fbpx

Zveřejněno: 16. 9. 2017

Bosna a Hercegovina nabízí mnohem více než jen pyramidy, které se pro mne staly cílem cest do této nádherné země. Výjimečnost bosenských pyramid je dozajista velkým magnetem, avšak to, co pro nás může být více než jen poznáváním nových míst, se ukrývá i na území Hercegoviny.

Z hlavního města Sarajeva se pouštíme dále na jih a po průjezdu kouzelným kaňonem se štíty hor a křišťálově čistou řekou Neretvou, která nás doprovází, se před námi zjevuje jemnější krajina. Tak jako na mnoha místech řeckého ostrova Kréta můžete při popisu cesty zvolávat „napravo olivy, nalevo olivy“, tady to jsou granátová jablka. A také se s nimi setkáváme v různých podobách u cesty od místních prodejců. Výborná sirupová šťáva, med, krémy…

pocitelj granatove jablko shutterstock 543422995

Granátová jablka jsou všude, kam se podíváte.

Umělecké městečko 

Jedním z těch kouzelných a silných míst Hercegoviny je malé historické městečko Počitelj. Zastavuje se zde mnoho turistů, aby obdivovali jeho krásu. Mezi kamennými domy se tyčí minaret i věž s hodinami. Na vrcholku pak středověký hrad a pevnost. V době občanské války se stalo městečko útočištěm umělců a jeho atmosféra to potvrzuje na každém kroku a v kterékoliv roční době.

Smutná minulost 

Pro mne jsou nezapomenutelná setkávání s místními lidmi. Hodně z nich má stále v živé paměti hrůzy války z devadesátých let. Ovlivnila jejich životy, a když mi o této ne příliš daleké minulosti vypráví, často se v nich probouzí ukrytý žal.

pocitelj dva

Na vrcholku historického městečka Počitejl se nachází překrásný hrad.

Sedím u altánu v kouzelné zahradě s kamenným domem, téměř na samotném vrcholu městečka pod starým hradem. Když jsem se poprvé setkal se sedmdesátiletou Melikou, ani ve snu by mne nenapadlo, že se uvidíme opakovaně.
Procházel jsem uličkou okolo kamenné zídky, na jejímž konci se otevřela dřevěná vrátka. Pozdravila mě starší usměvavá žena a pozvala na kávu. Už vím od první cesty do této země, že takovéto pozvání se tady neodmítá. A tak jsem jej přijal. Melika se ptala, odkud jsem a co dělám a kde je moje rodina, poté vyprávěla o sobě, o minulosti, o své rodině a jejím současném každodenním životě.

V domě zůstala na všechno sama. Manžel i syn byli zabiti ve válce. Když o tom vyprávěla, tekly jí slzy a bolest na chvíli změnila její tvář. Nebyl tam však žádný vztek ani touha po pomstě. Jen ten velký smutek, který byl prokládán úctou, pokorou a vděčností za každý den, za každou chvíli, kterou žije.

pocitelj

Za války se stalo město Počitejl útočištěm mnohých umělců. Jejich přítomnost je znát dodnes.

Vzpomínka zůstává navždy

Nohy už jí tak neslouží a po nepohodlné cestě z kamenů už téměř neschází dolů k silnici a mezi své sousedy. Dostává důchod 160 € na měsíc. A tak si pomáhá výrobou a prodejem čistých ovocných šťáv a nabídkou místních rukodělných výrobků. Když přijedou do městečka turisté a stoupají po kamenné cestě okolo jejích vrátek na hrad, přichází její čas na prodej toho, co vyrábí.

Popíjím silnou bosenskou kávu, sdílím s Melikou a inspiruji se. Jak můžeme žít v radosti a klidu, spolu s respektem a přijetím minulosti a smutku, který jako vzpomínka v nás navždy zůstává. Mám pocit, že se známe spoustu let, jako bychom byli rodina. A tak když jsem v Hercegovině, návštěvu a kávu s Melikou nikdy nevynechám.

foto: Shutterstock a archiv autora

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...