fbpx

Nenaslouchá vám? Chyba je i ve vás. Vymažte z partnerské komunikace negaci i slovní fontánu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mluvíte a reakce nepřichází, protože se váš partner zase toulal myšlenkami jinde. Dobrá zpráva je, že tohle opravdu nemusí být váš nový komunikační standard. Stačí vynechat šest způsobů mluvy, které ve vztahu škodí. Které to jsou?

Zveřejněno: 26. 11. 2023

Jak se z vašeho pozorného partnera stal naprostý ignorant? Dobrá otázka. Nezapomeňte se ale před obviňováním druhého zamyslet i nad tím, jak dobře nasloucháte svému partnerovi vy. Chybná komunikace je totiž velmi často obousměrná.

„Tento typ problému se obvykle týká obou jedinců. Člověk může začít obviňovat a útočit kvůli dlouhodobému pocitu, že není vyslyšen,“ říká pro magazín Verywellmind.com Avigail Levová, zakladatelka a ředitelka centra CBT Bay Area. A kdo není vyslyšen, nemá zpravidla velkou motivaci naslouchat tomu druhému.

Jak z toho ven? Pokud máte pocit, že vás partner neposlouchá, řekněte mu to. Nikdo z nás nemá v ruce křišťálovou kouli a on možná vůbec netuší, že se cítíte ignorováni. Zároveň si sáhněte do svědomí, zda náhodou nemáte v arzenálu jeden z následujících komunikačních zabijáků.

1. Slovní fontána

Při použití této zbraně může váš partner pouze mlčet a trpět pod přívalem slov. Pokud mu nedáte možnost ani se nadechnout, natož říct svůj vlastní pohled na svět, rychle ho to omrzí. Ve zdravé komunikaci je prostor pro oba. Pokud váš partner není upovídaný, naučte se někdy i společně mlčet.

2. Pichlavé komentáře

„No, to ses teda zase předvedla,“ nebo „doufám, že sis nevzal tu příšernou košili“. Možná to myslíte jako legraci, ale někdy to může zranit. Ve snaze vyhnout se dalším urážlivým komentářům se pro příště partner při další komunikaci uzavře, anebo zavede techniku „jedním uchem sem, druhým tam“.

Upřímnost je občas děsivá, ale pro zdravou partnerskou komunikaci je nezbytná. Říkejte, co si myslíte. Ptejte se na to, co chcete. Dejte prostor i myšlenkám, touhám a emocím svého partnera, aniž byste ho za upřímnost potrestali.

3. Manipulace

Bývá váš partner někdy překvapen, že po zdánlivě nevinné konverzaci je z něj nejhorší člověk na planetě? Váš partner si tak do budoucna může domyslet, že ve vašich sděleních je vzorec manipulace, a preventivně vás vyřadí ze své pozornosti.

Upřímnost je občas děsivá, ale pro zdravou partnerskou komunikaci je nezbytná. Říkejte, co si myslíte. Ptejte se na to, co chcete. Dejte prostor i myšlenkám, touhám a emocím svého partnera, aniž byste ho za upřímnost potrestali.

4. Poučování

Pokud vám dává někdy partner přednášky o správném vaření rýže, tak sami víte, jak to dovede být otravné. Vztah není škola ani policejní stanice. My vám věříme, že víte všechno nejlíp – ale zkuste dát šanci zazářit i vašemu partnerovi.

5. Zobecňování

Vždycky házíš špinavé prádlo na zem“, „nikdy nepřijdeš včas“, „neustále pracuješ i doma“. Na tato slova pozor. Opravdu se váš partner nikdy v životě netrefil ponožkou do koše na prádlo? Nebo po něm musíte uklízet jednou týdně? Samozřejmě, i to je regulérní problém, ale už to zní jinak. Pokud ve svých výrocích používáte příliš mnoho negativních zobecnění, váš partner se cítí napadán a předpokládá, že jediné, co vidíte, jsou jeho chyby.

6. Negativita

Občas si postěžovat patří k věci, ale určitě jste si všimli, že někteří lidé zkrátka malují svět na černo. Venku je vždycky moc teplo nebo zima, v obchodech je drahá zelenina, na hotelu u pláže byla porouchaná lednička, kam ten svět spěje…

Neustálé soustředění se na negativní věci ostatní lidi brzy otráví. Nikdo nechce mít špatnou náladu jen tak pro nic za nic, v takových okamžicích raději „vypínáme“.

Problémy na straně partnera

Někdy vás může partner ignorovat i z důvodů, které se vás přímo netýkají. Přesto je dobré o nich vědět a případně je spolu řešit jako samostatnou kapitolu:

  • Bojí se intimity nebo se špatně orientuje v citlivých tématech
  • Chce vás ušetřit kritiky
  • Je psychicky nebo fyzicky unavený
  • Spoléhá na to, že ignorováním problém „vyhnije“
  • Cítí se zastrašený nebo příliš slabý na to, aby řekl svůj opačný názor
  • Nemá zájem o nevyžádané rady

Ve všech případech platí pravidlo: nezametat tyto problémy pod koberec a navzájem se povzbuzovat k upřímné konverzaci, i když s názorem toho druhého nesouhlasíme. Možná budete překvapení, do jaké míry vaše partnerské rozhovory ožijí a co všechno jste o tom druhém dosud nevěděli.

Související…

Sarkasmus, zesměšňování nebo pasivní agrese: Toxická komunikace ve vztahu a jak ji rozpoznat
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Verywellmind.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...