díra do světa má podobu přes 70 milionů prodaných alb N.K.O.T.B., tří prvenství singlů v Billboard Hot 100 a deseti singlů v Top 10 v USA. Nejúspěšnějším albem skupiny se stalo Step by Step z roku 1990, které obsadilo první místo v hudebních žebříčcích v USA, Velké Británii a Německu zároveň.

Prvním členem kapely byl Donnie Wahlberg, ke kterému se přidal mladší bratr Mark Wahlberg (tady už by mohly zpozornět i mladší ročníky: ano, to je ten, který hrál hlavní roli v remaku Planety opic z roku 2001 nebo druhou hlavní roli v jediném filmu, ve kterém zemře George Clooney – Dokonalá bouře), který skupinu po několika měsících opustil, a spolužáci ze střední Jamie Kelly, Jordan Knight a Danny Wood. Jamie Kelly ve skupině nevydržel o mnoho déle než Mark Wahlberg, nahradil ho ale Joey McIntyre a o něco později také starší bratr Jordana Knighta Jonathan – a bylo zaděláno na trhák, který inspiroval celý nový hudební styl. Hudba N.K.O.T.B. měla zásadní vliv na hudební průmysl, z něhož později vzešla další podobná uskupení jako Backstreet Boys nebo modla současných teenagerů, korejští B. T. S.

Zlatí hoši

N.K.O.T.B. debutovali v roce 1986 vlastním albem s názvem New Kids on the Block. V té době bylo nejstarším členům skupiny sotva 16 let, Joeymu McIntyreovi pouhých 12. Na konci roku 1988, v době vrcholící New Kids mánie, vyšlo album Hangin´ Tough, které dosáhlo na multiplatinový status.

Nejúspěšnějším albem N.K.O.T.B vůbec je Step by Step z roku 1990, jehož stejnojmenný titulní hit je současně nejúspěšnějším singlem v kariéře skupiny. Kdo si myslí, že tenhle hit nikdy nezaslechl, nevěříme. Skutečně?

Ani další hitovku z tohoto alba, Tonight?

Maurice Starr svou práci odváděl zatraceně dobře: k vydání (a nejspíš také úspěchu) alba přispělo turné, sponzorované společností Coke. Zahrnovalo neuvěřitelných 100 vystoupení v USA a další v zahraničí. Win-win, že? Hádejte, kterého nápoje se na koncertech N.K.O.T.B. prodalo nejvíce…

Na trh bylo v době turné vrženo a trhem ochotně spotřebováno obrovské množství N.K.O.T.B. merche – panenky, obědové krabičky, oblečení, povlečení a spousta dalšího. K tržbám za koncerty a prodané nosiče tak do kasičky přicinkalo dalších 400 milionů USD.

Pád a vzlet Fénixe

Na začátku devadesátých let ale celou hudební scénou stále otřásal skandál Milli Vanilli z roku 1989. Stejnému obvinění ze synchronizace rtů čelili také N.K.O.T.B. a současně se začaly měnit preference jejich publika. Uhlazených chlapců už zřejmě bylo ažaž, čím dál více fanoušků totiž inklinovalo ke gangsta rapu a grunge. Přestože obvinění bylo nakonec staženo, další album N.K.O.T.B. Face the Music nedokázalo úspěch předchozího alba zopakovat a skupina se v červnu 1994 rozpadla.

Pokusy o obnovení N.K.O.T.B. na začátku roku 2000 byly neúspěšné, v roce 2008 však členové oznámili, že vydávají další společné album The Block. To vyšlo ještě v tom samém roce, v žebříčku Billboard se umístilo na druhém místě a během prvního týdne dosáhlo na prodej 100 000 kusů. Fénix tak povstal z popela a 9. října 2014 získali N.K.O.T.B. své místo na hollywoodském Chodníku slávy.

shutterstock 239765917

N.K.O.T.B. na The Hollywood Walk of Fame. (zdroj: Shutterstock)


V té době už za sebou měli vydání dalšího alba s názvem 10 a chystali se na zatím poslední, vydané v roce 2017 s názvem Thankful.

Přiznejte jim zásluhy!

Den New Kids on the Block se každoročně slaví 24. dubna už od roku 1989, kdy ho ze zjevných důvodů vyhlásil guvernér Massachusetts Michael Dukakis. Hudba z devadesátek je prostě tak trochu jiná, přestože pro „pamětníky“ má také příchuť nostalgie ztraceného času.

Tihle kluci si ale svůj den uznání zaslouží – je dobré vědět, že i partička otrapů z bostonských předměstí dokázala obsadit první příčky hitparád evropského i amerického hudebního průmyslu.

Související…

DJ Akira: Jsem jungle/dnb dinosaurus!
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, People, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...