fbpx

Velký holky je seriál fejetonů Věry Kudynové o tom, co život dává a bere dámám s bohatou pamětí

Zveřejněno: 6. 3. 2018

My, velký holky, jsme tančily na maturitním plese svých dcer či synů, když nám bylo kolem čtyřiceti. Víme, že příroda testuje, co je dobré, my jsme zažily tisíciletími osvědčený pokus mít dítě zamlada. A teď máme vnoučátka. Nejkrásnější a nejchytřejší, kam se na ně hrabou jejich  rodiče, jejichž roztomilost si pamatujme jen z fotek, protože v průběhu dospívání jsme na ni tak nějak zapomněli.

Každá z nás si maluje, jak to bude teď s vnoučaty úžasné - víkendy na chatě, dědeček staví bazén a prolézačky. Totéž nadšení vidíme u druhé babičky a dědečka. Inu, však se nějak porovnáme, vnoučky si budeme půjčovat rovným dílem... To si říkáme my, staromladí, v lehkých padesáti plus a nadšeně tlačíme kočárky.

Naše vlastní dítka se však náhle nesnesou! Nemohou spolu žít! Po jejich tahanicích, díky kterým nespíme a krmíme se práškama, dojde na střídavou péči. Naši sobci myslí jen na sebe, děti prý podle pediatrů vydrží vše. Co ale my, prarodiče? Jsme jako vosk či co? Nervuje nás, jak se dohadují naši dědicové a kříží nám plány: slíbí, že o víkendu přijedou, a ono nic.

Střídačka na vratech

Můj syn si vybral nejen skvělou ženu, ale zároveň i její rodiče. Oni to vnímají stejně. Byla jsem ráda, když mě Martina, matka snachy, pozvala na skleničku. „To, co si dělají naše děti, je jejich věc,“ řekla  rázně. „Co dělají svým dětem, je ale hnusné, a to, co nám, vlastně taky! Musíme si poradit samy! Dětství vnoučat je krátké a my se nenecháme  šidit!“

Martina s manželem mají velký statek, vrata ozdobili nápisem „Střídačka“. O víkendu jsme tam společně. Můj syn i její  dcera nám vozí  vnoučátka. Protože vyvdali a  vyženili nové děti, tak ty k nám jezdí taky, a občas  jejich prarodiče, se kterými jsme jedna rodina. My se zkrátka dohodneme.

Nehádáme se, kdy která z nás budeme hlídat, protože hlídáme obě. Nejstarší Honzík si říká Havraní pírko a libuje si, že u nás frčí pravěk. Má tu svojí tlupu! Naši mladí se drží osvědčeného půjčit a vrátit nejenom u svých milenců a milenek, ale i u dětí. My se nabažíme, potěšíme a vrátíme. Střídačku si nemůžeme vynachválit.

V týdnu makáme a udržujeme se v kondici. A těšíme se, jak to roztočíme na plese našich vnoučat.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...