fbpx

Nedaří se otěhotnět? Můžete trpět adenomyózou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Postižena může být až pětina žen v reprodukčním věku. Jak toto onemocnění včas odhalit?

Zveřejněno: 8. 5. 2024

Silné krvácení, bolesti a problémy s otěhotněním mohou být příznaky onemocnění dělohy zvaného adenomyóza. Toto onemocnění je považováno za „příbuzné“ endometriózy, protože má podobné projevy a často se objevují obě nemoci společně. Přestože není životu nebezpečná, dokáže výrazně zhoršit kvalitu života i schopnost otěhotnět. Jaké jsou možnosti léčby? Může žena, která trpí adenomyózou, donosit a porodit zdravé dítě? Na tyto otázky nám odpověděla lékařka Kristýna Hlinecká.

Adenomyóza je onemocnění, které dokáže hodně zkomplikovat život. Co přesně si pod tím lze představit?

Adenomyóza je často opomíjené nezhoubné onemocnění dělohy, které může negativně ovlivnit reprodukci. První zmínka o této nemoci sahá až do roku 1860. Adenomyóza byla hlavně popisována během čtvrté a páté dekády života, tedy spíše po ukončení reprodukčního období. Proto bylo možné ji léčit prodlouženou hormonální terapií nebo přímo odstraněním dělohy, což se označuje jako hysterektomie.

Později se však zjistilo, že adenomyóza se může vyskytnout až u 20 % žen ve fertilním věku. Někdy je toto onemocnění označováno také jako endometrióza dělohy. Svalovina je infiltrována tuhou, fibrotickou tkání. V některých případech může okolní zdravá svalová tkáň prakticky chybět. Během menstruačního cyklu dochází ke zvýšeným stahům děložní svaloviny. To může vést k poškození rozhraní mezi sliznicí a svalovinou dělohy. Toto poškození pak způsobuje zánět, tvorbu nových cév a jizev ve svalovině, což má za následek ztluštění stěny dělohy.

Jedná se tedy o onemocnění, které je podmíněné hormony?

Ano, endometrióza i adenomyóza jsou tzv. estrogenem hormonálně závislá onemocnění. Jsou aktivní, pokud je žena v reprodukčním věku.

To znamená, že adenomyóza stejně jako endometrióza může způsobit neplodnost?

Výskyt adenomyózy mezi ženami, které se léčí v centru asistovaná reprodukce, se pohybuje okolo 20–25 %.

Jaký je rozdíl mezi adenomyózou a endometriózou?

Dle posledních publikovaných článků se zvažuje identický původ těchto onemocnění. Studie zveřejněná v roce 2024 se zaměřila na snímky magnetické rezonance, aby zjistila současný výskyt adenomyózy a endometriózy. Pacientky trpěly adenomyózou a současně hlubokou infiltrující endometriózou v 97 % případů. Proto se zdá, že adenomyóza je variantou endometriózy.

Jak přesně lze poznat toto onemocnění, resp. jaké jsou příznaky?

Hlavní příznaky adenomyózy zahrnují silné, intenzivní krvácení, pánevní bolesti a bolestivou menstruaci. Během plodného období ženy je také prokázána nižší pravděpodobnost otěhotnění a vyšší riziko potratu. Přibližně 30 % pacientek však nemá žádné symptomy.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba závisí na věku pacientky a jejím plánu na otěhotnění. Je zásadní, aby pacientka podstoupila důkladné vyšetření, které by vyloučilo další ložiska hluboké infiltrující endometriózy. Léčba je poté přizpůsobena individuálně podle výsledků těchto vyšetření.

Související…

Nejčastější mýty o endometrióze. Zblázníš se bolestí a nikdy neotěhotníš
Dora Hanzelová

Pokud žena neplánuje další těhotenství, můžeme jí nabídnout hormonální nitroděložní tělísko nebo hormonální léčbu. V takovém případě preferujeme přípravky obsahující dienogest nebo gestagenní antikoncepci. Pro ženy s vysokou mírou krvácivosti je vhodná nová kombinovaná terapie relugolix.

A jaké jsou možnosti v případě, že žena ještě nemá dítě, nebo plánuje další?

V případě nálezu adenomyózy u ženy v reprodukčním věku záleží na jejím rozsahu a také historii ženy z hlediska reprodukce. Chirurgické řešení adenomyózy by mělo být rezervováno zejména pro ženy s neúspěšně léčenou sterilitou a po opakovaných těhotenských ztrátách.

Jak přesně adenomyóza ovlivňuje plodnost ženy?

Vliv adenomyózy na plodnost ženy je stále předmětem výzkumu a přesné mechanismy ovlivnění plodnosti zatím nejsou plně pochopeny. Z dostupných dat víme, že adenomyóza negativně ovlivňuje takzvanou receptivitu endometria. To znamená, že může snižovat schopnost dělohy přijmout oplodněné vajíčko a správně ho zahnízdit.

Proč se na toto onemocnění přijde nejčastěji teprve v souvislosti s neplodností?

