fbpx

Je porodnice strašák současných maminek? Na vině je často jejich neinformovanost 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Moderní porodnictví jakožto významná odnož medicíny disponuje metodami a nástroji nabízejícími budoucím maminkám pocit bezpečí a podávají jim pomocnou ruku v přípravě na zážitek, který jim změní a převrátí život: na porod. Přesto jim mnoho žen nedůvěřuje. Proč tomu tak je a dá se to změnit?

Zveřejněno: 6. 9. 2023

Známé úsloví praví, že všeho moc škodí. S trochou fantazie se dá aplikovat na většinu záležitostí, které kolem nás probíhají, porodnictví nevyjímaje. Protože podle názorů mnohých porodníků (gynekologů i porodních asistentek) je v dnešní době právě porodnictví oborem, v němž pacientkám nadbytek informací, jež získávají z rozličných zdrojů, v přípravě na porod spíše škodí, než aby jim pomáhal. Bere jim totiž něco, co je pro úspěšný porod zásadní – důvěru v odborníky, kteří jsou tu od toho, aby jim s příchodem potomka na svět pomohli.

Mnohým maminkám se nechce navštěvovat pravidelné kontroly u gynekologa, kde jsou jim prováděna vyšetření a screening vývojových vad miminka, a přitom se jedná o vyšetření, která jsou pro zdraví jich samotných i novorozenců často zásadní. Maminky, které prenatální péči odmítají nebo nějakým způsobem bojkotují, se pak během porodu paradoxně často snaží měřit znalosti s asistentkami a lékaři, kteří mohou podobné chování chápat jako zpochybňování péče, již nabízejí.

Samozřejmě že každá mince má dvě strany. V tomto smyslu si někteří lékaři, kteří jsou skoupí na slovo, sami zadělávají na problémy. I tak se ale mnoho porodníků shodne na faktu, že porodnictví je oproti jiným odnožím medicíny tou, která je snad nejvíce pod drobnohledem společnosti v tom smyslu, že pacientky žijí v domnění, že dané problematice rozumějí lépe a více než ti, kteří o ně mají pečovat. Potom vznikají zbytečně nepříjemné situace, které ubližují oběma stranám.

Tolerance a důvěra především

Přitom by stačilo tak málo: na straně porodníků více vysvětlovat, být otevřenější a tolerantnější, na straně maminek více důvěřovat, být otevřenější a tolerantnější, a především čerpat informace z ověřeného zdroje, kterým by samozřejmě neměl být internet nebo kamarádka či známá. „Při hledání informací během těhotenství dejte přednost ověřeným zdrojům a své dotazy konzultujte nejlépe přímo s odborníky v rámci porodnictví, pediatrie nebo genetického lékařství a podobně,“ radí odborníci z banky pupečníkové krve Cord Blood Center CZ.

Ve většině porodnic nebo gynekologických ordinací vám například sdělí, že je zcela zbytečné vytvářet porodní plán jako prostředek k vyjádření preferencí a komunikace s týmem zdravotní péče, protože nikdo vám nebude bez vašeho svolení činit žádné zásahy, které by mohly ohrozit vás nebo vaše dítě.

Takže ano, rozhodně je pravdou, že ženy by se měly cítit podporované a informované, aby se mohly na porodní zážitek dobře připravit. Stejně tak je ale pravda, že všeho moc škodí a že v některých záležitostech je třeba chovat se pokorně a uznat, co je nad naše chápání a co je lepší přenechat v rukách odborníků, protože není v naší moci se na něco takového připravit – jinými slovy, že ona příprava může tkvět i v jógovém uvědomění, že některé věci je třeba nechat plynout a nebojovat za každou cenu proti tomu, jak se události rozběhly.

Prenatální kurz ano, porodní plán ne

Získat zdravou sebedůvěru může rodičkám pomoci zvládnout celý porodní proces. Dobrou podporou k nabytí víry v sebe sama a své schopnosti se může stát vhodně zvolený prenatální kurz, vedený zkušenou certifikovanou porodní asistentkou. „Hlavním záměrem je získání základního porozumění porodnímu procesu, například rozpoznání vhodného okamžiku pro hospitalizaci, správného dechového rytmu a možných lékařských intervencí, které se během porodu mohou vyskytnout,“ vysvětlují odborníci z banky pupečníkové krve. Uklidnění může přinést také prohlídka porodnice, k níž porodníci v rámci podobných kurzů přistupují a v jejímž rámci seznámí rodičky s prostředím, v němž přivedou na svět potomka, a podají informace, které je k tématu zajímají. Podobné kurzy přinesou hlubší a kvalitní informace o specifických tématech s porodem souvisejících, například o možnostech mírnění bolestí, a mohou se podílet na celkovém zklidnění budoucí maminky, což je pro hladký průběh porodu zásadní. Pomohou mnohem více než brouzdání po internetu a pročítání podobných informací z pochybných a ve většině případů také zavádějících zdrojů.  

