fbpx

Vapování vitaminů či kofeinu slibuje benefity. Inhalační zázraky nejsou bez rizika, co hrozí? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Elektronické cigarety už zdaleka nejsou jen údajně zdravější variantou kouření. Rozmáhá se vapování kofeinu nebo vitamínů. Výrobci u těchto lomcováků slibují téměř bezrizikové užívíní. První zkušenosti ale ukazují, že to tak vůbec není

Zveřejněno: 30. 10. 2023

Cítíte se unavení? Co si takhle zašlukovat čistý kofein místo popíjení espressa? A večer není nic snazšího, než si zakouřit uklidňující směs bylinek z elektronické cigarety. Ať se vám to zamlouvá, nebo ne, na trhu se objevilo „wellness vapování“. Vážně jde výrobcům o naše zdraví, nebo spíš o peněženku?

„Wellness vapes“ získávají na popularitě hlavně ve Spojených státech. Ale znáte to – co je módní v Americe, to brzy dorazí i k nám. Aktuálně má „zdravého kouření“ plnou hlavu americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Mimo jiné varuje před nepodloženými tvrzeními, že tyto inhalační „zázraky“ dovedou bojovat proti rakovině a předcházet demenci. Ve skutečnosti nám totiž mohou i nepěkně přitížit.

Bez záruky

Samé dobré věci: výtažek z ostropestřce mariánského nebo esenciální oleje. Jde o běžné přísady, které se při wellness vapování dostávají do vašeho těla. U mnoha těchto přísad ale nebyla nikdy prozkoumána jejich bezpečnost a přínosy při inhalaci.

Aby byla jakákoli chemická látka ve „zdravé“ e-cigaretě prospěšná, musí přežít proces zahřívání, rozptýlit se v aerosolu a poté se v dostatečné míře vstřebat do našich plic. Ale o skutečném efektu inhalace těchto látek oproti klasickému podání zatím moc nevíme.

Potenciální rizika wellness vapování daleko převyšují nejisté přínosy. Pravdou tedy je, že žádná neškodná verze kouření zkrátka neexistuje.

Ačkoliv v čaji nebo v kapsli je daná účinná látka bezpečná, s inhalací to může být úplně jiný příběh. Znepokojivý příklad? V roce 2019 byl acetát vitaminu E v konopných e-cigaretách označen Americkou plicní asociací za příčinu těžkého zánětu plic u tisíců lidí v USA.

Kofeinové lomcováky

Na pozoru bychom se měli mít i před vapováním kofeinu. U pití kávy dovedete svou optimální dávku poměrně přesně odhadnout, při vdechování to ale neplatí.

Další vrásky nám může způsobit i složení tohoto „inhalačního espressa“. Obsažená tekutina může obsahovat i nepřiznané složky, včetně povzbuzujícího nikotinu. Chemické analýzy prokázaly přítomnost řady chemických látek, u kterých je šetrnost k vašim plicím spíš ironií ze strany výrobce.

Součástí směsi mohou být totiž aromata, rozpouštědla a „chladicí látky“ (vzpomeňte si na ledový pocit v mentolových bonbonech). Zatímco při klasické konzumaci ústy jsou tyto přísady opravdu bez rizika, o bezpečnosti při vdechování toho zatím moc nevíme.

I když je vapování vychvalováno jako bezpečnější alternativa kouření, teplo a další nevhodné podmínky působící na složky ve skladech nebo během přepravy může zdánlivě neškodné látky přeměnit v zabijáky. 

Insekticidy i nemrznoucí směs

Toxikoložka Dr. Jody Morganová upozorňuje také na potenciálně toxické sloučeniny, které se mohou vytvářet během skladování e-cigaret. Podle Morganové některé z nich dokonce obsahují chemické látky, jako je etylenglykol (vyskytující se v nemrznoucích směsích) nebo složky z insekticidů a dezinfekčních prostředků. To nezní zrovna jako reklama na zdravý životní styl!

I když je vapování vychvalováno jako bezpečnější alternativa kouření, teplo a další nevhodné podmínky působící na složky ve skladech nebo během přepravy může zdánlivě neškodné látky přeměnit v zabijáky. Morganová jako příklad uvádí riziko poškozených e-cigaret obsahujících aromatické oleje, kdy uživatelé mohou vdechnout kapičky těchto olejů přímo do plic.

Přijde vám to jako ojedinělý názor nekuřáka? Vůbec ne. Na rizicích se shoduje například i tato vědecká studie.

Rizika převyšují nejisté benefity

Plicní lékař Dr. Aaron Scott zjistil, že tekutiny z vapingu mohou narušit imunitní buňky, které jsou nezbytné pro boj s plicními infekcemi. „Bez ohledu na to, zda se jedná o nikotinovou nebo 'wellness' elektronickou cigaretu, do plic se dostávají škodlivé látky,“ vysvětluje Scott. Zvýšené nebezpečí hrozí lidem, kteří už trpí onemocněním dýchacích cest, například astmatem.

Co by vám tedy oba lékaři na závěr poradili? Oba se shodují na tom, že potenciální rizika wellness vapování daleko převyšují nejisté přínosy. Jak tvrdí Dr. Scott, žádná neškodná verze kouření zkrátka neexistuje.

Zůstaňte tedy raději u voňavého šálku kávy a stejně přirozenou cestou doplňujte také zásoby vitamínů a minerálů. A voňavým olejíčkům to bude slušet daleko víc v aroma lampě než ve vašich plicích!

Související…

Škodí méně než cigarety? Vědci po osmi úmrtích začali víc zkoumat vaporizéry
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Abc.net.au

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...