fbpx

Jaké potraviny vám prospívají, a které nikoli? Odpoví teorie krevních skupin 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jste lovec, zemědělec, kočovník či něco mezi tím? Teorie stravování na základě krevních skupin vysvětluje, proč ty samé potraviny některým lidem prospívají, a jiným nikoli.

Zveřejněno: 11. 4. 2024

V dnešní době přehlcené informacemi se mnoho z nás ptá: který typ stravování opravdu funguje? Podle zastánců diety rozdělené dle krevních skupin záleží na tom, jaký typ krve máte. S touto neobvyklou metodou přišel americký lékař Peter J.D'Adamo, který tak pokračoval v bádání svého otce. Ten vycházel z toho, že každá krevní skupina vznikala v jiném období lidstva. Krevní skupiny mají tedy jiné genetické rysy našich předků a to se týká i toho, jakou stravu jedli.

Peter J.D'Adamo ve své knize „Výživa a čtyři krevní skupiny“ tvrdí, nejenže optimální dieta, ale i pohyb a cvičení závisí na krevní skupině. Knihu napsal po dlouhém bádání a zkoumání, jak různé potraviny na každého jedince různě působí. 

Strava podle předků

„Princip této diety má spočívat v tom, že určité potraviny či skupiny potravin působí na náš organismus odlišně (příznivě nebo nepříznivě) podle toho, jakou máme krevní skupinu. Důvodem mají být lektiny obsažené v potravinách. Lektiny jsou bílkoviny, které se účastní imunitních dějů. Mají schopnost aglutinovat a ničit červené krvinky, čímž poškozují organismus. Lektiny obsažené v různých živočišných a rostlinných potravinách jsou kompatibilní jen s některou krevní skupinou. Pokud přijdou určité lektiny do kontaktu s nekompatibilní krevní skupinou, budou nepříznivě působit na imunitní systém a může dojít k rozvoji určitých onemocnění. Pro člověka jsou vhodné ty potraviny, na které je zvyklý od pradávna,“ popsala čtenářům Flowee nutriční specialistka, adiktolog a psychoterapeut Pavlína Zdeňková Kroužková.

A jak to vypadá konkrétně? Krevní skupina A je agrární a vyvinula se v době, kdy lidé začali pěstovat obilí – pro lidi s touto krevní skupinou se hodí převážně strava vegetariánská. Pro typ B je vhodná dieta s vysokým obsahem mléka. „Krevní skupina B se pravděpodobně vyvinula v Himaláji někdy před 10 až 15 000 lety u našich nomádských předků. Tito lidé (typicky se jednalo o mongolské národy) nesídlili na jednom místě, chovali koně a jedli prakticky cokoli, co se naskytlo,“ uvádí Medicínské centrum nutričního poradenství. Šlo tedy o pastevecké kmeny a jejich trávící systém se uzpůsobil smíšené stravě. Jako jediná skupina toleruje mléčné výrobky.

Související…

Ketonová dieta opravdu funguje, ale není pro každého, říká specialistka na výživu
Kateřina Hájková

Typu AB prospívá kombinace stravy typu A a B. Z jídelníčku by mělo zmizet hovězí a kuřecí maso, z obilovin pohanka, kukuřice. Dále lískové ořechy, sezamová semínka, avokádo, paprika, banány, mango, rebarbora. Například pomeranče údajně u krevní skupiny AB narušují vstřebávání minerálů v trávicím traktu a dráždí citlivou sliznici žaludku. V malém množství můžete zařadit libové jehněčí, skopové, zvěřinu, králíka, přepuštěné máslo, arašídy, výrobky ze špaldy, rajčata, ocet, cukr, čokoládu, červené a bílé víno a pivo. Tomu, kdo má nejstarší typ, tedy 0, svědčí strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Pravěcí lidé se živili lovem a sběrem, proto je doporučována strava založená na mase, ale i zelenině a ovoci. „Zemědělství ještě neznali, nesetkávali se tedy s mléčnými produkty a obilím,“ píše Medicínské centrum nutričního poradenství.

A co dále je pro konkrétní skupiny vhodné?

Krevní skupina A

  • Ovoce (borůvky, meruňky)

  • Zelenina (brokolice, mrkev)

  • Obiloviny, rýže, sója a luštěniny

  • V malé míře maso, především ryby

Krevní skupina B

  • Mléčné výrobky (kravské mléko, jogurty, sýry)
  • Maso (kromě kuřecího a vepřového), ryby
  • Vejce
  • Listová zelenina
  • Rýže, špalda, brambory a houby

Uvedená doporučení mohou prospět většině lidí jakékoliv krevní skupiny. Všechny čtyři popsané diety jsou totiž založeny na konzumaci skutečných potravin. Představují opak běžné stravy, která je složena z vysoce průmyslově upravovaných jídel. 

