fbpx

Už to není, co to bývalo. Jak poznat, že váš vztah jde do kytek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když intimita umírá: práce, děti, finance, domácnost. V každodenním shonu je často těžké myslet na takové „maličkosti“, jako je kvalita vztahu. A pak se jednoho dne probudíte a manželství je u konce. Jakých varovných znamení je dobré si všímat?

Zveřejněno: 21. 10. 2023

Pokud nerostete, umíráte. Platí to pro všechny aspekty vztahu, včetně intimity. Než ale dojde ke smrti, jsou tu jistá varovná znamení. Moudré páry tyto výstražné ukazatele sledují, a když se v jejich vztahu objeví, snaží se rychle situaci řešit.

Pokud jde o to, jak konkrétně takové červené vlajky mohou vypadat, podle blogera Kevina Thompsona je těchto sedm nejčastějších:

1. Úbytek nesexuálních dotyků

Když se řekne intimita, většině z nás se jako první vybaví sex. Nicméně první známky nebezpečí se odehrávají mimo ložnici. Nesexuální doteky jsou úžasným znakem intimity. Držení se za ruce, náhodné dotyky, pohlazení a objetí, to všechno partnery velmi spojuje. Když se manželé, často podvědomě, začnou jeden od druhého vzdalovat, prvním zjevným příznakem je právě úbytek tohoto typu dotyků.

2. Vyhýbání se očnímu kontaktu

Jen málo věcí je tak intimních jako oční kontakt. Vždyť jednou z prvních známek toho, že se někdo o druhého romanticky zajímá, je právě to, že z něj často nemůže spustit oči. Pokud se očnímu kontaktu naopak vyhýbáme, intimita klesá. 

Každá červená vlajka je zároveň příležitostí a můžeme ji využít jako akční krok k tomu, abychom vybudovali intimitu znovu a možná i lépe.

3. Absence hravosti

Mezi intimitou a zábavou existuje přímá úměra – stačí se podívat na interakci mezi matkou a novorozencem. Když má matka ke svému dítku dobrý vztah, laškuje s ním, hraje různé hry a společně se smějí. Dokonce i ty nejvšednější úkoly – jídlo nebo výměna plenky – zahrnují hravost. Také milující se páry se těší ze vzájemné společnosti. Smějí se, žertují, vyhledávají zábavu a snaží se zpříjemnit si i náročné chvíle. S úbytkem hravosti klesá i intimita.

4. Sex jako úkol

Dobrý sex lidi stmeluje. Je to sice „jen“ činnost, ale má velký dopad i na naše emoce a city. Když se sex přestane dotýkat naší duše, intimita umírá. V dlouhodobém vztahu to pochopitelně funguje tak, že ne každé fyzické spojení se nás hluboce dotkne. Nicméně když se ze sexu během let stane spíš povinnost než potěšení a odbýváme ho, jen „aby se neřeklo“, něco je špatně. 

5. Návrat k individualistickému myšlení

Když je intimita hluboká, pár neustále přemýšlí v perspektivě „my“. Když spolu partneři hovoří, používají věty jako „naše sny“, „naše přání“, „naše cíle “a „naše budoucnost.“ Když intimita naopak upadá, oba dva partneři začnou na věci pohlížet více individuálně. Tato změna z „my“ na „já“ docela jasně ukazuje, co se děje uvnitř nás samotných. Možná se svému partnerovi vzdalujete. Možná jste dotčení, protože máte pocit, že partner vašim přáním nedává dostatečnou váhu. Je přirozené cítit občas ve vztahu odstup. Neměl by se ale stát normou. 

V dlouhodobém vztahu to pochopitelně funguje tak, že ne každé fyzické spojení se nás hluboce dotkne. Nicméně když se ze sexu během let stane spíš povinnost než potěšení a odbýváme ho, jen „aby se neřeklo“, něco je špatně. 

6. Jen praktické konverzace

Klíčovou součástí manželství je partnerství. Manželé nejsou jen milenci, ale hlavně také životní partneři. Protože spolu žijí a mají děti, mnoho rozhovorů se pochopitelně bude týkat praktických věcí – kdo kam odveze děti, jak zaplatíme účty, co se děje v práci atd. I když o obchodní stránce manželství musíme mluvit denně, je třeba se zároveň snažit, aby to nebylo jediné téma našich hovorů. Když se z konverzace vytratí naše sny, city a touhy, intimita umírá.

7. Upozadění partnera

Ať už se v našem životě děje cokoli, chceme to sdílet s ostatními. Hlavně my ženy si nemůžeme zkrátka pomoci. Když je partnerství zdravé a mezi partnery panuje vzájemná důvěra, obracíme se nejprve jeden k druhému. Když ale v jednu chvíli manžela či manželku jako našeho „prvního člověka “nahradí někdo jiný, intimita jde do kopru. 

Toto je 7 červených vlajek značících umírající intimitu, nicméně každá z nich je zároveň příležitostí a můžeme ji využít jako akční krok k tomu, abychom vybudovali intimitu znovu a možná i lépe. Jak na to? 

– Záměrně zvyšujte počet nesexuálních dotyků
– Dívejte se jeden druhému do očí
– Buďte k sobě hraví a laskaví
– Snažte se během sexu navázat citové spojení
– Myslete více v kontextu „my“ než jen „já“
– Mluvte spíše o svém srdci než o svých úkolech
– Udělejte ze svého partnera první osobu ve svém životě

A hlavně – komunikujte otevřeně o tom, co vás trápí, vzájemně si naslouchejte a snažte se k problémům přistupovat opravdu jako partneři, nikoli jako soupeři, kteří se snaží jen vyhrát nad tím druhým co nejvíce bitev. 

Související…

Proč se odmilováváme? Zde jsou 3 hlavní důvody a tipy, jak jim předcházet
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Kevinathompson.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...