fbpx

Červenými brýlemi proti migréně. Netradiční pomoc propaguje i Simon Cowell 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Každý, kdo někdy zažil migrénu, ví, že by v tu chvíli udělal cokoliv, aby bolesti přestaly. Důležité je ale vědět, jak jim v první řadě zabránit, aby se objevily – a porotce soutěže Británie má talent tvrdí, že zná recept

Zveřejněno: 23. 2. 2024

Porotce soutěže Britain's Got Talent Simon Cowell se na Instagramu svěřil, že kvůli svým migrénám používá brýle s červeným zabarvením. V reakci na to mu několik lidí napsalo, že se se záchvaty migrény také potýkají a zkoušeli nejrůznější věci, aby jim předešli.

„Migréna je neurologické onemocnění, které může způsobovat více příznaků než jen silné bolesti hlavy. I když ji často charakterizují intenzivní, vysilující bolesti hlavy, mezi další příznaky mohou patřit: nevolnost, zvracení, potíže s mluvením, necitlivost nebo brnění, citlivost na světlo a zvuk,“ píše web Healthline. Onemocnění může postihnout lidi každého věku, a co se pohlaví týká, je častěji diagnostikována u žen.

Nejlepší prevence záchvatů migrény spočívá podle portálu Self obvykle ve vyhýbání se spouštěčům, které se mohou u jednotlivých osob velmi lišit. Může jimi být alkohol, vysazení kofeinu, hlasité zvuky, přetrvávající stres a úzkost, určité pachy a parfémy, ale také jasné světlo.

Zrádné světlo

Světlo se skládá ze spektra barev, z nichž každá má jinou vlnovou délku. Na jednom konci spektra je modrá a fialová, které mají nejkratší vlnové délky, na druhém pak červené a oranžové světlo s nejdelšími vlnovými délkami. Podle webu Daily Mail několik studií ukázalo, že světlo na obou koncích spektra vyvolává migrénu častěji než barvy v jeho středu. Není známo proč, ale zdá se, že určité vlnové délky zvyšují u lidí trpících migrénou citlivost na bolest, píše deník.

Dvacet dětí s migrénou nosilo barevné brýle po dobu čtyř měsíců. U těch, které nosily růžové brýle, došlo k působivému poklesu bolestí hlavy, a to ze zhruba šesti za měsíc na jednu až dvě za měsíc.

Jedna malá studie na 69 osobách s diagnózou migrény dospěla k závěru, že bolesti hlavy zhoršuje modré, jantarové a bílé světlo. „Vzpomínám si na výzkum vystavení světlu při migréně, který jsem prováděl před asi 25 lety. Tehdy jsme zjistili, že záchvaty migrény jsou mnohem pravděpodobnější, pokud jsou pacienti vystaveni červenému a modrému světlu než například žlutému nebo zelenému,“ vzpomíná zase klinický pracovník z East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust Andrew Dowson pro Daily Mail.

Dowson také varuje před LED světlem, které je podle něj ve srovnání s klasickými starými žárovkami výrazně bohatší na modré světlo. Říká, že čím je světlo bělejší, tím více obsahuje modrého světla. „Starší žárovky měly rovnoměrnější rozložení světla v celém spektru barev,“ podotýká. Vyzařování modrého světla ale není jediným problémem. Podle Dowsona LED světla zároveň blikají, což sice není lidským okem postřehnutelné, nicméně to u někoho může vyvolat migrénu a bolesti hlavy. Problémem tak může být i neviditelné blikání obrazovky počítače. Vizuální část mozku tím může být nadměrně vybuzená, což připravuje půdu pro záchvat migrény.

Až o tři čtvrtiny méně bolestí

Mohly by ale skutečně pomoci brýle s červeným zabarvením? Šéf neurologie na Vanderbilt University Medical Center v Nashvillu Dane M. Chetkovich v rozhovoru pro Self říká, že ano. Nošení tónovaných brýlí podle něj může pomoci zejména těm lidem, u nichž se zdá, že spouštěčem potíží jsou právě určité typy světla nebo jasné světlo. Tyto speciální brýle mají obvykle odstín zvaný FL-41, vysvětluje pro Self docent neurologie na Ohio State University Kevin Weber. „Jedná se o typ zabarvení, které má blokovat modrou část světelného spektra,“ vysvětluje.

