foto alena hrbkov
spisovatelka a milovnice BIO

Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Měla jsem se stát učitelkou francouzštiny a občanské výchovy, ale ještě během studií mě kvůli zdravotním problémům začaly zajímat souvislosti mezi jídlem, zdravím a ochranou přírody. A tak se učitelka v pravém slova smyslu ze mě sice nikdy nestala, ale už téměř dvacet let se profesně zabývám biopotravinami a předávám lidem inspiraci k tomu, jak jíst a žít zdravěji.

Napsala jsem tři nejprodávanější knihy o biopotravinách: dvě Biokuchařky a BioAbecedář. Kromě toho jsem spolupracovala i na založení a provozování tří bioprodejen, biorestaurace a biopekárny.

V současné době se věnuji hlavně své rodině, domovu, naší zahradě a psaní.  Mám rozpracované dvě knihy, Dětskou biokuchařku a Biokuchařku pro ženy, ale zatím nevím, která vyjde jako první a kdy to bude.

Dlouhodobě razím heslo, že „I když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava“ a proto považuji kvalitní stravu za nejjednodušší cestu, jak můžeme snížit současný „chemický koktejl“, posilovat tak naše zdraví a současně chránit půdu, vodu i celou přírodu. Nemám ráda, když se biopotraviny spojují s módou a příliš se spekuluje o jejich kvalitě.

Biopotraviny jsou základní dary přírody pro naši výživu, neboť před sto lety bylo „bio“ všechno a nikdo se tomu nedivil. Nemám ráda ani komplikované diety, které vás nutí počítat kalorie, sledovat co s čím můžete a nemůžete kombinovat a celkově vám otravují život, poškozují vztah k jídlu a narušují rodinnou pohodu u stolu. Ve svých knihách a na Flowee mi jde naopak o to, abych vám nabídla dostatek inspirace k tomu, jak jíst zdravěji po celý život.

Foto: Alena Hrbková

Za poslední roky jsme doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé, co nezdravé, co živé a co mrtvé a co dokonce superzdravé. Při zkoumání toho...