fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

„Máte pocit, že vás ten druhý jenom brzdí a omezuje? Je pravděpodobné, že jste se ztratili ve vzájemných projekcích, což je v dlouhotrvajících vztazích naprosto běžné. Kniha „Zen a umění lásky“ od spisovatelky Brendy Shoshanny vám může dát několik podnětů k zamyšlení, jak se vrátit k sobě sama a dát druhým prostor, aby mohli být tím, čím chtějí být.

zen a umeni lasky big zen a umeni lasky 8q4 50136

Zen a umění lásky, Brenda Shoshanna

Pokud vás partner fyzicky nebo psychicky netýrá a nešikanuje, máte skvělou příležitost se rozvíjet na vaší cestě životem dvojnásobnou rychlostí. Každé partnerství občas prochází zkouškou, která prověří především váš vztah k sobě sama. Naši blízcí se mohou stát omluvou toho, že člověk nedokáže bezpodmínečně přijmout sebe sama. Abyste se vyhnuli velkým životním dramatům, zkuste nejdřív spočinout se sebou minimálně 20 minut denně. Tak to provádějte po celých 30 dnů a pak se rozhodněte, jaké kroky ve svém životě uděláte.

Co je zenová meditace a jak může zlepšit naše vztahy?

Jádro zenové meditace spočívá v tichém spočinutí v sobě sama, kdy máte oči jemně pootevřené a sledujete svůj nádech a výdech. Páteř by měla být rovná, ale záda uvolněná. Postupně se dostáváte do stavu, kdy jste pevní jako hora a jste si více vědomi toho, co se doopravdy děje uvnitř vás. V knize najdete mnohem podrobnější popis této skvělé praktiky, ale i mnohem více.

Na vztahy má tato meditace téměř zázračný účinek, protože posilujete svou vlastní integritu, která je nezávislá na tom, co se zrovna děje v okolí. Vaše interakce s druhými se zlepší, protože již nebude mít tendenci někam odcházet. Bude vám jasné, že sami sobě neutečete. Vaše bezpodmínečné přijetí sebe sama rozpustí mnoho dramat a vy budete pro druhé jasnější.

Dostáváme rány

Každý vztah občas bolí a stejně jako v zenové praxi, tak i v partnerství občas dostaneme ránu holí. Mistr uhodí žáka v nečekaném okamžiku, aby vyzkoušel jeho úroveň bdělosti. To se často stává i ve vztazích. Váš partner se nezachová vždy podle vašich představ a to může probudit hluboké rány z minulosti. Bolest je neúnosná a vy chcete utéct. Když jste dostatečně bdělí, rána nemusí být bolestivá, ale naopak hluboce uvolňující. Záleží tedy hlavně na tom, jak jste spojeni sami se sebou.

zen a umeni lasky shutterstock 565280902

Najít sebe sama je klíčem ke šťastnému partnerskému vztahu.

Jak ukončit válku

Nejlepší způsob, jak ukončit válku ve vztahu, je vrátit se ke své přirozenosti. Objevte v sobě neotřesitelný klid, který je naprosto nezávislý na tom, co zrovna dělá váš partner. Rozhodněte se být sami sebou a věnujte se činnostem, které vás naplňují. Když se bude váš partner chtít připojit, připojí se. Pokud ne, nevadí, nechte ho svobodně se rozhodnout. Jestliže budete opravdu spojeni sami se sebou, budete brát věci tak, jak jsou. Zda má opravdu nastat konec vašeho vztahu, poznáte, aniž byste zapochybovali. Vše ostatní je plevel mysli, která chce donekonečna hrát svou bláznivou hru.

V knize „Zen a umění lásky“ najdete mnoho dalších krásných metafor, které velmi přesně vystihují určité okamžiky, jež dlouhodobé vztahy věrně provázejí. Díky partnerství můžete dojít k hluboké duchovní zkušenosti a o tom je tato ojedinělá kniha. Více se dozvíte na webových stránkách Roberta Policara. 

 

Čtěte také:

Šokující názor kněze: Nemáte děti? Váš vztah nepřežije pětiletku

Rychlokurz efektivní komunikace. V čem děláte chyby?

Robert Policar: Učiňte ze své mysli spojence a utvářejte svůj život s radostí 

 

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...