fbpx

Čaj může způsobovat bolesti hlavy, ale také jim předcházet. Účinný je například řebříček či řimbaba 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Které druhy čaje pít a kterým se vyhnout, když vás bolí hlava? Než zalijete další šálek, přečtěte si, co radí odborníci.

Zveřejněno: 30. 3. 2024

Na velkou popularitu čaje má pravděpodobně vliv i skutečnost, že může mít řadu pozitivních účinků na zdraví – jen si vzpomeňte, po čem jako prvním sáhnete, když jste nastydlí. Jak je to ale s pitím čaje proti bolestem hlavy? Tato otázka je poněkud složitější a odpověď na ni vlastně poněkud paradoxní – čaj totiž může být jak lékem, tak příčinou bolestí hlavy, a to v závislosti na jeho druhu, ale také na osobě, která ho pije.

Čaj obsahuje mnoho složek, které mohou v závislosti na citlivosti každého člověka vyvolat bolest hlavy. „Některé čaje – matcha, černý, oolong, Earl Gray a další – obsahují kofein a důkazy ukazují, že nadměrné množství kofeinu může vyvolat bolesti hlavy,“ vysvětluje pro Health registrovaná dietoložka Mascha Davisová s tím, že přijímání nadměrného množství kofeinu – ať už z čaje, nebo jiných nápojů – může také vést k závislosti. „A abstinenční příznaky pak na sebe mohou brát podobu nízké hladiny energie nebo právě bolestí hlavy,“ dodává.

Konzumace velkého množství kofeinu navíc „může vést ke špatnému spánku, což může opět způsobovat bolesti hlavy,“ připomíná pro Health registrovaná dietoložka Lisa Andrewsová. Právě z tohoto důvodu lidé při bolestech hlavy často sahají po čaji bez kofeinu. Oblíbenou volbou jsou pak různé bylinné čaje.

Pozor na kombinaci s léky

Problém však může nastat, pokud člověk pije bylinné čaje a zároveň užívá určité léky. Mohou se totiž objevit nežádoucí interakce vedoucí k bolestem hlavy – příkladem může být ashwagandha, která je obsažená v některých směsích bylinných čajů. Další takovou složkou je i lékořice, která je spojována se zvýšenou hladinou aldosteronu v krvi, což může vést k bolestem hlavy.

Řimbaba je bylina s dlouhou historií léčebného využití a její použití při léčbě migrény hodnotilo mnoho studií. Kromě snižování bolesti hlavy může dokonce pomáhat migrénám předcházet. 

Malé studie ukázaly, že čaje s přísadami, jako je ginkgo biloba, ženšen a třezalka tečkovaná, mohou migrénu vyvolávat nebo zhoršovat,“ doplňuje v rozhovoru pro Well+Good alergoložka a imunoložka Tania Elliottová. „Důvodem je, že tyto byliny mohou narušovat metabolismus některých léků proti migréně, čímž se snižuje jejich účinnost,“ vysvětluje. Jinými slovy, pokud jste si dali volně prodejný lék na bolest hlavy a uvařili jste si zároveň čaj s některou z výše uvedených bylinek v domnění, že vám pomůže, může se vám to ve skutečnosti vymstít.

Zákeřné látky v čaji

V kůře stromů, ovoci, semenech, ale také některých čajových lístcích se nacházejí třísloviny – přirozeně se vyskytující chemické látky, které dodávají čaji nahořklou chuť. A právě ty mohou u někoho způsobovat bolesti hlavy, upozorňuje Manakerová. Zároveň poukazuje na omezené důkazy, že třísloviny mohou narušovat vstřebávání železa, které pomáhá tělu přenášet kyslík v krvi. I to by potenciálně mohlo být příčinou bolestí hlavy. 

Nezapomeňte, že na množství tříslovin, které se dostanou do vašeho hrnku, může mít vliv i to, jak dlouho necháte čajový sáček v hrnku. Dodržujte proto pokyny na obalu ohledně doby louhování a teploty vody.

Vášniví pijáci čaje by si také měli dát pozor na histaminy. Ty se přirozeně vyskytují v různých potravinách – zejména v těch, které procházejí fermentací nebo procesem stárnutí, jako jsou zrající sýry, nakládaná zelenina nebo víno. „Některé čaje, zejména fermentované, jako je černý čaj, mohou obsahovat tyto látky, na které jsou někteří jedinci citliví, což vede k příznakům, jako jsou bolesti hlavy, kopřivka nebo ucpaný nos,“ popisuje Davisová.

