fbpx

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Jak jsem již psala v předchozím článku, překonat krizi ve vztahu musí chtít oba partneři. Pokud jste tedy společně došli k závěru, že váš vztah stojí za záchranu a chcete na něm společně pracovat, zde je několik tipů jak začít.

Říkejte věci na rovinu

Říkejte věci na rovinu, tak jak je cítíte a tak, jak jsou. Možná máte někdy pocit, že se vám nedostává toho, co si zasloužíte. Ale co když je problém v tom, že si o to jednoduše neřeknete a doufáte, že váš partner uhodne vaše přání? Že umí číst myšlenky? Tak to vás zklamu. Neumí. Pokud si něco přejete, budete mu to muset říct. Telepatie totiž nefunguje.

shutterstock 510773551

Krize občas přijde na každý pár, je dobré si to vyříkat a plánovat společné aktivity

Naučte se dělat kompromisy

Snažte se vždy domluvit a dosáhnout kompromisu. Neočekávejte, že by mělo být vždy po vašem. Buďte otevřená argumentům partnera a s čistou myslí, klidně i s odstupem času, vše zvažte. Ne vždy musíte mít pravdu a ne vždy je zrovna váš návrh ten, který je správný. Buďte tedy připravená i na variantu, že ne vždy s vámi bude váš partner souhlasit. Pokud náhodou k neshodě dojde, respektujte se navzájem.

Správná a chytrá žena respektujte koníčky a kamarády svého partnera a chápe, že má život i mimo jejich vztah. Inteligentní žena totiž ví, že jí vlastně ani nic jiného nezbývá. Pokud se budete snažit svému partnerovi zakazovat jeho koníčky, povede to akorát k hádkám a k jeho frustraci. Muži své koníčky a hobby potřebují.

Dělejte věci kvůli sobě

Odmalička všichni plníme očekávání někoho jiného. Ať už to jsou rodiče nebo instituce, jako je školka nebo škola nebo v dospělosti zaměstnání nebo náš partner. Žijeme podle druhých, plníme jejich přání nebo dokonce příkazy a v tom všem zapomínáme sami na sebe.

Stále se snažíme někomu něčím zavděčit a dělat věci tak, aby se to těm ostatním líbilo a zamlouvalo. Názor druhých je pro nás důležitější než ten náš. Dělejte tedy věci kvůli sobě a kvůli tomu, že to chcete vy.

Krizi ve vztahu mnohem lépe překonáte, když budete mít společnou vizi, proč v partnerství setrvat. Ať už to bude společný domov, rodina, společné nové tradice, společné sny nebo zájmy a společné trávení volného času.

Pokud se objeví ve vztahu nějaká komplikace, není třeba hned házet flintu do žita. Když mají oba partneři zájem a chuť, lze vztah velmi dobře zlepšit a proměnit. Každý den je nový začátek a byla by přece škoda zahodit soužití kvůli drobné krizi, která se čas od času objeví asi v každém vztahu.

foto: Shutterstock, zdroj: Šťastné a sebevědomé ženy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...