fbpx

Rozvod po odchodu dětí? Psycholog radí, jak zvládnout novou životní etapu  1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Zatímco některé páry bývají po vyslání dětí do světa šťastnější, jiní musejí řešit nové otázky.

Zveřejněno: 14. 9. 2023

„Vždycky jsme uvažovali nad tím, jestli spolu zůstaneme, až děti odejdou z domu. Teď ten čas nastal a my nevíme, co dělat.“ „Hodně jsme diskutovali o tom, zda bychom se neměli rozejít, až naše děti půjdou na vysokou, ale pořád mám strach, že to na ně bude mít negativní dopad – i když už jsou dospělé.“

Když děti vylétnou z hnízda, mnoho rodičů si klade podobné otázky a své manželství začínají zpochybňovat. Podle amerického psychologa Marka Traverse jsou však tyto úvahy zásadní, a to zejména ve fázi odchodu dětí z domu, kdy manželé začínají znovu definovat své životní priority. Ve svém článku pro Forbes předkládá tento psycholog poznatky, které mohou párům pomoci tuto novou životní etapu efektivně zvládnout.

1) Jakákoli varianta je v pořádku

Přestože jste možná ve svém manželství už dlouho nešťastní, nebo se neskonale nudíte, doteď jste se ohlíželi na děti. Ale teď, když už jsou z domu, přichází otázka: Stojí vaše manželství stále za to? „Na to můžete odpovědět pouze vy a váš partner. „Při zvažování všech možností je často vhodné vyhledat pomoc párového poradce nebo manželského a rodinného terapeuta,“ podotýká Travers. Nabízí nicméně obecné poznatky:

Poté, co dítě vstoupí do partnerského života, vztah nezůstává stejný. Z partnerů se najednou stává spíše máma a táta než šťastný pár.

Zaprvé, manželství a partnerství se vyvíjí dynamicky a je v pořádku je kdykoliv v průběhu vztahu znovu definovat. Když se totiž změní okolnosti, například když děti odejdou z domu, mohou se změnit i vztahy, podotýká psycholog. To může znamenat, že se s manželem rozhodnete žít odděleně. Nebo budete žít přesně tak, jako jste žili dosud. „Záleží ale jen na vás, jak bude tato nová životní kapitola vypadat, nikoli na očekávání společnosti. To je samo o sobě osvobozující,“ zdůrazňuje Travers.

Za druhé, nic není „dobré“ nebo „špatné“. „Pokud vám rozchod nebo rozvod dává největší smysl, nevnímejte jej jako selhání. Někdy je to prostě jen další etapa vývoje vztahu, a to je v pořádku,“ ujišťuje psycholog. Podle něj je nejdůležitější dobře komunikovat a respektovat postoje toho druhého.

2) Na penězích záleží

Ačkoliv finanční důvody k tomu, abyste zůstali spolu, mají obecně větší váhu, když jsou děti malé, neznamená to, že přestávají existovat v případě rozvodu. Možná například stále musíte dítěti posílat peníze na vysokou školu. Nebo se blíží odchod do důchodu, a tak spoříte více než v době, kdy jste byli čerstvými rodiči. Možná máte stárnoucí rodiče nebo členy rodiny, kteří potřebují podporu. „Rozchod nebo rozvod s sebou v každém věku nese finanční náklady. Než učiníte konečné rozhodnutí, nezapomeňte si vše náležitě naplánovat a zjistit, do čeho jdete. Opět to vyžaduje dobrou vůli a komunikaci s partnerem,“ píše Travers.

3) Důvod k optimismu

Pokud po odchodu dětí zvažujete změnu, následující výzkumy vás pravděpodobně potěší. Například studie publikovaná v časopise Social Psychology and Personality Science zjistila, že pocit optimismu u lidí s věkem postupně stoupá a vrcholu dosahuje přibližně v 55 letech. Jiný výzkum podle psychologa zase ukazuje, že podobně se během života zlepšují i problematické osobnostní rysy, jako je neuroticismus. „Jinými slovy, i když se v pozdějším věku potýkáte s problémy ve vztazích, vězte, že vítr štěstí pravděpodobně vane ve váš prospěch a že jste dnes lépe vybaveni k tomu, abyste se s těmito problémy vypořádali,“ podotýká psycholog.

Záleží jen na vás, jak bude tato nová životní kapitola vypadat, nikoli na očekávání společnosti. To je samo o sobě osvobozující.

„Pokud si navíc zachováte své podpůrné systémy – ať už to budou silné vazby s dětmi a dalšími členy rodiny, kariéra, která dává vašemu životu smysl, nebo naplňující koníčky – přijdete na to, jak má pro vás láska po výchově dětí vypadat,“ říká Treavers.

Šťastnější než dříve?

Podobné otázky nicméně nemusí řešit každý rodič, jehož děti dospějí a vydají se vlastní cestou. Nedávný výzkum ukázal, že rodiče s dětmi jsou šťastnější než ti bezdětní pouze tehdy, když jejich potomci vyletí z hnízda. Informuje o tom server USA Today. „Jakmile lidé zestárnou a jejich děti odejdou z domu, význam dětí jako pečovatelů a sociálních kontaktů může převážit, protože stres spojený se sladěním požadavků péče o děti, práce a osobního života klesá,“ uvádí studie.

Jakkoliv je touha mít první dítě nádherný pocit, poté, co dítě vstoupí do partnerského života, vztah nezůstává stejný, podotýká ve svém článku pro She The People autorka Rudrani Guptaová s tím, že z partnerů se najednou stává spíše máma a táta než šťastný pár. Je také potřeba více hlídat rodinný rozpočet, což je pochopitelně práce navíc. Také osobní vazby a čas pro sebe sama se při péči o dítě zmenšují. Jakmile ale děti vyletí z hnízda, rodiče opět získají dostatek času, aby se věnovali jeden druhému. Osobního prostoru je najednou mnohem více a povinností méně. „Mohou se vrátit k tomu, aby byli dobrým a milujícím se párem díky tomu, že budou trávit čas jeden s druhým, chápat se a naslouchat si jako lidé, ne jako rodiče svého dítěte. Možná si znovu budou pouštět staré stereo, pokračovat v psaní nebo čtení knihy, kterou nestihli dokončit,“ píše Guptaová.

Související…

I rozvod může být dědičný. Už žádné štvaní dětí proti ex
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...