fbpx

Chcete v práci zvednout plat nebo jít do sporu se sousedem? Přesvědčivost vám přijde vhod 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud chcete být v běžných situacích přesvědčivější, inspirujte se triky emočně inteligentních lidí. Ti v těchto technikách přirozeně vynikají

Zveřejněno: 22. 1. 2024

Matt Abrahams, lektor organizačního chování na Stanfordově univerzitě a autor knihy Think faster, talk smarter, zastává názor, že lidé s vysokou emoční inteligencí (EQ) jsou obecně lepší v přesvědčování druhých. Pro magazín CNBC popsal, co tito lidé dělají jinak. Konkrétně se jedná o dvě hlavní věci.

1. Odstraňují omezení

Když se někdo rozhoduje, zda provést změnu, nebo ne, pravděpodobně vyhodnocuje dva faktory: podporující síly a také omezení.

Podporující síly jsou všechny důvody, proč by člověk měl něco udělat. Omezení naopak představují překážky na cestě. „Mohu vám vyjmenovat všechny důvody, proč byste něco měli udělat, ale překážky vás mohou odradit,“ vysvětluje Abrahams. „Člověk s vysokým EQ se pravděpodobně na tyto překážky dokáže zaměřit…“

Řekněme, že si všimnete, že váš přítel bojuje s úzkostí, a chcete ho přesvědčit, aby zkusil meditovat. Místo toho, abyste mu vyprávěli o tom, co mu meditace přinese, můžete mu nabídnout, že si několikrát zameditujete s ním.

2. Vědí, co je pro druhého člověka důležité

„Lidé s vysokým EQ se snaží spojit věci, které už děláte, s tím, co chtějí, abyste dělali,“ říká Abrahams. Je to pro ně přirozené, protože se umí dobře ptát a pamatují si detaily ze života ostatních lidí.

Řekněme, že připravujete prezentaci a potřebujete někoho, kdo vám pomůže s vizuální stránkou. Člověk s vysokým EQ si vzpomene na kolegu, který mu nedávno řekl, že hledá další příležitosti v grafickém designu, a požádá ho o pomoc.

„Lidé s vysokým EQ chápou, co je pro druhé lidi důležité,“ dodává Abrahams. „Jsou citliví a pamatují si, co ostatní dělají.“

Související…

Chcete působit přesvědčivě a sebejistě? Toto jsou 3 nejlepší způsoby, jak toho dosáhnout
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...