fbpx

Existují čtyři typy inkontinence. Každý se léčí jinak, říká odbornice 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Inkontinencí zdaleka netrpí pouze seniorky. Často se týká i mladých žen po porodu. Jak od sebe rozeznat jednotlivé typy a najít správné řešení?

Zveřejněno: 24. 4. 2024

Paní Iva pocítila samovolný únik moči v pětatřiceti letech. „Nejdříve jsem si myslela, že jsem nastydla, ale po konzultaci s urologem jsem připustila, že nachlazení, které by mělo souviset s inkontinencí, je mýtus.“

Vyšetření určilo jasnou diagnózu: inkontinence, způsobená ochabováním svalů pánevního dna. „Byl to absolutní diskomfort, fyzický i psychický, cítila jsem značné znepokojení, stud až trapnost a chtěla jsem svoji situaci co nejrychleji vyřešit,“ popsala Flowee žena.

Řešení? Rehabilitace nebo vaginální pásky

Lékaři Ivě doporučili nejdříve konzervativní léčbu, tedy rehabilitaci pánevního dna. Pokud by nezabrala, nabídli i chirurgické řešení, které spočívá ve vložení syntetické pásky pod močovou trubici. Hospitalizace po takovém zákroku trvá jeden až dva dny a následný klidový režim šest týdnů, což je doba nutná k tomu, aby páska pevně přirostla k okolním tkáním.

Nejčastějšími příčinami bývá menopauza, těžké či vícečetné porody nebo časté infekce močových cest. Vliv má i obezita a nezdravý životní styl.

Vaginální pásky se zavádějí zejména při léčbě stresové inkontinence, tedy při úniku moči při fyzické aktivitě, kýchání či změně polohy. Páska se zavede krátkým řezem v pochvě pod močovou trubici.

Syntetické pásky se vyrábějí z inertního materiálu, který je stabilní a dobře snášený, nejčastěji z polypropylenu ve formě jemné síťky. Pokud nenastane opravdu velmi výjimečná situace, která by vyžadovala odstranění, zůstane páska v těle trvale. Ženám, které chtějí mít děti, nebo pro ženy s jinými stavy, jako je cystokéla, tedy sestup močového měchýře do pochvy, nebo vaginální prolaps, se však tato metoda nedoporučuje.

Celá škála příčin

Každý, kdo se s inkontinencí setkal, ví, jak nepříjemné to onemocnění je, a že k nechtěnému úniku moči dochází i při běžných situacích a mnohdy v nejnevhodnější dobu, například při kýchnutí, kašli či smíchu, v dalším stadiu pak při zvýšené námaze, například vstávání, běhu či skákání. „Nejčastějšími příčinami bývá menopauza, těžké či vícečetné porody nebo časté infekce močových cest. Vliv má i obezita a nezdravý životní styl,“ řekla pro Flowee MUDr. Milena Mrňová, specialistka urologické ambulance nemocnice Brandýs nad Labem.

„Dále je třeba pamatovat, že tento problém nepostihuje jenom seniorky či invalidní pacientky. Nárůst zaznamenáváme i u mladší generace. S únikem moči se setká téměř každá žena, která porodila přirozenou cestou. Zhoršování potíží bývá postupné. Ženy by proto měly vyhledat odbornou pomoc a nečekat, že to samo přejde,“ dodává Mrňová.

Čtyři typy inkontinence

Podle MUDr. Romany Richterové, vedoucí Urologického centra jednodenní péče v Nemocnici Brandýs nad Labem, existují čtyři typy inkontinence, přičemž každý má svá specifika:

Stresová inkontinence se projevuje typicky úniky moče při fyzické aktivitě, při běhání, chůzi z kopce, skákání na trampolíně, zvedání břemen, při kýchnutí, kašlání a smíchu. V těžších případech dochází k úniku moči při samotném zvednutí se ze sedu do stoje. Stresem se nemyslí stres psychický, ale zvýšení nitrobřišního tlaku, které je spojeno s výše uvedenými činnostmi. Zvýšení nitrobřišního tlaku způsobí, že se přenese i na močový měchýř. Tento zvýšený tlak se pak snaží vypudit nashromážděnou moč, čímž dojde k jejímu úniku.

Urgentní inkontinence. Typickým projevem urgentní inkontinence je, když nestihnete doběhnout na toaletu například v noci, kdy vás vzbudí nucení na močení. Nebo když otevíráte dveře domova, celou cestu jste bez potíží, a jen vložíte klíč do zámku, začnete mít pocit na močení a již na toaletu nestihnete dojít.

Nejdříve jsem si myslela, že jsem nastydla, ale po konzultaci s urologem jsem připustila, že nachlazení, které by mělo souviset s inkontinencí, je mýtus.

Je to stav, kdy náhlým stahem svaloviny močového měchýře dojde k nechtěnému úniku moči. Náhlé neboli netlumené stahy svaloviny močového měchýře se mohou projevit ještě před vznikem urgentní inkontinence, a to ve formě nepříjemného častého nutkání na močení, kdy však k úniku moči nedojde. Jde o tzv. hyperaktivní močový měchýř.

Smíšená inkontinence je další forma inkontinence, která je kombinací stresové a urgentní inkontinence. Obecně se uvádí, že každá z uvedených typů inkontinence, tedy smíšená, stresová a urgentní, tvoří okolo 30 % z celkových 100 % případů inkontinence. Zbývajících deset procent tvoří jiné formy, například pooperační inkontinence.

Inkontinence z přetékání je stav, kdy je močový měchýř naplněn nad rámec své kapacity a již moč nepojme z důvodu, že je přeplněný. Jedná se zde o obranný reflex, aby nedošlo k poranění stěny močového měchýře.

Související…

Posilujete pánevní dno, ale výsledky nevidíte? Možná chybujete
Kateřina Hájková

A jak lze jednotlivé typy inkontinence podle Romany Richterové řešit?

Stresová inkontinence:
Cviky na svalové dno pánevní, TOT páska, gynekologická operace a křeslo Emsella, které pomáhá posilovat a zpevňovat svaly pánevního dna.

Urgentní inkontinence: Cviky na svalové dno pánevní, léky. I zde může pomoci křeslo Emsella a relaxace.

Smíšená inkontinence: Cviky na svalové dno pánevní, léky, TOT pásky, v závislosti na tom, zda převažuje urgentní nebo stresová složka inkontinence. Pro relaxaci svalů pánevního dna je vhodné křeslo Emsella.

Inkontinence z přetékání: Katetrizace močového měchýře či urologická operace v případě, kdy je základním problémem obstrukce (zablokování) močové trubice, způsobená například jejím zúžením.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...