fbpx

Černá kočka a zlatý retrívr: Nová randící teorie slibuje recept na úspěšný vztah 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová randící teorie je prý zárukou dlouhotrvajícího šťastného vztahu. Odborníci v ní ale vidí výrazné potenciální problémy – a radí, jak je zvládnout.

Zveřejněno: 2. 5. 2024

Samozvaná „mindset koučka“ Anna Kristina nasbírala miliony zhlédnutí na svých videích na TikTtoku, ve kterých vysvětluje takzvanou teorii černé kočky a zlatého retrívra. Jejím základem je tvrzení, že „ženy nikdy nejsou ve vztazích a manželstvích šťastné, pokud svého muže pronásledují“, takže aby románek vydržel, musí mít muž a žena velmi odlišné vlastnosti. Teorie popisuje vztah mezi partnerem „zlatým retrívrem“, který je bezstarostný, extrovertní a miluje svou přítelkyni, a „černou kočkou“, která se zdá být lhostejná, málo vnímavá a introvertní. Uživatelé TikToku tvrdí, že právě o tuto dynamiku by páry měly usilovat, pokud chtějí úspěšný vztah.

Anna Kristina sice není autorkou této teorie, stojí ale za nedávným nárůstem její popularity. „Je to žena, která si musí udržet tajemství, nezávislost, slouží především sobě, protože černá kočka přichází a odchází, jak se jí zachce. To se líbí zlatému retrívrovi, protože má pocit, že ji nikdy nemá v hrsti,“ popisuje. Tvrdí zároveň, že obrácená dynamika nikdy nefunguje. S tím souhlasí v jednom videu také uživatelka Olga Safari. Mluví o tom, že kdykoli byla „zlatým retrívrem“, její vztahy nefungovaly – fungovaly pouze tehdy, když byla „černou kočkou“.

Virální teorii si osvojují i fanoušci mnohých celebrit. Podle portálu Mamamia vidí příklad této dynamiky hned u několika hvězdných párů, jako je Kylie Jenner a Timothée Chalamet, Brooklyn Beckham a Nicola Peltz Beckham nebo Rihanna a A$AP Rocky.

Nebezpečné stereotypy

Sexuoložka Chantelle Ottenová v rozhovoru pro server News.com.au upozorňuje, že ačkoliv používání podobných přirovnání může být zábavným způsobem, jak mluvit o vztazích, je důležité udělat krok zpátky a zamyslet se nad nimi hlouběji. „Celý tento koncept příliš zjednodušuje složitou směs osobností a dynamiky, která tvoří skutečné vztahy,“ zdůrazňuje.

Je to žena, která si musí udržet tajemství, nezávislost, slouží především sobě, protože černá kočka přichází a odchází, jak se jí zachce. To se líbí zlatému retrívrovi, protože má pocit, že ji nikdy nemá v hrsti.

Podle socioložky a sexuoložky Sarah Melanconové tato typologie odráží negativní stereotypy o mužích a ženách ve vztazích, které jsou pouze opačné od kulturních norem. „Stereotypně očekáváme, že žena bude více zaměřena na vztah a bude chtít partnera potěšit, zatímco od muže očekáváme, že bude více odtažitý a méně připravený se vázat nebo navazovat vztahy. Ať tak či onak, když je ve vztahu nerovnováha zájmu a úsilí, nebude příliš uspokojivý,“ upozorňuje v rozhovoru pro portál Lifehacker.

Dokonalý protějšek, nebo skrytý problém?

Jistě, protiklady se mohou přitahovat, ale riziko spojené s typologií zlatý retrívr/černá kočka podle Melanconové spočívá v tom, že jeden z partnerů vynakládá více úsilí, zatímco druhý to možná ani neocení. Takové momenty se mohou občas objevit v každém vztahu. Nicméně obecně platí, že postupem času budou za takových podmínek partneři čím dál méně spokojení. „V ideálním případě chceme, aby mezi oběma partnery proudila přiměřená rovnováha lásky a podpory,“ vysvětluje Melanconová.

Socioložka také poukazuje na to, že přítel „zlatý retrívr“ může být ve skutečnosti někdo, kdo na druhém příliš lpí, má potřebu mu za každou cenu vyhovět nebo má úzkostný styl připoutání. Chování přítelkyně „černé kočky“ zase může naznačovat nedostatek zájmu, odtažitost nebo vyhýbavý styl připoutání.

