fbpx

Je těžké představit si, jaké ekologické a globální nedostatky planetu trápí, když je nezažijete na vlastní kůži. Celou problematiku však lépe pochytíte při svých cestách do zahraničí, které vám nejen v tomto směru mohou přinést důležitou osvětu. Jak tedy objevovat a netrápit tím (tolik) naši planetu?

Zveřejněno: 18. 9. 2022

Během návštěvy různých zemí se můžete setkat s celou řadou globálních a ekologických problémů: požáry sužující země, plastový odpad na dnech oceánů a moří, nemoci, negramotnost, zvířata na pokraji vyhynutí, chudoba či upírání lidských práv. 

I tohle je ale dobré vnímat. „Cestování vám pomůže pochopit problémy světa i místních,” říká Martin Šimek, cestovatel a majitel CK Radynacestu.cz a dodává: „Není tajemstvím, že ani samotné cestování není pro naši planetu příliš zdravé, co se týče ekologie. Existují však způsoby, jak ekologickou stopu snížit."

My všichni můžeme pomoci chránit životní prostředí a přitom se dozvědět o strastech jednotlivých částí planety z první ruky. Vydat se na cestu a přitom svědomitě vnímat svět okolo a nezatěžovat životní prostředí. Jak? Tyhle čtyři kroky zvládne udělat každý.

1. Vyhněte se jednorázovým hygienickým potřebám i nádobí

Při balení zkuste popřemýšlet nad tím, co by se vám na vaší cestě mohlo hodit. Místo klasické PET lahve zabalte lehkou plastovou lahev na opakované použití, která vám déle vydrží a navíc i lépe vypadá. Můžete sehnat třeba takovou, která je vyrobena z recyklovaných materiálů. Pokud jste milovníky kávy, zkuste jen namátkou spočítat, kolik plastových kelímků by na ni padlo? Vezměte si s sebou vlastní cestovní hrnek a uvidíte, jakou radost vám jeho naplnění pokaždé udělá.

To samé platí i u hygienických potřeb. Nejen mezi cestovatelkami se v posledních letech rozšířil tzv. menstruční kalíšek, který je výbornou náhradou za jednorázové vložky a tampóny. Pokud nepatříte mezi jeho fanynky, nevadí, ale myslete alespoň na to, že v některých zemích je zvykem používat tampóny s aplikátorem (který po použití také vyhodíte), čímž zatížíte Zemi ještě víc. Proto když už, zabalte si ŕaději ty „naše”.

m shutterstock 2142505069

V kavárně zkuste poprosit baristy, aby vám kávu připravili do vašeho kelímku. (zdroj: Shutterstock)


Dalším krokem k ochraně životního prostředí je použití vlastních lahviček na šampón či sprchový gel. Nebudete si muset kupovat velký šampón v cílové destinaci, který byste tam pak stejně nejspíše nechali. Stačí si doma nachystat do malé lahvičky svou oblíbenou značku a vyrazit!

2. Veřejná doprava vás vyjde levněji a nezatíží tolik planetu

Místo toho, abyste nasedli po příjezdu rovnou na taxík, zkuste to tentokrát autobusem nebo vlakem. A jakmile odložíte na hotelu zavazadla a budete o něco lehčí a flexibilnější, nezapomeňte, že se po městě můžete v mnohých evropských destinacích pohybovat třeba na kole.

m shutterstock 1486535117

Do Amsterdamu? Co takhle to zkusit ve městě na kole? (zdroj: Shutterstock)


„Mezi nejznámější destinace, které jsou pro městské cyklisty ideální, patří třeba Kodaň nebo Amsterdam, stejně tak ale stále více cestovatelů naskakuje na kolo i v Londýně nebo Paříži,” potvrzuje majitel cestovní kanceláře Radynacestu.cz Martin Šimek. Kola si můžete půjčit nejen v půjčovnách, ale dnes už i běžně na chodníku prostřednictvím mobilní aplikace.

3. Navštěvujte lokální podniky

Když se vypravíte do zahraničí, určitě rádi vyzkoušíte místní gastronomii. Sociální sítě nám často předkládají obrázky vymazlených a načančaných restaurací a kaváren, které jsou zajímavé hlavně pro turisty. Autentičtější zážitek však získáte v případě, že půjdeme tam, kam chodí i místní. Nechte si od nich klidně poradit.

m shutterstock 718873909

Vyzkoušejte v zahraničí kurzy vaření a odhalte tajemství lahodných specialit! (zdroj: Shutterstock)


Navštivte malou lokální kavárničku nebo se zajděte naobědvat v místní hospůdce, která nakupuje jídlo od lokálních dodavatelů. A jako suvenýr z cest můžete přivézt nějakou trvanlivou dobrotu od místních babiček na tržišti. Uděláte jim radost a podpoříte zdejší ekonomiku.

Zajímají vás i vaření? Vyzkoušejte si ho na kurzu s rodilými průvodci přímo ve Vietnamu!

4. Vyzkoušejte ekoturistiku

Nejlepším způsobem, jak poznat problematiku ekologie a místních v jednotlivých zemích, je jednoduše místo osobně navštívit. Vydejte se třeba do Afriky a setkejte se zdějším kmenem Himba nebo navštivte Kostariku a poznejte příběh kávového zrna i místní fauny.

m shutterstock 2120829854

Víte, jak se zpracovává káva, která k vám míří desítky tisíc kilometrů? (zdroj: Shutterstock)


Podíváte se do různých záchranných stanic živočichů, kterých si místní velmi váží, ale i tak se jim stávají nehody při setkání s člověkem - od popálení o dráty vysokého napětí, až po ty klasické dopravní. Třeba vás setkání s lenochody, pestrobarevnými ptáky, nebo opicemi nakopne k jejich podpoře!

Související…

Virtuální realita prý turismu neublíží. Pomůže těm, kteří cestovat nemůžou
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Radynacestu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...