fbpx

Zveřejněno: 28. 6. 2017

Každý rok v oceánech skončí zhruba 13 milionů tun plastů. V současné době se v nich nachází více než 5 bilionů kusů a více než 90 procent z nich je velikostí menší než palec. Tyto drobné kusy, kterým se říká mikroplasty, jsou pro oceány hrozbou hraničící až s katastrofou. Plastové částečky se dostávají do trávicího systému planktonu a jiných malých mořských živočichů, ze kterých se přes potravní řetězec rychle dostávají do větších ryb, ptáků a dalších živočišných druhů. Vysoké množství mikroplastů bylo zjištěno v rybách a škeblích. A nedávný výzkum prokázal jejich přítomnost v mořské soli!

Testy, které se zaměřily na 16 výrobců z 8 zemí, ukázaly, že mikroplasty obsahuje 15 z nich. Výzkumný tým v nich našel určité množství plastových polymerů z polypropylenu a polyethylenu. Výzkum též ukázal, že testovaná sůl obsahovala asi 1 200 plastických částic na libru váhy soli (0,45 kg). Většina z těchto částic byla detekována jako fragmenty starých plastových výrobků, vláken a barev.

Dopady na lidské zdraví

Obecně platí, že mořská sůl je považována za zdravější alternativu k běžné stolní soli. Bylo zjištěno, že posiluje imunitní systém, zlepšuje zdraví srdce a snižuje příznaky astmatu. Mnoho lidí se domnívá, že použití mořské soli je pro jejich tělo lepší než použití jiné, rafinované odrůdy soli. Přítomnost plastů v mořské soli však může tuto teorii rozdrtit. Mikroplasty jsou hrozbou pro organismy, protože jejich malá velikost usnadňuje absorbování organických škodlivin, kterých se pak jejich konzumenti nedokážou zbavit. Vědci odhadují, že většina lidí každoročně zkonzumuje méně než 40 částic plastu v mořské soli. Americká Food and Drug Administration (FDA) plastové polymery na bázi polypropylenu a polyethylenu tak klasifikuje jako bezpečné pro lidskou spotřebu. Hůře už na tom jsou milovníci měkkýšů, kteří podle dostupných údajů ročně mohou zkonzumovat až 11 tisíc plastových částic!

shutterstock 443862571

Mikroplasty jsou hrozbou pro organismy, protože jejich malá velikost usnadňuje absorbování organických škodlivin.

Celkové škody na životním prostředí

Mikroplasty v mořské soli nejen přímo ohrožují vaše tělo, jsou také velkým rizikem pro planetu. Plast je jedním z nejodolnějších produktů na světě a stále je ve velkém množství používán i na výrobky s krátkou dobou použitelnosti, jako jsou sáčky, tašky a levné dětské hračky. Mikroplasty tak znečišťují přírodní prostory od oceánu až po led v Antarktidě. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...