fbpx

Zveřejněno: 1. 2. 2018

Můžete vyrazit autem na cestu i přes deštivé počasí, máte totiž stěrače. Sobotu strávíte řezáním dříví cirkulárkou, pak si dáte překapávanou kávu, k večeři grilovanou klobásku. Věděli jste však, že za vynálezem všech těchto věcí stojí ženy? Cirkulárku vymyslela Tabitha Babbittová, filtrovanou kávu Melitta Bentzová a německou oblíbenou pochoutku currywurst Herta Heuwerová.

Není mnoho překvapivého na tom, že spousta vynálezů, které mají na svém kontě ženy, souvisela s péčí o domácnost. Světlo světa tak spatřily jednorázové pleny, věšák na klobouky nebo lednice, které přirozeně reflektovaly roli, kterou tehdy žena ve společnosti měla.

Jiné vynálezy však směle zasahovaly do oborů, ve kterých působili převážně muži – lodní průmysl, strojírenství, letectví, stavebnictví. Některé vznikly náhodou, jiné vyžadovaly léta oddaného studia a testování. Přesto o životech těchto průkopnic inovátorek se toho ve srovnání se svými mužskými protějšky ví velmi málo. O některých neexistují informace téměř žádné.

První patent, který kdy byl udělen ženě, pochází z roku 1637. Píše o tom ve své knize Vynalézavé ženy (Ingenious Women) britská autorka Deborah Jaffeová. Publikace z roku 2003 mapuje vynálezy a inovace, jejímiž autorkami byly ženy. Do roku 1914 bylo ženám uděleno přes 500 patentů. 

Důmysl žen

Za některými zlepšováky se skrývá každodenní život a náhoda. Německou ženu v domácnosti Melittu Bentzovou nebavilo pít kalnou hořkou kávu, která zanechávala v ústech sedlinu.  Vyzkoušela několik variant a až jedna jí poskytla takový požitek z kávy, který jí vyhovoval. Do mosazného hrnečku s otvory vložila savý papír ze školního sešitu svého syna a jednorázový kávový filtr byl na světě. Piják nejen že nepropustil kávová zrna, ale i zmírnil nahořklou chuť. Se svým manželem Hugem založila firmu M. Bentz, která začala filtry na kávu prodávat. Na trhu v Lipsku jich v roce 1909 prodala 1200, do roku 1929 přes 100 tisíc výrobků. Firma M. Bentz existuje dodneška. 

Zatímco Britové mají jako národní jídlo fish and chips, Němci mají currywurst. Podávat grilovanou klobásu s kečupem, Worcesterem a kořením kari napadlo majitelku kiosku v Západním Berlíně Hertu Heuwerovou v roce 1949 ve snaze poskytnout Berlíňanům něco zajímavějšího, v poválečném městě toho k mání mnoho nebylo. Němci si currywurst okamžitě zamilovali a milují ho dodnes tak, že mu v roce 2009 otevřeli vlastní muzeum Berlin Currywurst Museum. 

Pila na vodní pohon

Kvílící zvuk cirkulárky máme v našich krajích jednoznačně spojený s víkendy na venkově. Tento nástroj oblíbený u chatařů, chalupářů a obyvatel venkova má na svědomí skromná žena Tabitha Babbittová (1779–1853). Byla členkou americké náboženské sekty shakerů, což byli potomci francouzských přistěhovalců. Často sledovala lopotnou práci svých spoluvěrců při řezání dříví a přemýšlela, jak jim práci usnadnit. Časem přišla s nápadem na kotoučovou pilu na vodní pohon. Kvůli příslušenství k náboženské sektě však o patent nesměla coby žena požádat, a tak si ho přisvojili dva otrlci, kteří neváhali přihlásit ho na patentním úřadě na sebe poté, co se o něm dočetli v občasníku samotných shakerů. 

Stěrače stírají!

Další ženou, která se zapsala do historie světově proslulých vynálezů, je Mary Andersenová. Jednoho dne v roce 1903 si vyjela ze sluncem prohřáté Alabamy do mrazivého New Yorku, kde se svezla tramvají. Venku pršelo a sněžilo zároveň a ona si všimla, že řidič vozu jel s otevřeným předním oknem, protože nemohl kvůli dešti se sněhem udržet čelní sklo průhledné. Po návratu domů si Mary Andersenová najala konstruktéra, který podle jejího návrhu sestrojil zařízení na čištění předního skla.

jaffe

V roce 1903 získala patent a o dva roky později se ho pokusila prodat jedné kanadské firmě. Podle vyjádření firmy patent neměl šanci na úspěch. Když v roce 1920 její patent vypršel, začalo na silnicích přibývat aut a stěračů, které vycházely z její konstrukce. Dnes není vozu bez stěračů.

„Vynálezce musí mít určitou schopnost myslet, tvořit a řešit problémy a podle mého jsou k tomuto ženy velice dobře uzpůsobeny,“ říká Deborah Jafféová, autorka knihy příběhů, jak si ženy musely pomáhat vlastním důvtipem, Vynalézavé ženy. Od 1. do 11. února 2018 se o nich můžete dozvědět na facebookové stránce Inovace pro ženy

 

foto: Archiv

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...