fbpx

Ceny za vstupenky na některé sportovní i kulturní události stojí téměř stejně, jako má stát vesmírný výlet

Zveřejněno: 27. 6. 2018

Pokud patříte mezi zaryté fotbalové fandy, možná jste uvažovali o tom, jestli nevyrazit do Ruska. Jenže jak se finále blíží, zvyšuje se i částka za vstupné. Za nejlevnější vstupenku na finále si musíte nachystat přibližně 60 tisíc korun. I když se může zdát tato cena přehnaná, rozhodně není nijak výjimečná. A nejen ve světě sportu.

Související…

Španělský ekonom dokázal, že penaltový rozstřel není fér
Daniel Deyl

Ovšem i pokud zůstaneme u letošního mistrovství, můžeme se dostat do astronomických výšin. Zápasy v základní skupině vyšly na několik tisíc korun. Lístky na semifinále se zatím pohybují kolem 20 tisíc, ale prodejci upozorňují, že ceny stále stoupají. A samotnému finále už patří řády deseti- i statisíců. Nemluvě o těch nejluxusnějších místech, která včetně ubytování přijdou na víc než 2 a půl milionu korun na osobu.

Vstupenkový byznys ale rozhodně nekvete jen v oblasti sportu, neskutečně velké peníze se točí i ve světě hudebních hvězd.

Ani vstupenky na finále nedávné ligy mistrů v Kyjevě nepatřily k těm nejlevnějším. Zatímco Liverpool nabídl svým fanouškům 16 tisíc vstupenek, z nichž nejlevnější vyšly v přepočtu na „pouhých“ 1400 korun, některé z firem zabývajících se prodejem vstupenek na sportovní události se neostýchaly přeprodávat lístky na nejexkluzivnější místa až za 400 tisíc korun. Tedy za dvacetinásobek jejich původní hodnoty.

Užijte si golf

Golf si lidé běžně spojují s luxusem, takže by cena vstupenek na golfovou událost roku Masters neměla překvapit. Letos byl ale slavný turnaj v americké Augustě tím nejdražším ve své historii. Pokud měli fanoušci štěstí a vyhráli v loterii možnost nákupu vstupenek, přišel lístek na celý turnajový týden jen na necelých 8 tisíc korun.

masters golf

Nejdražší letošní finále Masters. Mohli jste si ho užít třeba s Patrickem Reedem (na snímku)

Ovšem při nákupu u překupníků už cena stejné vstupenky vyletěla na 120 i 200 tisíc korun. Cenu na „sekundárních trzích“ zvedly například provokativní výroky dlouholetého šampiona Tigera Woodse, a to až na 75 000 korun na den. To byl nárůst o víc než 75 procent oproti loňské ceně na první kolo.

Boj o MMA

A do třetice všeho drahého. Přehlídka bojových sportů – zápasy MMA. K nejprestižnějším patří ty, které pořádá asociace UFC. Slušná místa, odkud je oktagon v dohledu, sežene divák v oficiálním předprodeji asi za 500 dolarů, tedy za nějakých 10 tisíc korun. Ta lepší u klece pak pořídíte za 1 500 nebo i 3 000 dolarů. To už se zase dostáváme k částce přes 60 tisíc korun. Jen pro srovnání – blížíme se k ceně, za kterou cestovní kanceláře nabízely zájezdové balíčky i s ubytováním na zimní olympiádu do Jižní Koreje.

Stouni za 370 (tisíc)

Vstupenkový byznys ale rozhodně nekvete jen v oblasti sportu, neskutečně velké peníze se točí i ve světě hudebních hvězd. Nejhlouběji si do kapsy nejspíš museli sáhnout fanoušci rockové legendy Rolling Stones. Před šesti lety se totiž vstupenky na jejich vystoupení vyprodaly tak rychle, že ceny u překupníků vzrostly až na neuvěřitelných v přepočtu 370 tisíc korun.

stouni

Už máte vstupenku? Teď už ji díky překupníkům za původní cenu asi nezískáte

Je otázkou, jestli se extrémní situace bude opakovat i letos v létě, kdy „Stouni“ přijedou koncertovat také do Prahy. Lístky se na začátku předprodeje v březnu pohybovaly mezi vcelku přijatelnými 2 až 10 tisíci korunami. Kam až se ale ceny v Česku na neoficiálních tržištích vyšplhají, bude záležet hlavně na zájmu fanoušků. A vzhledem k tomu, že stránky předprodeje svými objednávkami zablokovali ještě týž den, kdy ho agentury spustily, dá se očekávat, že i tentokrát budou mít tyto „lupeny“ cenu zlata.

Fashion Week

Trošku z jiné branže, ale pořád za velké sumy. Někteří lidé dokážou vynaložit opravdu hodně peněz, jen aby se prezentovali v luxusní róbě na plese anebo třeba mohli zblízka obdivovat nejnovější modely světových návrhářů. Týden módy je nejen každoroční přehlídka posledních trendů, ale také velká společenská událost.

Vstupenka na Met Ball stojí čtvrt, ale i půl milionu korun. K tomu si musíte připočíst ještě zhruba stejnou sumu za originální večerní róbu. 

Nejvýznamnější týdny módy se pořádají v New Yorku, Miláně, Paříži nebo Londýně. Právě v britské metropoli přijde vstupenka do první řady s možností využití soukromého salonku a profesionální stylingové poradny asi na 6 tisíc korun. Také Praha má svou českou verzi fashion weeku. Přestože zde návštěvníci mohou očekávat pouze přehlídku domácích návrhářů, nejsou oficiální ceny vstupenek o nic nižší. Letos si organizátoři účtovali od 4 do 10 tisíc korun.

Jednu z nejočekávanějších společenských událostí roku – ples s názvem Met Gala nebo také Met Ball – pořádá Metropolitní muzeum v New Yorku vždy v první květnové pondělí. Vůbec prvními návrháři, kteří se na prvním ročníku akce v roce 1995 podíleli, byli Karl Lagerfeld a Gianni Versace. A zároveň jde zřejmě o nejdražší benefiční ples světa. Vstupenka na něj stojí čtvrt, ale i půl milionu korun. K tomu si musíte připočíst ještě zhruba stejnou sumu za originální večerní róbu, bez které vás módní policie vykáže. Své o tom ví například Madonna.

Letenka do vesmíru

A pokud chceme na závěr mluvit o něčem, co nás i naše konto skutečně vystřelí do vesmíru, pak jsou to právě komerční lety mimo planetu Zemi. Začátkem května už společnost Blue Origin, založená miliardářem a zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem v Texasu, otestovala svou raketu New Shepard.

Suborbitální plavidlo sice nedosáhne samotné oběžné dráhy planety, ale přiblíží se a možná i překoná hranici vesmíru. První komerční lety chce společnost podniknout už příští rok. A brzké vesmírné výlety slibují i konkurenti – SpaceX miliardáře Elona Muska a společnost Virgin Galactic. Ta měla představu o ceně letenky už před šesti lety, kdy ji stanovila na 200 000 dolarů, tedy asi 3,7 milionu korun. No, v porovnání s nadcházejícím „all inclusive“ finálovým zápasem ve fotbale je to vlastně jen o „pouhý“ milion korun navíc.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...