fbpx

Když v noci přestanete dýchat. Spánkovou apnoi prozradí hlasité exploze chrápání 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Spánková apnoe může negativně ovlivnit komfort vašeho spánku a má další zdravotní dopady. Jak se nemoc projevuje a jakým způsobem ji lze léčit?

Zveřejněno: 10. 3. 2024

Milana upozornil na problém s možnou spánkovou apnoí spolucestující v dálkovém autobuse. „Jeli jsme zrovna s přítelkyní z Londýna do Prahy,“ vzpomíná IT specialista ve středních letech na to, jak se dozvěděl, že jeho chrápání je možná spojené s vážnější zdravotní komplikací. Hlasité zvukové projevy jeho spánku do té doby on ani jeho přítelkyně neřešili, spolucestující však už měl s apnoí zkušenosti.

Následovalo vyšetření v Národním ústavu duševního zdraví v Řeži u Prahy. Diagnóza byla jasná: spánková apnoe. Onemocnění, kterým trpí značná část populace, aniž by o tom věděla, může mít značný vliv na kvalitu i délku života.

Za noc se probudíte až stokrát

Spánková apnoe je vážné spánkové onemocnění, při kterém pacient během spánku na několik vteřin přestává dýchat. Následuje takzvané mikroprobuzení, kdy se dech zase obnoví. Opakovat se to může třeba stokrát během noci, což pochopitelně ovlivňuje jak kvalitu spánku, tak odpočatost pacienta po probuzení, které se projevují v jeho celkovém zdravotním stavu. Apnoe postihuje na 3–8 % české populace.

Lékaři rozlišují tři druhy spánkové apnoe. Obstrukční spánková apnoe se spouští tehdy, když se během spánku příliš uvolní svaly v zadní části krku, které poskytují oporu měkkým tkáním v orální oblasti – měkké patro, čípek, mandle, boční stěny hrdla a jazyk. Měkké tkáně se kvůli uvolnění zúží či zcela uzavřou a zamezí tak dýchání. Mozek následně zaznamená, že něco není v pořádku, a dá povel k probuzení. To však nastane jen na kratičký okamžik, pak opět upadnete do spánku a tak pořád dokola. Člověk si přitom tento proces nemusí vůbec uvědomovat a pozná to až ráno tak, že se necítí dostatečně odpočatý.

m shutterstock 1808564095

Druhá forma tohoto onemocnění se nazývá centrální spánková apnoe. Jde o méně častou formu, která nastává, když mozek do dýchacích svalů nevysílá dostatečné signály, což na okamžik způsobí ztrátu dýchání.

Existuje také smíšená spánková apnoe, která je kombinací obstrukční a centrální spánkové apnoe. Je častější než centrální, ale méně častá než obstrukční apnoe.

Spánkovou apnoí více trpí lidé s nadváhou, kuřáci, muži a lidé ve vyšším věku, vzácná však není ani u dětí. Průvodním projevem je hlasité chrápání. Roli v rozvoji této nemoci hraje dědičnost, pokud tedy apnoí trpí vaši rodiče nebo prarodiče, je pravděpodobné, že vás se dříve či později bude týkat také.

Milan: Spací přístroj mi zlepšil kvalitu života

Léčba této poruchy už byla částečně popsána v úvodu textu. Pokud jde o lehčí formu, pomůže změna životního stylu (přestat s kouřením, omezit spotřebu alkoholu, redukce váhy). Apnoi mohou způsobit i alergie: například na roztoče, domácí mazlíčky nebo plísně v domácnosti. V takovém případě může pomoci například také čistička vzduchu a lepší ložní prádlo.

V případě těžšího průběhu projde pacient komplexním vyšetřením, na jehož základě se rozhodne další postup. Jedním z řešení je speciální maska na spaní nebo operace. Ta se provádí v celkové anestezii a pacientovi jsou během výkonu odstraněny krční mandle a zkráceno měkké patro.

Lidé s poruchami dýchání ve spánku mají mimo jiné zvýšené riziko vzniku vysokého krevního tlaku, jak dokládají studie. Čím závažnější tyto poruchy jsou, tím větší je také riziko srdečních chorob.

Z masky na spaní byl Milan nadšený: „Dostal jsem speciální spací chobot, který si nasazuji na noc. Od té doby se mi mnohem lépe spí, jsem celkově odpočatější i po menší době spánku,“ chválí si Milan pozitiva léčebného přístroje.

Ošetřujícímu lékaři přístroj každou noc odesílá data o kvalitě jeho spánku, u modernějších přístrojů je může sledovat i pacient pomocí aplikace v telefonu. „Jenom byste ho neměli používat, pokud jste zrovna opilí, nebo máte rýmu. Ze začátku je to trochu zvláštní, ale časem si zvyknete a už to ani nevnímáte,“ dodává Milan ke svým zkušenostem s přístrojem, který oceňuje i jeho partnerka – projevy chrápání jsou totiž ty tam.

Jak spánkovou apnoi rozeznat

A jak zjistit, zdali spánkovou apnoí netrpíte? Kromě již zmíněného chrápání může nemoc prozradit také náhlé probouzení doprovázené dušností, ranní bolesti hlavy, časté buzení během noci nebo naopak ospalost přes den.

Samotné chrápání je při apnoi oproti tomu „běžnému“ hlasité a explozivní. Osoby trpící spánkovou apnoí tedy chrápou velmi nahlas a intenzivně. Jejich chrápání tak můžete slyšet i přes zavřené dveře ve vedlejší místnosti. Během chrápání se objevují charakteristické pauzy v délce několika sekund.

Vzhledem k tomu, že tato nemoc může velmi negativně působit na váš zdravotní stav, je lepší ji řešit dříve nežli později. Lidé s poruchami dýchání ve spánku mají mimo jiné zvýšené riziko vzniku vysokého krevního tlaku, jak dokládají studie. Čím závažnější tyto poruchy jsou, tím větší je také riziko srdečních chorob.

Léčbu této nemoci zajišťují specializovaná spánková centra. Ty lze nalézt ve většině větších měst. Namátkou v Praze, Brně, Pardubicích, Havířově, Berouně nebo Mohelnici. Jejich seznam najdete zde.

Související…

Jídlo ovlivňuje kvalitu usínání a spánku. Co si večer dát a čemu se naopak vyhnout?
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...