fbpx

Kombajny jsou vybaveny zařízením GPS a díky tomu nepokosí důležité luční kvítí

Zveřejněno: 6. 2. 2018

Angličané, kteří objevili začátkem devadesátých let Československo, byli okouzleni cenou piva, krásou českých, slovenských, moravských holek a nádherou místních zanedbaných, pestrobarevných luk. U nich doma totiž zemědělci stačili většinu zplanýrovat nebo ubít pesticidy. Ještě než nositelé české kultury zasadili do tiché Maříže rockový festival, byly místní polní cesty poseté šmolkovými hlavičkami chrp a celým karnevalem dnes už skoro nevídaného polního kvítí. Rakouští zemědělci, kteří si pronajímají pole od lhostejných a vzdálených majitelů půdy, dokázali za dvacet let vystříkat pesticidy hmyz, a tedy i luční květenu.

Angličtí zemědělci teď (po vzoru svých pradědů) uznali blahodárnost barevného „plevele“. Na patnácti místech pokusně uprostřed polí vysázeli pásy lučního kvítí, aby jim pomohlo ochránit úrodu před škůdci. Pesticidy, kterými obzvláště v Anglii zarovnávali agroinženýři každou úrodu, vyhladily většinu užitečného hmyzu, který spolehlivě ničil škůdce požírající úrodu. Teď zoufale hledají metody, které by předešly umrtvování krajiny.

Kombajny s GPS

Dokud byla políčka malá, stačilo, když bylo luční kvítí osázené kolem cest. Veselé květy přitahovaly hmyz a ten likvidoval škůdce a tím pomáhal ochránit a často znásobit úrodu. Ale na rozlehlé moderní lány a la Texas jsou mušky, vosičky a brouci krátcí. Angličtí agrárníci proto začali experimentálně sázet šestimetrové pruhy lučního kvítí napříč dlouhými poli. Kombajny mají GPS, takže mohou sklidit obilí bez toho, že by poškodily louku. Kvítí zabírá pouhá dvě procenta obdělávané půdy a experiment potrvá pět let, než se celkově vyhodnotí.

Další články Anastázie Harris čtěte zde:

Co je melt-up a proč to musíme vědět
LONDON CALLING: Spěte v pracovní době
LONDON CALLING: Proč je v Anglii čaj víc než politika
LONDON CALLING: Když promluví královna

S projektem přišli vědci, kteří se zoufale snaží najít způsoby, jak zvrátit drastický úhyn včel. Budou tedy zároveň sledovat, jestli lákáním hmyzu doprostřed polí naopak jenom nesníží jejich výskyt (tím, že budou blíže zdroji pesticidů, protože agrární velkovýroba se bez chemických postřiků neobejde). Nicméně jak OSN, tak evropské vlády vybízejí zemědělce, aby jejich použití drasticky snížili. Zvykli si používat nadměrné dávky, které nejenom že škodí krajině, ale nevedou ani k vyšší úrodě. K dnešní neblahé situaci přispělo to, že v Anglii rady zemědělcům přicházejí od agronomických skupin úzce navázaných na výrobce pesticidů. Jsou stejně mocní a uřvaní jako v USA zbrojařská lobby. V jejich zájmu je kropit pole bez ustání, přestože jsou roky, kdy úroda nepotřebuje žádnou chemii. Teď je ale situace kritická, drasticky se snižující počty včel a užitečného hmyzu si žádají nekomerční, dávnověká řešení.

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...