fbpx

Lajkujte, jak moje holka brečí! Pozor na novou formu psychického týrání 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sdílení střípků z vašeho společného života na sociálních sítích může být neškodné. Pokud se to ale děje na úkor partnera, legrační to není. Při cloutlightingu je jeden z partnerů cíleně zobrazován ve stavu rozrušení nebo smutku

Zveřejněno: 11. 12. 2023

Jedna oblast se za poslední roky opravdu posunula. Jde o náš náhled na duševní zdraví, terapie a zájem budovat kolem sebe zdravé a stabilní vztahy. Stalo se to i díky virálním platformám sociálních médií, které mnoho svých uživatelů kromě negativních trendů také pomáhají vzdělávat se v oblasti komunikace a vztahů.

Jedním z příkladů je gaslighting, forma psychického týrání. Tento termín si v uplynulých letech zasloužil obrovskou publicitu a zároveň osvětu ohledně manipulativních technik chování. Agresor se v tomto případě snaží ve své oběti zpochybnit její schopnost rozpoznávat realitu a pravdu od lži.

Zatímco na gaslighting už má spousta z nás vybudovaný radar v hlavě, vznikají jeho další hybridy. O jednom z těch nových píše magazín Bodyandsoul.

Tvé utrpení, mé lajky

Cloutlighting vznikl ze slov „clout“ (moc, vliv) a „gaslighting“ a označuje využívání partnera a jeho reakcí k získání zájmu na sociálních sítích. „Zahrnuje také překrucování faktů a následné vyvolávání pochybností, stejně jako gasligting,“ vysvětluje Tina Wilsonová, odbornice na vztahy a zakladatelka společnosti Wingman. Poprvé tento termín použila Jessica Lindsay pro magazín Metro.

Pokud je jeden z partnerů neustále terčem žertů a nepřipadá mu to vtipné, potom by se měl zamyslet nad tím, zda se nestal terčem emocionálního a psychického zneužívání.

Sdílené fotky a videa ze společného života partnerů jsou běžné a většinou neškodné. Při cloutlightingu je ale jeden z partnerů zobrazován ve stavu rozrušení nebo smutku, který u něj vyvolal jeho protějšek záměrně.

Diskuse o cloutlightingu odstartovalo video, na kterém muž sní večeři své přítelkyně, zatímco jde pryč z místnosti. Po návratu se partnerka rozpláče, protože se na své jídlo těšila. Jejímu muži, který celou situaci natáčel, to nicméně přišlo nesmírně vtipné. Rozporuplné video nasbíralo statisíce lajků, ale také spoustu negativních komentářů, ve kterých lidé empaticky soucítili s podvedenou přítelkyní.

Veřejné prohlášení

Vtípky a pranky jsou jen jednou z forem cloutlightingu. Další, se kterou se na sociálních sítích setkáváme téměř denně, je taktika „veřejného prohlášení“. Jak to funguje?

Ema svůj soukromý problém překroutila na situaci, ve které jí bylo ublíženo, místo toho, aby řešila svou vlastní nespolehlivost, kterou svou kamarádku zranila jako první.

Představte si, že populární influencerku Emu v jejím soukromém životě kamarádka Hana kritizuje za to, že opakovaně ruší plány na poslední chvíli. Místo toho, aby s ní Ema problém řešila napřímo, zveřejní na svém profilu na instagramu video, ve kterém Hanu obviní, že je falešná a snaží se svést na její slávě.

Ema svůj soukromý problém překroutila na situaci, ve které jí bylo ublíženo, místo toho, aby řešila svou vlastní nespolehlivost, kterou svou kamarádku zranila jako první.

Obě formy cloutlightingu jsou samozřejmě škodlivé a zraňující. Ale zatímco tyto dva příklady se týkají vysoce sledovaných influencerů, cloutlighting vesele bují i v běžných uživatelských účtech – ať už jsou to zraňující komentáře, fotky nebo jakákoliv jiná forma vynášení soukromí, ze které partner nebo kamarádka před ostatními vypadá hloupě, namyšleně nebo třeba jako „hysterka“.

Jak ho rozpoznat a bránit se

Cloutlighting vypadá podobně jako gaslighting, liší se jen způsobem projevu. Zatímco gaslighting se většinou odehrává v soukromí, stranou od okolí, cílem cloutlightingu je naopak publicita. K jejímu dosažení využije partner všechno, bez ohledu na city a trauma, které druhé straně způsobí.

Zbystřete, když narazíte na klíčové příznaky gaslightingu, mezi které patří lhaní, diskreditace nebo záměrné zmatení. Měli byste si také dávat pozor na nedostatek empatie a tendenci odmítat nebo bagatelizovat to, jak se cítíte v důsledku jednání daného člověka.

„Dalším znakem je, že se směje vám, a ne spolu s vámi,“ dodává psychoterapeutka Jade Thomasová. Zamyslete se nad tím, zda byste se vůči svému partnerovi nebo kamarádovi byli schopní zachovat takto vy. Byla by to sranda, nebo byste si něco takového vůbec nedovolili?

„Pokud je jeden z partnerů neustále terčem žertů a nepřipadá mu to vtipné, potom by se měl zamyslet nad tím, zda se nestal terčem emocionálního a psychického zneužívání,“ dodává Thomasová na závěr.

Jak utnout gaslighting? Návod na zneškodnění manipulátora najdete zde.

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...