fbpx

Zveřejněno: 20. 4. 2017

Vždy říkám, že styl není o módních trendech, ale má vystihovat vaši osobnost a osobitost. Dnes bych ráda toto téma ještě více rozvedla, neboť se často setkávám s obavami lidí v oblasti módy.

Svírá je strach z pomyslné neschopnosti kombinovat barvy a styly. U některých dokonce atakující úzkost z oděvu, jenž by nesplňoval dané normy.
Móda však není od toho, abychom se jí báli. Naopak. Jde o jednu z mála her, kde si pravidla můžeme a máme určovat sami. Jistě, s kapkou soudnosti k našemu věku a postavě.

moda shutterstock 535252585

Zkuste si ze starých věcí, které nenosíte vytvořit něco nového a originálního.

Společenská hra s názvem Móda

Je o fantazii a představivosti, kterou disponuje v menší či větší míře naprosto každý. Zkusme se tedy oprostit od vlastní myslí nastavených pravidel a začít se dívat na věci a jejich využití s nadhledem. Kdo říká, že třeba pásek, podložka, matička či lano nemůže posloužit jako originální šperk? Jeví se vám tato představa mírně alternativní? Nemusí. Záleží opět pouze na vás, jak si doličný předmět upravíte.

Jarní trendy 2017

Zbožňuji boty. Vlastně na nich doslova ujíždím. Dokážou pozvednout i zcela jednoduchý outfit na vyšší úroveň. Proto jejich výběru věnuji zvýšenou pozornost a mám několik pravidel, která musejí splňovat: pohodlnost, kvalitní materiál, originalita a přijatelná cena. Bohužel, mnohdy své touhy a představy nenaplním, neboť nabídka neodpovídá poptávce. To mě však nedonutí z nich slevit. Když jsem hledala inspiraci na jarní obuv, padly mi do oka trendy v jednom módním magazínu. Konkrétně saténové střevíčky, doporučované značkami Givenchy, Balenciaga i zpěvačkou Rihannou. A protože vím, že se jich jen tak nedočkám, rozhodla jsem se tedy vytvořit vlastní.

satenove boty elle

Do těhle botiček jsem se v časopise úplně zamilovala.

Vlastní volba, vlastní tvorba

Určitě i vy máte doma minimálně jedny oblíbené, pohodlné boty, se kterými se i přes jejich každodenním nošením způsobený žalostný stav nedokážete rozloučit. Hodit je do smetí? Nikdy! A právě zde dochází ke spojení tří zásadních věcí: volbě vlastního designu, vlastní tvorbě a upcyklaci. Nechala jsem se inspirovat extravagancí. Satén je výrazný a na tvorbu poněkud méně šikovný materiál. Proto jsem jej spojila s trendem loňského roku – sametem. Mám-li být přesná, ke spojení došlo samovolně, neboť skříň mi nabídla sice krásné, leč nenošené sako. Splňovalo všechny parametry. Výrazná oranžová barva, ideální právě na jarní sezonu, saténová podšívka a sametový svršek. Vlastní tvorba už byla jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Stačil jeden rukáv, jehla, niť (kdo si chce práci opravdu usnadnit, lze použít místo šití tavnou pistoli, jejíž spoje taky něco vydrží) a saténky byly na světě.

Porušujte i svá pravidla

Ozdobit, vylepšit nebo takto přeměnit můžete téměř jakoukoliv věc. Boty, tričko, kabelku, kalhoty... Partner třeba ocení váš starý pásek posetý cvoky, který jeho zápěstí dodá mužnost v podobě originálního náramku. Našli jste v bedně s nářadím kovový řetěz, zakoupený v oddělení spojovacího materiálu? Zkuste jej využít jako popruh ke kabelce. Jeho mírná patina jí dodá punc punk stylu. Zkrátka, nebojte se experimentovat a porušovat i pravidla, která jste si sami nastavili v domnění, že jsou správná.

Čtěte také: 

Upcycling a slow fashion nás naučí myslet jinak

Skutečně potřebujete kupovat nové oblečení?  

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci 

 

foto: Shutterstock a autorka, zdroj: by Vera

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...