fbpx

Po večeři rozhýbejte střeva  na  „prdící“ procházce. Zdravotní přínosy dokládají studie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud přemýšlíte, co byste mohli udělat pro své zdraví a nestálo vás to příliš námahy, odpověď můžete najít v novém procházkovém trendu.

Zveřejněno: 23. 4. 2024

Možná jste už slyšeli o takzvané Hot Girl Walk. Podle uživatelky TikToku jménem Mia jde o způsob, jak si posílit sebevědomí. Princip spočívá v tom, že vyrazíte na krátkou procházku, a přitom posloucháte inspirativní podcast nebo motivační playlist. Během chůze smíte myslet pouze na tři věci: za co jste vděční, na své cíle a na to, jak jste sexy, píše Elle. Uživatelka TikToku Mairlyn Smithová ale nyní přišla s novou variantou chůze – prdící procházkou.

Mairlyn si spolu s manželem každý den po večeři obuje boty a vyrazí asi na hodinu ven. „Proč to děláme? No, jíme hodně vlákniny, takže máme plynatost – jako snad každý – a ano, při chůzi se vyprdíme. Proto jsem to tak pojmenovala,“ říká ve videu. Nejde ale jen o vtipnou manželskou rutinu. Smithová tvrdí, že jí tyto procházky pomáhají „skvěle stárnout“ – poukazuje přitom na několik konkrétních zdravotních benefitů. V rozhovoru pro portál Self tvrdí, že jí tato prdící procházka pomáhá nejen zmírnit nadýmání po večeři, ale také prý snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Bylo prokázáno, že aktivita po jídle urychluje vyprazdňování žaludku a průchod potravy tlustým střevem.

Co na to odborníci? Co se týče tvrzení, že prdící procházka může chránit před cukrovkou 2. typu, gastroenteroložka Lisa Ganjhuová v rozhovoru pro Self poznamenává, že jakýkoliv druh cvičení může pomoci udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. A malý výlet po večeři může být skvělým způsobem, jak toho dosáhnout. To, že procházka po jídle může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, dokonce prokázala studie zveřejněná v časopise Nutrients. Pomoci udržet zdravou hladinu cukru v krvi mohou i některé potraviny.

Rozhýbat střeva

A jak je to s nadýmáním? Podle Ganjhuové s ním může trocha pohybu skutečně pomoci – procházka po jídle totiž nastartuje trávení. „Když se hýbete, hýbe se i váš trávicí trakt,“ říká v rozhovoru pro Self. To pomáhá nastartovat střevní motilitu neboli pohyb střev, který je nezbytný pro správné rozkládání potravy. „Pohyb je potřeba k tomu, aby se pohybovala i potrava. Když chodíte, v podstatě pomáháte pohyblivosti trávicího traktu,“ dodává Ganjhuová. To by mohlo vysvětlovat, proč se často cítíte tak nafouklí poté, co se najíte třeba v letadle nebo ve vlaku, kde se nemůžete volně pohybovat.

A potvrzuje to i výzkum. Bylo prokázáno, že aktivita po jídle urychluje vyprazdňování žaludku a průchod potravy tlustým střevem. Ganjhuová navíc upozorňuje, že zvýšení pohyblivosti střev a rychlý přesun potravy můžou pomoci i při pálení žáhy nebo refluxní chorobě jícnu (GERD), kdy dochází k proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. Trávicí kyseliny mají zkrátka méně času na to, aby vykonaly svou práci.

Tipy navíc

Další skvělou věcí na prdící procházce je to, že nemusí trvat ani moc dlouho, abyste z ní měli užitek. Podle studie z roku 2021 může i pouhých deset minut pohybu znamenat rozdíl v nadýmání. A nemusíte se ani zapotit – tato studie zjistila, že vyprazdňování žaludku se výrazně zvyšuje už při mírné chůzi, naopak se snižuje při vysoce intenzivním cvičení, jako je běh. V podstatě nad prdící procházkou příliš nepřemýšlejte – jakýkoliv jemný pohyb po jídle vám pravděpodobně pomůže cítit se byť jen o trochu lépe.

Pokud chcete nadýmání po jídle předcházet, můžete také vyzkoušet některé tipy podle Medical News Today:

Související…

Není chůze jako chůze: Jednoduchý trik, jak z běžné procházky vytěžit zdravotní maximum
Dominika Glaserová

1) Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem tuku: Tuk je nezbytnou součástí každé zdravé stravy a je důležitým zdrojem energie. Tělo ale tráví tuky pomalu, čímž se může zpozdit vyprazdňování žaludku, což u některých lidí způsobuje nadýmání. 

2) Vyhýbejte se syceným nápojům: Sycené nápoje obsahují oxid uhličitý, který se může hromadit v trávicím traktu a způsobovat nadýmání. Příště proto raději sáhněte po čisté vodě nebo čaji.

3) Pijte a jezte pomalu: Příliš rychlé pití nebo jedení zvyšuje množství vzduchu, které spolknete, což může vést k většímu hromadění plynu v trávicím traktu. Zkuste proto trochu zvolnit.

4) Zázvor: Zázvor je tradičním lékem na zažívací potíže. Výzkum dokládá, že zázvor může pomoci zmírnit příznaky, jako je nevolnost, plynatost a zácpa.

5) Dejte sbohem žvýkačkám: Žvýkačka způsobuje, že polykáte více vzduchu. Tento vzduch se může hromadit v trávicím traktu a způsobovat nadýmání.

6) Vyhněte se mluvení při jídle: Pamatujete si, jak vám rodiče říkali, že při jídle se nemluví? Stejně jako žvýkačka i mluvení při jídle zvyšuje možnost polykání vzduchu – to může mít za následek jeho nahromadění v trávicím traktu a následné nadýmání.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...