Krevní skupina AB

  • Tofu
  • Mořské plody
  • Ryby (losos, tuňák, sardinky)
  • Mléčné produkty s živými kulturami
  • Zelené druhy zeleniny a luštěniny.

Krevní skupina 0

  • Maso (především jehněčí, skopové, hovězí, zvěřina)
  • Ryby (makrela, treska)
  • Luštěniny (fazole, hrách)
  • Zelenina (brokolice, špenát, zelí)

Lidé výsledky mají, věda zatím ne

Někteří odborníci ale dietu založenou na krevních skupinách neuznávají. „Tato dieta je pavědecká. Pokud vím, neexistuje žádná solidní studie, která by dokládala její účinnost,“ uvedla pro Flowee nutriční poradkyně  Zuzana Šafářová. Také podle wikipedia.org jde o tzv. módní dietu, která nebyla vědecky prokázána.

Přestože neexistuje žádná vědecká studie, která by tuto teorii podpořila, odborníci k ní nejsou zase tak odmítaví. „Každá krevní skupina přichází s vlastním souborem dietních omezení, nejde ale o nízkokalorickou dietu s nezdravým omezením příjmu kalorií,“ píše se na webu veryfellfit.cz. Navíc lidé, kteří tuhle dietu vyzkoušeli na vlastní kůži, si ji velmi pochvalují.

Moje pleť nikdy nevypadala lépe. Jistě, tato dieta je kritizována pro nedostatek vědecké důvěryhodnosti, ale kritici nemohou popřít, že dodržování této stravy nemůže ve skutečnosti způsobit žádnou škodu.

Například australská spisovatelka a redaktorka Anna Lavdaras s krevní skupinou A se rozhodla pro dietu podle D'Adama a místo aerobního sportu vsadila na jógu a vegetariánskou stravu. Téměř se vzdala masa, občas si dopřeje mořské plody, ale na talíř si servíruje zejména zeleninu a omezila i mléčné výrobky. Jak řekla na bodyandsoul.com, stačilo žít měsíc jak pravý prorok D'Adama a byla obrazem zdraví. Zmizely jí úzkosti a cítila se nabitá energií. „Moje pleť nikdy nevypadala lépe. Jistě, tato dieta je kritizována pro nedostatek vědecké důvěryhodnosti, ale kritici nemohou popřít, že dodržování této stravy nemůže ve skutečnosti způsobit žádnou škodu,“ dodala.

Stejnou zkušenost má americký doktor Jeffrey Butts, který od dětství trpěl nadváhou a špatnou pletí. Zkusil dietu podle jeho krevní skupiny, tedy 0. „Je mnoho věcí, které podle této diety mohu jíst, například maso,“ podotýká ve svém videu na YouTube. Od té doby, co změnil stravu, zhubl, nebývá tak často nemocný a vyčistila se mu pleť.

Damian Kajaba také vyzkoušel dietu podle krevních skupin. Vyzkoušel pro jistotu všechny, aby pochopil, že ne všechny jsou účinné pro kohokoli. „Když chcete mít jistotu například v bylinách, musíte nutně zohlednit reakce mezi bylinou a krevní skupinou. Perfektním příkladem je například třezalka, která má zklidnit nervovou soustavu, ale není vhodná pro krevní skupinu 0, další příklad je káva s kofeinem, kdy u krevní skupiny A je tento nápoj vhodným stimulantem, ale krevní skupina 0 kvůli kofeinu trpí vyšší podrážděností a duševním diskomfortem,“ vysvětlil Kajaba, který tuto dietu propaguje na stránkách dadamo.cz. Sám se po ní cítí mnohem lépe, přestaly jej trápit alergie a špatný chrup.

Zdravé v každém případě?

Česká farmakoložka a odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková se pak domnívá, že diety podle krevních skupin mohou být účinné prostě pro všechny, protože jsou založeny na zdravém stravování. „Uvedená doporučení mohou prospět většině lidí jakékoliv krevní skupiny. Všechny čtyři popsané diety jsou totiž založeny na konzumaci skutečných potravin. Představují opak běžné stravy, která je složena z vysoce průmyslově upravovaných jídel. Proto zlepšení na dietě ještě neznamená, že funguje na principech, na kterých je založena. Při dodržování jejích pravidel budete s vysokou pravděpodobností jíst zdravěji, než běžně jíte,“ vysvětluje na svém webu Slimáková.

Dieta podle krevní skupiny může být prospěšná také proto, že se náhodně shoduje s aktuálními zdravotními potřebami jedince. „Lidí, kteří by měli omezit nebo vynechat některé potraviny ze svého jídelníčku v důsledku laktózové intolerance, celiakie nebo dalších problémů, je překvapivě mnoho,“ uzavírá odbornice.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...