fbpx

Sarkasmus, zesměšňování nebo pasivní agrese: Toxická komunikace ve vztahu a jak ji rozpoznat 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Upřímná komunikace je základním kamenem každého zdravého vztahu

Zveřejněno: 24. 6. 2023

Od způsobu, kterým se spolu partneři dorozumívají a řeší svoje pocity i případné neshody, se následně odvíjí důvěra mezi nimi a ovlivňuje celé jejich soužití. Pokud je komunikace toxická, vztah bude nevyhnutelně upadat a dříve nebo později dospěje ke svému konci.

Za toxickou komunikaci lze považovat prakticky každou komunikaci, která není upřímná a přímočará. Způsobů takové komunikace je celá řada a rozpoznat ty nejčastější z nich není nic složitého. Následující výčet vám možná pomůže uvědomit si, že se váš partner nebo třeba dokonce i vy sami občas uchylujete ke způsobu komunikace, který se jinak než toxický nazvat ani nedá. A v takových případech je nezbytné situaci přehodnotit a okamžitě hledat řešení.

Pasivně agresivní chování

Pokud máte co dočinění s pasivně agresivním partnerem, pak oboustranná komunikace ve vašem vztahu pravděpodobně vůbec neexistuje. Pasivně agresivní jedinci předpokládají, že lidé kolem nich by měli sami od sebe rozpoznat všechny jejich pocity a myšlenky, a jen zřídkakdy se proto dokážou tomu druhému otevřít. Pokud ale zrovna nejste telepat, a to nejspíš nejste, jen těžko dokážete listovat v něčí hlavě. A protože vám to daná osoba neřekne, jak pak máte předpokládat, že je něco špatně?

Jestliže od partnera často slyšíte urážky a pohrdavé poznámky, díky kterým se cítíte špatně, jedná se o jeden z nejhorších projevů toxické komunikace.

Pasivně agresivního člověka nejlépe identifikuje fakt, že často odmítá mluvit, nenavazuje oční kontakt a říká věci typu „Jsem v pohodě” či „Dělej si, co chceš, mně je to jedno.“

Sarkasmus a pohrdání

Existují lidé, kteří před upřímností vůči partnerovi dávají přednost nejrůznějším psychologickým hrám, často používají sarkasmus, a pokud mají nějaký problém, pouze ho nepřímo naznačují. Místo toho, aby šli rovnou k jádru věci. Jestliže od partnera často slyšíte urážky a pohrdavé poznámky, díky kterým se cítíte špatně, jedná se o jeden z nejhorších projevů toxické komunikace. Často můžete slyšet například větu: „Ty vždycky všechno víš nejlíp, že?“ Tento typ lidí také nemá problém dělat vtipy na váš účet ve společnosti, ať už mezi přáteli nebo v rodinném kruhu. To vše za účelem toho, abyste se cítili špatně. Bez nadsázky se tak jedná o způsob psychického a emocionálního týrání.

Neustálé obviňování

Pokud na vás a vašem chování partner nepřetržitě hledá chyby, vytahuje a vyčítá vám věci z minulosti a zároveň si stěžuje na každý aspekt svého vlastního života bez toho, aby se pokusil situaci jakýmkoliv způsobem řešit nebo alespoň najít kompromis, pak zde máme další zářný příklad toxické komunikace. Pokud ve vztahu existuje problém, je třeba ho řešit konstruktivním způsobem a snažit se najít východisko, ne pouze kopat kolem a obviňovat všechny, kromě sebe sama.

Dělání předčasných závěrů

Pochybuje váš partner o každém vašem kroku a zároveň vás bez přestání podezírá, že ho zklamete, nebo dokonce podvedete? Pak je pro něj důvěra ve vztahu nejspíš sprosté slovo. To u druhého člověka může často vyvolat pocity beznaděje a úzkosti, protože vám vaše nejbližší osoba vůbec nevěří.

Pokud partner není i přes vaši snahu schopen na tento způsob komunikace přistoupit a vy se cítíte vyčerpaní a na konci svých sil, ukončení vztahu pro vás bude tím nejlepším, i když ne na první pohled nejpříjemnějším řešením.

S vámi to ale nemá vůbec nic společného, samozřejmě pokud jste neudělali nic, co by k takovým podezřením mělo vést. Celé je to vlastně o nejistotě a malé sebedůvěře, s kterou se partner sám potýká a projektuje ji do vás. Často se tak děje u lidí, které někdo v minulosti podvedl, nebo nevěru viděli například u svých vlastních rodičů.

Trestání mlčením

I mlčení, které byste na první dobrou nejspíš do komunikace vůbec nezařadili, skutečně mezi toxickou komunikaci patří. Pokud se váš partner vyhýbá řešení důležitých problémů, odchází uprostřed ne třeba úplně příjemné konverzace a vyhýbá se jakýmkoliv konfrontacím, váš vztah má zaděláno na pořádný problém. Neshody mezi partnery jen pouhou ignorací nezmizí a pouze se budou hromadit až do chvíle, kdy bude celá situace nesnesitelná. Je to, jako kdybyste léčili zlomeninu ruky náplastí. Je samozřejmě v pořádku si občas trochu oddechnout a vzít si nějaký čas na rozmyšlenou, zvláště pokud se jedná o řešení nějakého zásadního problému. Důležité je ale předem avizovat, že aktuálně nemáte sílu na to v rozhovoru pokračovat, a posléze se k němu opravdu vrátit.

Láska není všechno

Bohužel ani sebesilnější láska nemusí k zachování vztahu stačit. Jestliže chcete mít zdravý vztah, musíte se toho druhého naučit přijmout takového, jaký je, a ne se ho za každou cenu snažit změnit. A to samozřejmě vždy musí fungovat oboustranně.

Důvěra, upřímnost, respekt a schopnost dosáhnout kompromisu. Tyto věci jsou pro vztah stejně tak důležité jako samotná láska, kterou k dané osobě cítíte. Pokud partner není i přes vaši snahu schopen na tento způsob komunikace přistoupit a vy se cítíte vyčerpaní a na konci svých sil, ukončení vztahu pro vás bude tím nejlepším, i když ne na první pohled nejpříjemnějším řešením. Ale spolehněte se, že úleva, která se za pár dnů, případně týdnů dostaví, bude k nezaplacení.

Související…

Jak dlouho nám trvá rozhodnout se, že chceme druhé rande? Možná méně, než si myslíte
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Mindspace Cafe

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...