fbpx

WhatsApp nebo Instagram: padouch nebo hrdina, všechno jedna rodina 1 fotografie
Zakladatelé WhatsAppu Brian Acton (vlevo) a Jan Koum (vpravo). Za WhatsApp dostali 19 miliard dolarů.

Facebook do dnešního dne "spolkl" téměř 70 společností.

Zveřejněno: 26. 10. 2018

Mažete si kvůli bezpečnostním skandálům Facebooku účty a hledáte alternativy? Nespěchejte tolik. Uniknout spárům Facebooku totiž není tak úplně jednoduché.

Pokud se trochu orientujete ve světě technologií, tak víte, že velké technologické společnosti často vlastní široké množství aplikací, které sice zdánlivě působí jako konkurenční, ve skutečnosti se však skvěle doplňují. O tom, že Facebook vlastní WhatsApp či Instagram se sice moc neví – nicméně říkají vám něco jména jako Chai Labs, Sports Stream nebo Beluga? A ne, tím posledním nemyslíme známý kaviár, ale jednu z desítek společností, které Facebook během své existence koupil. Některé z nich už neexistují (například skvělá aplikace Moves), některé mají náběh k tomu, aby svou mateřskou společnost přerostly.

Bezpečnější WhatsApp? 

Například WhatsApp: jeho popularita prudce stoupá, protože je považován za „důvěryhodnější místo ke komunikaci“. Jak velký smysl to ale dává, když jsou obě aplikace vlastněny stejnou společností? Že by Facebooku v jednom případě na bezpečí a soukromí uživatelů záleželo a v druhém ne?

Uživatelé se chovají nelogicky: přecházejí od Facebooku k WhatsAppu či k Instagramu kvůli bezpečnosti, všechny tři ale vlastní jedna a tatáž společnost.

Společnost DuckDuckGo si provedla malý průzkum, výsledky dopadly zajímavě: přes 50 % dotázaných Američanů si toho, že jedna společnost vlastní druhou, nebyli vědomi. A přišlo se také na to, že 56,4 % těch, kteří v poslední době užívali navigační aplikaci Waze, netušili, že je aplikace vlastněná Googlem. Podobná studie provedená v dubnu přišla na podobný úkaz v případě vlastnických vztahů Facebook/Instagram a Google/Youtube.

Nesnesitelná nestálost informací

Lidé přitom k WhatsAppu přecházejí z bezpečnostních důvodů, aniž by věděli, že všechna data, která si o nich už dříve nasbíral Facebook, má nyní WhatsApp k dispozici. A vesele sbírá další. Všechny vyměněné zprávy, obrázky či sdílené lokace jsou ukládány a předávány zpět Facebooku. To samé se děje s navigační aplikací Waze, ta zase Googlu předává informace o tom, kam, kudy a jak dlouho uživatelé cestovali.

Zakladatelé WhatsAppu prodali aplikaci Facebooku – a vzápětí si hned zrušili na Facebooku profily. Obávali se totiž o soukromí.

Facebook koupil WhatsApp v roce 2014 za 16 miliard dolarů, díky čemuž se z obou zakladatelů WhatsAppu – Briana Actona a Jana Kouma – stali velmi bohatí lidé. A co udělali hned po akvizici? Kvůli obavám o soukromí facebookový účet zrušili. Oba pomohli vybudovat platformu, kam pod záminkou soukromí a bezpečí nalákali miliony uživatelů.  Je ironické, že místo pak vesele prodali společnosti, pro kterou je ochrana soukromí něco jako staré prošoupané boty: sice je vytáhnete, když není zbytí, ale moc se s nimi nechlubíte a většinu času zůstávají bezpečně schované a neštěkne po nich ani pes.

foto: shutterstock, zdroj: Tech Crunch

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...