Krok k hydrataci i klidu

Ačkoliv jisté druhy čaje mohou bolesti hlavy některým lidem vyvolávat, druhým pomohou příznaky bolesti hlavy naopak zmírňovat. Manakerová poznamenává, že pití čaje je v zásadě skvělým způsobem, jak zvýšit příjem tekutin a zůstat hydratovaný – dokonce i mírná dehydratace totiž může vyvolat bolest hlavy.

Je také možné, že čaj by mohl pomoci zmírnit některé příznaky bolesti hlavy jednoduše proto, že je uvolňující. Malá studie ukázala, že lidé, kteří konzumovali čtyři šálky čaje denně po dobu šesti týdnů, se dokázali lépe zotavit ze stresu – relaxace a péče o sebe přitom může zejména u tenzních nebo stresových bolestí hlavy zmírnit příznaky.

Hřebíček se používá k léčbě různých druhů bolesti, včetně bolestí hlavy, už po staletí. Je to pravděpodobně díky obsaženým antinociceptivům, což jsou látky, které pomáhají blokovat nebo snižovat vnímání bolesti.

Kofein, který může být pro někoho spouštěčem bolesti hlavy, může zase jinému přinést úlevu. Pití čaje s kofeinem totiž může pomoci zúžit rozšířené cévy a tím zmírnit příznaky bolesti hlavy.

Najděte si ten svůj

Protože faktory, jako je typ čaje a individuální citlivost, mohou hrát tak velkou roli, není snadné říci, zda konkrétní čaj někomu pomůže, nebo naopak přitíží. Spíše je to něco, co „stojí za to zkoumat“, navrhuje Davisová. Odborně revidovaný web Healthline nabízí hned několik variant, které stojí za to vyzkoušet.

Zázvorový: Zázvor má řadu zdraví prospěšných účinků – obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty, jež mohou způsobovat bolesti hlavy. Malá studie z roku 2014 zjistila, že konzumace zázvorového prášku je při léčbě migrény téměř stejně účinná jako užívání sumatriptanu, běžného léku proti migréně. 

Mátový: Podle National Institutes of Health existují určité důkazy, že lokální aplikace mátového oleje na čelo může zmírnit bolest hlavy způsobenou napětím. A ačkoliv je mátový olej obvykle mnohem silnější než mátový čaj, některé studie na zvířatech naznačují, že také čaj může zmírnit bolest. Pro většinu lidí je navíc obecně bezpečný.

Z vrbové kůry: Vrbová kůra obsahuje účinnou látku zvanou salicin, který je chemicky podobný aspirinu – a to dokonce natolik, že byste vrbovou kůru neměli konzumovat, pokud nemůžete užívat aspirin, zdůrazňuje Healthline. Vyhnout by se jí měli také lidé užívající léky na ředění krve, děti a kojící nebo těhotné ženy.

Hřebíčkový: Hřebíček se používá k léčbě různých druhů bolesti, včetně bolestí hlavy, už po staletí. Je to pravděpodobně díky obsaženým antinociceptivům, což jsou látky, které pomáhají blokovat nebo snižovat vnímání bolesti. Hřebíček nicméně obsahuje chemické látky, které mohou zpomalit hojení, proto se před konzumací hřebíčkového čaje poraďte se svým lékařem, pokud užíváte léky na ředění krve nebo jste nedávno podstoupili operaci.

Řimbabový: Řimbaba je bylina s dlouhou historií léčebného využití a její použití při léčbě migrény hodnotilo mnoho studií. Kromě snižování bolesti hlavy může dokonce pomáhat migrénám předcházet. Čaj z řimbaby nicméně někdy může způsobit podráždění úst – v takovém případě zkuste použít více vody a méně lístků. Řimbaba také dokáže vyvolat porod, nepijte ji proto v těhotenství, varuje Healthline.

Heřmánkový: Heřmánkový čaj se běžně používá k léčbě nespavosti a úzkosti, a přestože neexistuje žádný výzkum, který by ho jasně spojoval s léčbou bolestí hlavy, jeho uvolňující účinky mohou pomoci při tenzních bolestech.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...