Červené vlajky „zlatého retrívra“

Přítel „zlatý retrívr“ není jen přátelský a štědrý. Někdy to, co vypadá jako přitažlivá vlastnost, ve skutečnosti skrývá hlubší problém, který by pro váš vztah v budoucnu mohl znamenat problémy.

Když je ve vztahu nerovnováha zájmu a úsilí, nebude příliš uspokojivý.

  • Identifikuje se jako „dobrý partner“: Vždy iniciuje každou textovou zprávu, schůzku, vždy se omlouvá, překvapuje vás dárky a zdánlivě pro vás dělá všechno „správně“. V čem je tedy problém? „Přílišná touha po tom být vnímán jako dobrý partner mění vztah ve zdroj uznání,“ upozorňuje Melanconová.
  • Je závislý na vztahu/partnerovi: Každý den vám píše zprávy a každý den vás chce vidět. V čem je potíž? „Zdravý vztah umožňuje každému z partnerů vyjádřit se a realizovat své zájmy s přiměřeným osobním prostorem,“ poznamenává Melanconová pro Lifehacker s tím, že situace, kdy se bortí prostor mezi „ty“ a „já“, vede k pocitům tlaku, utlačování nebo dušení.
  • Je vysoce extrovertní: I když to samo o sobě není varovným signálem, Melanconová říká, že pokud je v tomto ohledu mezi partnery zásadní rozdíl – on žije večírky a miluje, když má kolem sebe lidi, zatímco ona raději tráví čas sama doma s knihou – vztah nemusí být udržitelný.

Červené vlajky „černé kočky“

Přítelkyně „černá kočka“ může na první pohled působit skromně a jako někdo, koho stojí za to dobývat, její vlastnosti ale ve skutečnosti nemusí být vhodné pro zdravý vztah.

Související…

Randění s pavoukem: Když skončíte jako kořist zamotaná do sítě lží
Dora Hanzelová

  • Působí nezaujatě: Trvá jí i několik dní, než odpoví na textovou zprávu, nevkládá se do vašeho života a obecně se zdá, že o vás až tak moc nestojí. „I když nemusíme být partnerovi doslova roztleskávačkou, všichni potřebujeme vědět, že jsme milováni a že je o nás postaráno. ‚Černá kočka‘ může neúmyslně dávat najevo nedostatek zájmu nebo lásky,“ nastiňuje Melanconová. A pokud se vám nedostává pozornosti a náklonnosti, kterou si zasloužíte, nebudete se cítit dobře.
  • Bojuje s komunikací: Neprobere s vámi věci, které ji trápí, nikdy vám neřekne, jak se cítí, a neiniciuje srdečné rozhovory. Proč je to problém? „Nikdo neumí číst myšlenky, takže když se jeden z partnerů často uzavírá do sebe, může to vztah značně zatížit,“ vysvětluje Melanconová.
  • Je silně introvertní/antisociální: I když to opět nemusí nutně znamenat červenou vlajku, Melanconová upozorňuje, že pokud je v páru jeden velmi společensky angažovaný a druhý tráví raději čas sám, může to být problém.

Ochota společně růst

Zatímco přítel „zlatý retrívr“ se v tomto vztahu může cítit nedoceněný, nemilovaný, nebo dokonce využívaný, přítelkyně „černá kočka“ se zase může cítit přetížená nebo přidušená, říká Melanconová. „Oba partneři mohou mít problém naladit se na potřeby toho druhého a naučit se sdílet lásku způsobem, který tomu druhému nejvíce vyhovuje. Takové problémy mohou časem zhoršit pocit blízkosti a intimity,“ varuje.

Vztah mezi „zlatým retrívrem“ a „černou kočkou“ podle ní nicméně může fungovat – pokud jsou oba partneři ochotni se přizpůsobit a společně růst. „Ve vztahu záleží především na tom, jak se oba partneři cítí – zda jsou naplňovány jejich potřeby, zda se cítí bezpečně při komunikaci a stanovování hranic a jak moc se vzájemně respektují,“ připomíná Melanconová. „Všichni máme ve vztazích nedostatky, ale pokud jsou partneři ochotni růst, mohou se i nezdravé vztahy časem proměnit,“ dodává.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...