fbpx

Barva a konzistence vaší stolice mohou napovědět, co jste měli včera k obědu, ale také ukazovat na vážné onemocnění

Zveřejněno: 8. 5. 2024

Zdraví trávicího traktu mimo jiné snadno zjistíte z konzistence, tvaru a barvy své stolice a také z toho, zda klesá pod hladinu nebo plave. Hned na úvod si můžeme říct, že zdravá stolice je hnědá, dobře tvarovaná, měkká a klesá na dno záchodové mísy. O ostatních ukazatelích a co mohou znamenat, se dočtete níže.

Tvar a konzistence

Zdravotníci používají k posouzení tvaru a konzistence stolice Bristolskou tabulku, která jim pomůže diagnostikovat gastrointestinální potíže.
Podle této tabulky je normální mít hladkou, měkkou stolici ve tvaru klobásy. Občas může mít v sobě stolice drobné trhlinky. Pokud je stolice vyloženě tvrdá a hrudkovitá, jedná se o ukazatel zácpy. Kašovitá, měkká stolice či tekutá stolice jsou známkou průjmu.

shutterstock 2350059983

Bristolská škála stolice. Zdroj: Shutterstock


Plave, či klesá?

Stolice může plavat kvůli obsahu plynu, který způsobuje, že je méně hustá a plave. Vyšší obsah plynů ve stolici může být způsoben podle studie z roku 2020 například zvýšeným příjmem vlákniny.

Pokud vaše stolice plave, ale je spíše tučná či mastná a může být obtížné ji spláchnout, ukazuje to na vyšší množství obsaženého tuku. Tento typ stolice může být také objemnější a více zapáchat.

Podle magazínu Medical News Today může být příčinou například nedostatečná absorbce tuků, ale také celiakie, snížená funkce slinivky břišní či její zánět, nebo jiná porucha trávení. Další příčinou může být také giardióza, tedy infekce postihující střeva. Mezi další příznaky giardiózy patří plynatost, průjem, bolesti břicha a křeče, žaludeční nevolnost, dehydratace.

Žlutá stolice může ukazovat na celiakii nebo na problém s játry, žlučníkem či slinivkou.

Barva stolice

Barva stolice se může měnit v důsledku potravin a nápojů, které konzumujete, ale může být také známkou určitých zdravotních potíží. Podle kanadské nadace Digestive Health Foundation je zdravá stolice obvykle hnědá. Podle organizace pak další barvy znamenají následující:

Bílá

Bledá, bílá nebo jílovitá stolice může naznačovat problém s játry nebo žlučovými cestami. Může být také vedlejším účinkem některých léků.

Zelená

Nazelenalá stolice může vzniknout v důsledku stravy s vysokým obsahem zelené listové zeleniny, což není na závadu. Zelená stolice bez konzumace zelené listové zeleniny může znamenat infekci nebo užívání antibiotik.

shutterstock 1861430650

Nezvyklá barva stolice může značit zdravotní problém. Zdroj: Shutterstock




Černá

Černá stolice může znamenat krev ve stolici způsobenou onemocněním, jako jsou vředy nebo jiné krvácející léze v horní části trávicího traktu. Zčernání stolice však mohou způsobit také některé doplňky stravy, například ty s obsahem železa či lék Pepto-Bismol.

Červená

Červená stolice může značit, že jste snědli velké množství červeného potravinářského barviva nebo červených potravin, jako je červená řepa. Může však znamenat i přítomnost krve ve stolici, což poukazuje na vnitřní krvácení. Příčinou mohou být hemoroidy, anální trhliny, ale také polypy v konečníku či rakovina.

Žlutá

Žlutá stolice může ukazovat na celiakii nebo na problém s játry, žlučníkem či slinivkou.

Související…

Hrozilo jí odstranění střeva, zánět nakonec zkrotila moderní biologická léčba
Kateřina Hájková

Pokud jste nezkonzumovali výrazně zabarvené jídlo a trpíte změnou stolice, obraťte se na svého lékaře.

Frekvence vylučování

Frekvence normálního a zdravého vyprazdňování se může u každého člověka lišit. O zdravých střevech svědčí pravidelné vyprazdňování, které se může pohybovat ve frekvenci třikrát za den až třikrát za týden. Vyprazdňování s nižší frekvencí bývá příznakem zácpy. Časté vyměšování řídké nebo vodnaté stolice je naopak známkou průjmu. 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...