V tomto období ženy podstupují opakovaná ultrazvuková vyšetření. V případě podezření na endometriózu či adenomyózu jsou odeslány na expertní ultrazvukové vyšetření.

Existují různé formy (typy) adenomyózy?

Dle rozsahu postižení svaloviny rozlišujeme difúzní či fokální formu. V případě difúzního – tedy kompletního postižení, je svalovina dělohy prorostlá jizevnatou tkání. Stěna svaloviny je široká a na pohmat tuhá. V případě fokálního nálezu je ložisko menší, snadněji oddělitelné.

Stává se, že lékaři toto onemocnění nedokážou rozpoznat a pošlou ženu třeba i zbytečně na odstranění dělohy?

Ano, i v dnešní době se bohužel stále setkáváme s takovými případy. Nicméně, povědomí a informovanost žen o těchto problémech roste, a často proto vyhledávají další názory v specializovaných centrech zaměřených na reprodukční chirurgii. Díky tomu počet těchto případů postupně klesá.

Medicína jde neustále kupředu. Jsou nějaké pokroky také v léčbě adonmyózy?

V posledních letech se pro léčbu tohoto onemocnění často volí operační řešení, známé jako cytoredukční resekce adenomyózy. Tento zákrok je technicky náročnější než odstranění myomu, což je dáno specifickým charakterem tohoto onemocnění.

Pacientka podstoupila chirurgickou léčbu adenomyózy a resekci postižených částí střeva. Devět měsíců po zákroku otěhotněla pomocí umělého oplodnění a nedávno porodila zdravou dívku císařským řezem.

Na rozdíl od myomu, který je obvykle jasně ohraničený a obklopený zdravou tkání, adenomyóza infiltruje svalovinu dělohy a není jasně ohraničená. Při operaci musíme dělohu rozříznout, odstranit co nejvíce patologické tkáně a poté dělohu opět zrekonstruovat. Tento zákrok má zvýšené riziko prasknutí dělohy během těhotenství až u šesti procent žen.

Jako další novinku na trhu, která je určena zejména pro ženy trpící silným krvácením, nabízíme hormonální přípravek relugolix v kombinované terapii.

Co je nejčastějším spouštěčem adenomyózy, lze to říci?

Rizikovým faktorem je předchozí prodělaný operační zákrok dělohy, počet porodů, kouření či opakované potraty v anamnéze.

Může neléčená ademyóza vést ke vzniku rakoviny nebo jiných vážných zdravotních komplikací?

Jedná se o benigní – nezhoubné onemocnění. Pokud pacientka trpí silným, nekontrolovaným menstruačním krvácením, může to vést k závažné anémii, tedy chudokrevnosti.

Stává se, že ženy často nevědí, že touto nemocí trpí?

Pokud ženy trpí závažnou formou adenomyózy, jsou často předávány specialistům pod diagnózou myomatózy dělohy. Pro některé z nich to může být překvapení, jelikož o svém onemocnění neměly doposud žádné informace.

MUDr. Kristýna Hlinecká, PhD.

Vedoucí lékařka lůžkového oddělení minimálně invazivní chirurgie, reprodukční chirurg Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze. Je členkou endoskopické sekce ČGPS a působí jako odborný asistent při 1.LF UK v Praze. V roce 2023 dokončila postgraduální studium a obhájila dizertační práci na téma Adenomyóza a děložní myomy: terapie a jejich vliv na fertilitu.

Mohou ženy s ademyózou donosit zdravé dítě bez komplikací?

Určitě ano. Pokud se nedaří přirozené otěhotnění, což není vyloučené, mohou absolvovat IVF cyklus v centru asistované reprodukce. Pokud dojde k selhání IVF cyklů, je na řadě právě operační řešení, tedy cytoredukční resekce adenomyózy. Úspěšnost otěhotnění a donošení miminka po této operaci dosahuje okolo 50 % u nejtěžších forem této nemoci.

Jaká další onemocnění kromě adenomyózy a endometriózy existují v souvislosti se silnou a nepravidelnou menstruací?

Příčiny mohou být různé a je jich mnoho. Nejčastěji se jedná o myomy, polypy sliznice a hormonální nerovnováhu. Samozřejmě nemůžeme opomenout ani možnost zhoubných onemocnění dělohy.

Popsala byste nějakou kazuistiku – příběh pacientky, u které to dobře dopadlo, a i přes adenomyózu otěhotněla?

Mnoho příběhů má šťastný konec i přes komplikace, jako je adenomyóza. Jeden z nich se týká pacientky, která se deset let snažila otěhotnět. Během té doby absolvovala několik laparoskopických zákroků v menších nemocnicích, avšak žádný z těchto zákroků nebyl účinný. Po přesunu do našeho zařízení jsme u ní diagnostikovali rozsáhlou adenomyózu dělohy a hlubokou infiltrující endometriózu střeva. Pacientka následně podstoupila chirurgickou léčbu adenomyózy a resekci postižených částí střeva. Devět měsíců po zákroku otěhotněla pomocí umělého oplodnění a nedávno porodila zdravou dívku císařským řezem.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...