Podle Dowsona jeho tehdejší studie ukázala, že blokování červeného nebo modrého světla pomáhá nošení brýlí s povlakem, který zabraňuje pronikání záře do oka. „Někteří lidé z výzkumu, který jsem prováděl, uváděli, že se četnost záchvatů snížila o polovinu až tři čtvrtiny, když pravidelně nosili tónované brýle, které blokovaly velkou část červeného a modrého světla,“ popisuje. Podle něj však není nutně důležitá barva čoček, ale chemická vrstva, která škodlivé světlo filtruje.

Brýle FL-41, původně vyrobené ke snížení citlivosti na světlo způsobené fluorescenčními odstíny, byly dokonce zkoumány už na počátku 90. let 20. století v rámci malého výzkumného projektu. Dvacet dětí s migrénou nosilo barevné brýle po dobu čtyř měsíců. U těch, které nosily růžové brýle, došlo k působivému poklesu bolestí hlavy, a to ze zhruba šesti za měsíc na jednu až dvě za měsíc.

Zjistili jsme, že záchvaty migrény jsou mnohem pravděpodobnější, pokud jsou pacienti vystaveni červenému a modrému světlu než například žlutému nebo zelenému.

Odborníci, s nimiž hovořil portál Self, však upozorňují, že je třeba provést další výzkumy, abychom pochopili, jak dobře brýle ve skutečnosti fungují, zda mohou být užitečné i jiné typy zabarvení a proč. „Je mnoho různých faktorů, které ovlivňují četnost a závažnost migrény, a každý má jedinečné spouštěče,“ podotýká Chetkovich. „Léky a zařízení, které mohou jednomu člověku pomoci, nemusí u jiného fungovat,“ dodává.

Další prevence

Pokud se se silnými bolestmi hlavy potýkáte pravidelně, doporučuje Chetkovich navštívit lékaře, který může posoudit váš celkový zdravotní stav, rodinnou anamnézu a v případě potřeby vás doporučit ke specialistovi. Pravděpodobně bude také potřeba, abyste sledovali, kdy se bolesti hlavy a další zdánlivě související příznaky objevují, a také si všímali určitých aspektů vaší každodenní rutiny, jako je cvičení, stravovací a spánkové návyky, což vám možná pomůže najít nějaký vzorec.

Pokud jsou vaše bolesti hlavy obzvláště silné nebo se vyskytují často, může vám lékař předepsat léky proti migréně, které mají zabránit záchvatům nebo je rychle ukončit, jakmile se bolest dostaví. Prášky by měly být nicméně jen jednou z částí mozaiky. „Obvykle lidem doporučujeme, aby zkusili změnit životní styl,“ dodává Chetkovich.

Podle neuroložky Lauren Doyle Straussové je pro prevenci migrén extrémně důležitý spánkový režim – klíčem je přitom důslednost. „Doporučuji chodit spát a vstávat každý den přibližně ve stejnou dobu, a to i o víkendech,“ radí v rozhovoru pro web Everyday Health. Jako další základní věc zmiňuje dostatečný přísun tekutin. Podle ní by také lidé trpící migrénami měli být opatrní při konzumaci kofeinu, a to například kvůli jeho diuretickému účinku nebo ovlivnění kvality spánku. Kromě toho mohou být tito jedinci na kofein citliví – zatímco u některých může vyvolat migrénu, u jiných vynechání každodenní kávy může vést k záchvatu, takže je nejlepší udržovat konzumaci konzistentní.

Skutečný vliv na prevenci migrény může mít podle neuroložky Nady Hindiyehové z Metrodora Institute v Utahu cvičení. „Pravidelné aerobní cvičení může samo o sobě fungovat preventivně. Některé studie naznačují, že účinná může být i jóga a HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink),“ říká pro Everyday Health. Jedna studie ukázala, že HIIT je při snižování četnosti záchvatů migrény účinnější než cvičení střední intenzity, ačkoliv mírné cvičení mělo také pozitivní účinek.

Související…

Jak si poradit s hrozivými migrénami? Pomůže obyčejný zázvor
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...