Ve většině porodnic nebo gynekologických ordinací vám například sdělí, že je zcela zbytečné vytvářet porodní plán jako prostředek k vyjádření preferencí a komunikace s týmem zdravotní péče, protože nikdo vám nebude bez vašeho svolení činit žádné zásahy, které by mohly ohrozit vás nebo vaše dítě. Nebezpečné může být například odmítnutí podání určitých léčivých nebo tišících prostředků, které mohou v dané chvíli ulevit, nebo dokonce zabránit možným komplikacím.

Je zcela běžné, že na sálech je poskytována možnost rodit do vody, za pomoci porodní asistentky si k porodu zvolit polohu, jež rodičce vyhovuje.

V takových případech se vyplácí věřit lékaři/asistentce a nedržet se sveřepě něčeho, co jsme si někde přečetly, nebo co nám někdo řekl, a proto jsme si to napsaly do plánu. Dobrou prevencí takovýchto záležitostí a situací, které rodičky spíše stresují, než aby jim pomáhaly, se jeví právě absolvování některého ze zmiňovaných prenatálních kurzů, které mohou zahrnovat i prohlídku porodnice.

Buňky z placenty či pupečníku mohou zachraňovat životy

Placenta a pupečníková krev obsahují cenné krvetvorné kmenové buňky, které mohou být v budoucnu využity k léčbě různých závažných rakovinových onemocnění buď samotného dítěte, nebo jeho sourozence. Protože s odběrem se v porodnicích automaticky nepočítá, je dobré vědět, že rodiče jej hradí z vlastních finančních zdrojů a je nutné se k němu přihlásit předem – vyplnit formulář a podepsat souhlas. V Česku odběr umožňuje 70 % nemocnic, dvě soukromé banky umožňují uchovat krev a tkáň pupečníku a jedna z nich nabízí také odběr placenty.

Moderní porodnice nabízejí luxus jako běžný standard

Důsledkem i smutným faktem souvisejícími s nesprávně zvolenými zdroji informací je skutečnost, že mnohé maminky do porodních plánů zahrnují požadavky, které jsou již ve většině moderních českých porodnic běžným standardem.

Jde například o nadstandardní rodinné pokoje, kde může být s rodičkou i otec miminka, nebo o poskytnutí antiadhezivní bariéry pro lepší hojení ran po sekci (i když obojí je za příplatek) či monitoru, sledujícího dech novorozeného děťátka. Co se samotného porodního procesu týče, pak je zcela běžné, že na sálech je poskytována možnost rodit do vody, za pomoci porodní asistentky si k porodu zvolit polohu, jež rodičce vyhovuje. Pro zpříjemnění porodního procesu a úlevu od bolesti nebo k podpoře otevření porodních cest jsou rodičkám k dispozici metody, jako je aromaterapie, poslech oblíbené hudby (kterou si maminka do porodnice sama přinese), bylinkové lázně a napářky nebo nabídka homeopatik.

Ve všech případech jde o trendy, které mají rodičky zbavit stresu, úzkosti a umožnit jim prožít náročné porodní období i dobu těsně po něm, pokud možno ve zdraví, klidu a pohodě. Cílem moderní porodnické péče je plně reflektovat potřeby maminky a miminka, poskytnout jim nejen lékařskou péči, ale také psychologickou podporu a individuální přístup. Dává rodičkám možnost uvolnit se a důvěřovat (i když prověřovat) a nezatěžovat se řešením záležitostí, které vůbec řešit nemusejí. To je luxus, díky němuž se mohou soustředit na klidné zvládnutí porodu a poporodní péče o sebe a o své novorozeňátko.

Související…

Do nemocnic přivedla ženy rodit královna Viktorie. Je čas to změnit
Milada Kadeřábková

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...