fbpx

Zveřejněno: 9. 1. 2018

Přestože sníh a mráz jsou často nečekanými a nevítanými hosty, nenechávají za sebou jen dílo zkázy, ale ti, kteří se s jejich studeným objetím musí vypořádat, mají často šanci vidět nečekanou podívanou. Podívejte se, jak to vypadá, když udeří tvrdá zima a jindy obyčejné oblasti po celém světě se změní na místa jako z pohádky.

Severovýchod USA zasáhl na začátku roku 2018 mrazivý cyklón, který způsobil extrémně nízké teploty kolem -40 °C. Reportér New York Times, který byl do dané oblasti vyslán, vypověděl, že mrazivý vítr „bere dech a zmrazuje řasy“.

O tom, že příroda má občas smysl pro humor a dokáže nemile překvapit, jsme se mohli přesvědčit i v roce 2016, kdy sníh zasypal alžírské město na Sahaře Ain Sefra. Tak i toto místo po 37 letech zažilo bílé Vánoce a lidé se „těšili“ z metrových závějí. 

I u nás v České republice jsme extrémní teploty zaznamenali, konkrétně v únoru v roce 1929 bylo v jihočeských Litvínovicích naměřeno rekordních -42,2 °C. K celosvětovému rekordu však stále máme daleko. Ten byl změřen v prosinci 2013 na Antarktidě, kde teplota klesla až k -94,7 °C. 

Jak třeskutý mráz dokáže proměnit místa po celém světě k nepoznání, si můžete prohlédnout v galerii. 

foto: Profimedia, zdroj: Profimédia

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...