fbpx

Šest fází manželství. Otestujte si, v jaké z nich se právě nacházíte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jedinou jistotou na cestě každého vztahu je změna. A podle výzkumníků se většina dlouhodobých vztahů vyvíjí podle předem daného mustru - od láskyplného vzplanutí až po uvědomělou zralost. Kde se vidíte vy? Otestujte se

Zveřejněno: 12. 11. 2023

Každý, kdo prožil dlouhodobé manželství nebo partnerství, vám potvrdí, že je to dlouhá a klikatá cesta. Někdy jde vše hladce. Jindy se zdá, že vůbec nic nefunguje. Jsou období, kdy se s partnerem společně vyvíjíte a životem kráčíte ruku v ruce. Jindy můžete mít pocit, že se ubíráte zcela odlišnými směry.

Psychologové vám řeknou, že je to zcela normální. Dlouhodobé vztahy, a zejména manželství, jsou velmi dynamické, a i když bychom si přáli, aby počáteční láska a vzrušení vydržely navždy, u většiny párů to není možné. Na cestě dlouhodobého vztahu existují vzestupy a pády, uklouznutí i přešlapy. Jedinou předvídatelnou součástí manželství je změna.

Vědci zabývající se vztahy vymysleli různá hodnocení, která umožňují zhodnotit aktuální stav vašeho manželství nebo dlouhodobého vztahu. Jeden takový test, nazvaný Škála manželské spokojenosti, je uveden níže. Zamyslete se nad tím, nakolik souhlasíte či nesouhlasíte s jednotlivými tvrzeními, abyste zjistili, zda váš vztah nepotřebuje zvláštní péči.

Ne u všech párů samozřejmě budou tyto fáze vypadat stejně a také ne všechna manželství musí všemi fázemi projít. Pokud se například naučíte přijímat zodpovědnost za své vlastní štěstí ještě před vstupem do manželství, vývoj vašeho vztahu pak nemusí být tak dramatický.

S partnerem si dokonale rozumíme.
Jsem spokojena s osobnostními charakteristikami a zvyky svého partnera.
Jsem spokojena s tím, jak v našem manželství zvládáme odpovědnost za role.
Můj partner chápe a soucítí s každou mou náladou.
Jsem spokojená s naší komunikací a mám pocit, že mi partner rozumí.
Náš vztah je úspěšný.
Jsem spokojená s tím, jak se rozhodujeme a řešíme konflikty.
Jsem spokojená s naší finanční situací a s tím, jak přijímáme finanční rozhodnutí.
Mé potřeby jsou ve vztahu naplňovány.
Jsem spokojena s tím, jak zvládáme naše volnočasové aktivity a společně strávený čas.
Jsem spokojena s tím, jak si vyjadřujeme náklonnost a jak se stýkáme v sexuální oblasti.
Jsem spokojena s tím, jak každý z nás zvládá své rodičovské povinnosti.
Svého vztahu s partnerem jsem ani na okamžik nelitovala.
Jsem spokojen s naším vztahem k rodičům, tchánům a přátelům.
Mám dobrý pocit z toho, jak každý z nás praktikuje svá náboženská/duchovní přesvědčení a hodnoty.

Výsledky podobných testů sice mohou poskytnout aktuální obraz o stavu vašeho vztahu, ale je důležité si uvědomit, že váš partnerský vztah se neustále vyvíjí. A přestože to pro různé páry znamená různé věci, výzkumnice Judith Waldmanová vyslovila hypotézu o všeobecné posloupnosti manželského vývoje. Takto vypadá:

6 fází manželství

1. Láskyplný vztah. V této počáteční fázi každý z partnerů nachází radost v uspokojování potřeb toho druhého. Existuje očekávání, že potřeby každého z partnerů budou opětovány, a manželství slouží k upevnění tohoto pocitu lásky a péče. Pár je schopen prohlubovat vzájemné porozumění bez ohledu na rušivé vlivy každodenního života.

2. Konec líbánek. V této fázi se dynamika mění, protože jeden z partnerů nesplňuje očekávání toho druhého, což vede ke zklamání a bolesti. Víra ve vzájemnou odpovědnost za blaho toho druhého přetrvává, ale chování je manipulativnější, s cílem obnovit původní stav „dokonalé“ lásky. Láska a péče již nejsou bezpodmínečné a partneři oscilují mezi kritičností a pocitem zranění nebo zklamání, když vztah nedosahuje ideálního stavu. 

Všechna manželství a dlouhodobé partnerské vztahy mají potenciál se zlepšovat. I když tedy máte pocit, že je veškerá naděje ztracena, pamatujte, že váš vztah se neustále vyvíjí.      

3. Kdo s koho. Zklamání a rozhořčení se mění v hněv, což vede k boji o moc. Tento boj slouží jako obranný mechanismus proti pokračujícímu zklamání z neschopnosti získat zpět původní láskyplný vztah. Hádky se soustředí na oblasti kontroly, jako jsou peníze, sex nebo společně strávený čas. V extrémních případech může dojít k mimomanželským aférám jako prostředku, jak ublížit partnerovi. Boj o moc odráží reakci na nenaplněná očekávání bezpodmínečné lásky a přijetí, kdy se páry pokoušejí vzájemně kontrolovat prostřednictvím mocenské dynamiky.

4. Setrvání. Manželé, kteří jsou emocionálně vyčerpaní a čelí hrozbě rozchodu, odvádějí svou pozornost k jiným aspektům života, místo aby řešili existující konflikty. Navzdory slábnoucí romantické lásce zůstává závazek k manželství zachován a pár se zaměřuje na společné zájmy ve prospěch rodiny, jako je stavba domu, výchova dětí nebo kariérní rozvoj. I když spokojenost ve vztahu klesá, existuje pozitivní spojení, protože pár spolupracuje na společných věcech.

5. Oproštění. Manželé si připouštějí, že je naivní očekávat od druhého, že naplní jejich potřeby. Toto uvědomění podněcuje větší nezávislost a sebevědomí, protože jednotlivci hledají uspokojení sami. Honba za štěstím se přesouvá od manžela k vnějším zdrojům, což značí fázi znovuprobuzené vášně, ale také uznání omezení vztahu.

6. Zralost. Poslední fáze je charakterizována přijetím reality s přesunem pozornosti na přítomnost. Jedinci v této fázi rozvíjejí samostatnost a uvědomují si nutnost zachování samostatné citové identity. Úspěch v této fázi zahrnuje přijetí odpovědnosti za vlastní radosti a bolesti a zvýšenou schopnost navazovat plnější vztahy s druhými, zejména s partnerem.

Ne u všech párů samozřejmě budou tyto fáze vypadat stejně a také ne všechna manželství musí všemi fázemi projít. Pokud se například naučíte přijímat zodpovědnost za své vlastní štěstí ještě před vstupem do manželství, vývoj vašeho vztahu pak nemusí být tak dramatický. Nicméně ta nejdůležitější věc, kterou si z výzkumu vývoje manželství můžeme odnést, je, že všechna manželství a dlouhodobé partnerské vztahy mají potenciál se zlepšovat. I když tedy máte pocit, že je veškerá naděje ztracena, pamatujte, že váš vztah se neustále vyvíjí. Psychologové nemají všechny odpovědi, ale jedno můžeme říct s jistotou: to, jak se budete cítit ve svém manželství příští rok, bude jiné, než jak se cítíte dnes.

Související…

Proč se odmilováváme? Zde jsou 3 nejčastější důvody a tipy, jak tomu předcházet
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...