fbpx

Zveřejněno: 7. 7. 2017

Hravost je člověku vrozená. Děti si hrají všechny stejně, ale muži raději než ženy. A lze říci, že jediný rozdíl mezi velkým mužem a malým chlapcem je pouze v ceně hraček. 

„Hra rozvíjí fantazii a kultivuje souhrn motorických a psychických dovedností,“ říká dětský psycholog Karel Humhal. Proto konstrukční hry, dříve i pouhé kostky, pomáhají rozvíjet dětské schopnosti. Počítačové hry, u nichž je všechno dopředu dáno, jsou určitým nebezpečím. Navíc to u násilných akčních her může vést k napodobování. Stereoptyp moderních her vytváří chybný mechanismus odhadu – třeba představu, že pro úspěšnost jednání musím všechny kolem sebe pobít, a ještě domněnku, že nepovedenou akci lze resetovat.

kostky shutterstock 530224222

Drahá a krásná hračka dítě většinou po chvilce omrzí. I obyčejné kostky pomáhají rozvíjet dětské schopnosti.

V jednoduchosti je krása

Hry podléhají módě, oč víc jsou sofistikované, o to zajímavější jsou pro děti hračky jednoduché. Výrobci se k nim vracejí, protože umožňují potřebný rozvoj fantazie. Dokonalá hračka totiž dítě rychle omrzí. Koneckonců, každý rodič ví, že skvělou hračkou jsou hrnce, protože dělají senzační rámus.

Plyšáky má rád snad každý

Hračka, která přežívá všechny módní trendy, je plyšová. „Je to proto, že dotyk máme uložený hluboko v lidské psychice. První rozeznáváme pachové dojmy, pak dotykové a jako poslední zrakové,“ říká PhDr. Karel Humhal. Děti mají rády plyšové hračky i proto, že je mohou objímat. Plyšové štěstí často přetrvá i do dospělosti. A to je odborné vysvětlení toho, proč „plyšáka“ můžeme najít i v posteli generálního ředitele, i když dobře schovaného.

hravi lidi shutterstock 594117590

Lidé, kteří se rádi baví, jsou ve společnosti velice populární.

Hraví lidé jsou oblíbenější 

Dospělý člověk se utvářel jako dítě hrou. Dítě, kterému se rodiče věnovali, četli mu, hráli si s ním a trávili s ním svůj čas, bude úspěšnější v životě, protože se dokáže lépe orientovat a mít široké spektrum reakcí. Osoba, která si umí hrát, je oblíbenější než konzervativní jedinec, vnímající hru jako něco nedůstojného. Psychologové vědí, že hravý člověk umí lépe předvídat a lépe se přizpůsobuje novým skutečnostem. Pokud někdo ze hry neudělá velkou vědu, tak je dobré pořád hezky „dovádět“.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...